top of page

PP Orahovica - dom vrhunskih vina

Updated: Aug 8, 2022

U središtu Orahovice, daleko od očiju posjetitelja, nalaze se masovna zelena vrata. Gotovo neprimjetna pod zelenim raslinjem, za njih je potreban podjednako masovan ključ kojega drži glavni enolog PP Orahovice Luka Radiček. Otvaraju se vrata vinskog podruma gdje u hladu i mraku dozrijeva neka od najboljih slavonskih vina. Ovaj je podrum sagradio Martin pl. Nagy davne 1894. godine. Uživanje i upoznavanje vina PP Orahovice smo ipak odradili u glavnom podrumu koji se nalazi na samom ulazu u ovaj slavonski gradić podno Papuka. Ostali smo oduševljeni ponudom ove vinarije koja je pronijela glas o Orahovici po cijeloj Hrvatskoj.

PP Orahovica obrađuje svojih 175 hektara vinograda, uz još 20-ak hektara odakle se grožđe otkupljuje. Glavna sorta je Graševina, kao najvažnija slavonska sorta, te čini preko 50 posto vinogorja. Uz Graševinu su glavni proizvodi Silvanac i Frankovka. Za vinariju PP Orahovica je Silvanac posebnost kojega se uzgaja na mikrolokalitetu Orahovice i nigdje drugdje u regiji. Frankovka je udomaćena na sjevernim padinama Papuka i također je obilježje ovog terroira.

Godišnje se ovdje proizvode oko milijun i tristo tisuća kila grožđa odnosno oko milijuna litara vina. To PP Orahovicu čini među deset najvećih vinarija, a Luka nam otkriva da se vole nazivati „velikim među malima i malim među velikima“. U berbu se kreće s Pinotom Sivim kao najranijom sortom, nakon čega slijede Chardonnay i Sauvignon, a sve se događa krajem kolovoza. Već godinama se kreće vrlo rano u berbu, što je posljedica promijene klime. Tome se mora prilagoditi i okusi tržišta, gdje se više ne traže vina s visokim alkoholom i niskim kiselinama već obrnuto. Zato su vina u PP Orahovici svježa, lagana, pitka, ali postoji i asortiman snažnijih i ozbiljnih vina.

Uz tri preše u koje stane 50 tona grožđa, u dvorištu vinarije se mogu vidjeti tankovi za maceraciju crnih vina, iako se u jednome može raditi i hladna maceracija za Sauvignon i Pinot Sivi. U podrumu su visoki tankovi gdje se stvara cijela vinska priča, što u starijim tankovima, što u novim nabavljenim 2011. godine u kojima sazrijevaju premium vina. Kontrolira se cijela fermentacija i temperatura, a osim u ovom podrumu, dio vina dozrijeva i u drvenim bačvama smještenim u starom gradskom vinskom podrumu.

Luka svake godine iskoristi svoje veliko enološko znanje kako bi isprobao nešto novo s manjom količinom vina. Ukoliko ta igra uspije, može zaživjeti neki novi proizvod. Svakako se vidi utjecaj godine berbe, pa su vina iz 2021. laganija i svježa zbog hladne jeseni. To su vina koja se danas traže i koja se mogu piti i na ljetnim vrućinama. Kako PP Orahovica teži sve više vina ponuditi ugostiteljima, potrebna su vina koja se mogu popiti u nešto većim količinama. Visoke temperature 2022. ne obećavaju baš takva vina već ona s višim alkoholom.

Vinska priča u PP Orahovici započela je s Roseom Martin Albus 2021, napravljen od Frankovke. Vino je nagrađeno broncom na Decanteru 2022, unutar pet najbolje ocijenjenih Rosea iz Hrvatske. Rose ima nježnu boju koja se dobiva nakon kratke i hladne maceracije, a na stolove terasa može se vidjeti od Uskrsa nadalje. Pravo je osvježenje ljeti, ima zavodljiv voćni okus i blagi miris šumske jagode. „Završetak ovog rosea nije uobičajen, i umjesto snažnog kraja, dolazi do mekoće i kremoznosti“, govori Luka, a upravo radi toga je ovaj Rose postao omiljen u restoranima jer se može dobro povezivati s predjelima ili laganijim ribljim jelima.

Martin Albus je linija vina koja je pokrenuta 2021. s namjerom izrade vina posebno za ugostiteljstvo. Ova posebna linija je od izrazite važnosti za stvaranje dobrih veza proizvođača i ugostitelja koji neće morati osmišljavati razloge zašto toče vina iz supermarketa u vodećim restoranima. Za razliku od mnogih mišljenja, Martin Albus nije ime i prezime, niti je povezano s Albusom Dumbledoreom. To su zapravo dva položaja vinograda. Martin je 20 hektara Silvanca i Frankovke, mlad nasad koji ulazi ovih godina u puni rod. Albus je dosta manji položaj od 5 hektara, a tamo se sade Sauvignon, Pinot Sivi i Graševina. PP Orahovica namjerava sve više napuštati baznu vinsku ponudu (što se prije nazivalo kvalitetnim vinom), te se okrenuti premium ponudi, odnosno vrhunskim vinima. Igranje sa stilovima i slojevitošću je upravo Lukin posao koji će već iduće godine dobiti veći prostor za enološke pustolovine.

