top of page

Proljeće je vrijeme vrgoračkih jagoda

„Trojstvo mirisa, okusa i boje. I znaš da je Vrgoračka!“ Tako govore u Udruzi vrgoračke jagode, koja je nastala za poticanje proizvodnje i promicanje vrgoračke jagode kao poznatog voća iz tri vrgoračka polja: Rastok, Jezero i Bunina. Njih 80-ak nastavlja tradiciju koja je započela sadnjom prvih jagoda u mjestu Orah u 1970.-ima. Nakon toga se postupno sade i u drugim vrgoračkim mjestima; Banji, Podprologu, Kokorićima, Ravči, pa i u brdskim selima poput Prapatnica, Stilja i Kašća, te u Jezeru, Dusini, Milošićima itd.

Nakon Uskrsa, obično se na tržnicama pronađu upravo vrgoračke jagode, s tim da samo oko znalca može odrediti koje su one prave. Stoga će spomenuta udruga početi prodavati jagode u novoj ambalaži s logotipom, čime će se spriječiti nelojalna konkurencija u njihovim namjerama korištenja imena Vrgorca, a također će se razlikovati od uvoznih jagoda.

Obično se u Vrgorcu u svibnju i lipnju održavaju dani jagoda, kada cijeli kraj zamiriši ovim zamamnim crvenim voćem. Klima vrgoračkog kraja, između brdsko-planinskog područja prema granici s Bosnom i Hercegovinom i ravnih krških polja, daje neke prednosti koje su izuzetno bitne da bi jagoda nakupila dovoljno suhe tvari, šećera i optimalan odnos šećera i kiselina. U Vrgorcu imaju dovoljno sunčanih sati, kvalitetno tlo i vodu za navodnjavanje. Vrgoračka jagoda ima intenzivniji miris, svježiji izgled, sjaj te bolji okus od mnogih jagoda koje možete kupiti u trgovinama ili na tržnicama. Okus je dijelom bolji zbog sortne razlike, a do punog izražaja dolazi ako se jagode beru u punoj fiziološkoj zrelosti u mjesecu svibnju, kad ima više sunca