Premium Graševina 2021. s položaja Albus dobila je jako dobre odgovore tržišta i osvojila je Zlatnu nagradu Festivala Graševine u Kutjevu. Iako nije dio Martin Albus linije, Luka smatra kako ima velike potencijale, pa će ugostitelji možda i dobiti Graševinu kao ekskluzivnu ponudu u svojim restoranima. Velike količine vinograda Graševine se krči i Luka misli da ćemo za nekoliko godina vidjeti ponovno sađenje ove kontinentalne sorte broj jedan. Od nje se stvaraju bazna vina, premium vina, sve do predikatnih vina, pa je Graševina jako cijenjena i prilagodljiva sorta. Uz to, hrvatska Graševina daje odlične rezultate i u međunarodnom području. Ova je Graševina cvjetna i voćna, ponešto i kremozna, s ugodnom svježinom i harmoničnim dojmom.

Najpoznatije vino PP Orahovice zasigurno je Silvanac zeleni. Ponos svih položaja i najbolji izraz Orahovice općenito dobio je i prestižnu oznaku Izvorno hrvatsko. U prošlosti je ovo vino osvajalo niz nagrada na Decanteru, Interwineu i drugim poznatim ocjenjivanjima vina. Na Concours Mondialu u Bruxellesu je Silvanac 2021. dobio srebrnu nagradu 2022. godine, što sve pokazuje koliko je Silvanac važan za Orahovicu. Malčice je više aromatičniji i zreliji od Graševine, lijepo strukturiran, baršunast u okusu i s aromom zrele zelene jabuke, s ugodnih 13-13,5% alkohola. Povijest Silvanca u Hrvatskoj počinje upravo u PP Orahovici. Sorta je eksperimentalno zasađena ovdje krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća jer je Orahovica podsjećala na uvjete u Njemačkoj i Austriji. Za vrijeme bivše Jugoslavije, premium vina nisu imala značaj, pa se razvoj Silvanca kao vrhunskog vina može pratiti od 1990.-ih, a naročito od 2000.-ih. Ovo je vino koje se može pronaći u svakom boljem restoranu u Hrvatskoj.

Silvanac Martin Albus je već puno ozbiljnije vino, s robusnijim i slojevitim obilježjima. Stilski potpuno drugačiji od poznatog pretka, u ovom vinu ne prevladava aromatični miris koliko slojeviti okusi. Prvi svježi okus se brzo pretvara u čvrstinu i bogatstvo voćnih okusa (zelena jabuka, breskva, citrusi). Dio ovog Silvanca je po prvi puta stavljen i u drvene bačve, a od tog vina se očekuje mnogo. Silvanac je 2021. odnio brončanu nagradu na Decanteru gdje se istaknuo svojim voćnim i cvjetnim aromama, a zapravo je potvrdio koliko se Silvanac i Orahovica sljubljuju i vole.

Pinot Sivi Martin Albus 2021 opčinjava tračkom narančaste boje, iako daleko manje nego mnogi razvikani Pinoti, kao rezultat kratke hladne maceracije. Kako se Pinot Sivi cijeni prije svega u mirisu, ni ovaj ne zaostaje za tim očekivanjima, ponajprije u voćnima aromama marelice. Obilježava ga kompleksno tijelo koje se igra sa svim osjetilima. Ova harmonija i slojevitost čini Pinot Sivim cijenjenim vinom na stolu, uz razna jela ili za čistu uživanciju.

Sauvignon, sorta sa sto lica, je svježe i aromatično vino. Specifično za Slavoniju je da se snažno primjećuje bazga i arome tropskog voća. Iako je u nizu aromatičnih vina linije Martin Albus Sauvignon neizbježan, u Orahovici se ne želi stvarati značajna konkurencija najboljim proizvođačima Sauvignona u Hrvatskoj, a to su Međimurci. To ne znači da se u ovom odličnom crisp okusu ne može uživati uz plodove mora i laganim jelima! U PP Orahovici pripremaju i Grand Cuvee koji će se svake godine mijenjati u sastavu i time biti iznenađenje za istinske poklonike vina. Sorte će uvijek biti s položaja Martin Albus. Posjetili smo te položaje koji oduševljavaju kako prirodnim okruženjem tako i tragovima stručne ruke koje njeguju vinograd.

Na kraju smo probali još jedno vino karakteristično za Orahovicu: Frankovka 2017. Ovo vino ima prekrasnu aromatiku višnje pa joj ne treba prevladavajući okus drvene bačve u kojoj sazrijeva. Ima duboku crvenu boju i mami mirisom. „Frankovka je možda najviše zanemarena sorta u Hrvatskoj jer je nekoć bilo uvriježeno mišljenje da se radi o masovnoj sorti za masovna vina. Zapravo je iznimno zahvalna sorta za vrhunska vina i na Frankovki se može usavršavati dalje“, priča Luka. Vino je elegantno, bez naglašenih tanina i prekrasno zaokruženo.

Uživanje u vinima PP Orahovice poseban je doživljaj, pustolovina aromatičnih okusa i mirisa s mikrolokaliteta koji se može svrstati u najbolje položaje u Hrvatskoj. Luka Radiček baštini posao generacija enologa koji su stvarali nove brendove i pokušavali promicati sorte poput Silvanca i Frankovke, uz nezaobilaznu Graševinu, kraljicu slavonskih vinograda. Sve se to pretače u kapljice premium vina koja se moraju kušati!



Recent Posts

See All
bottom of page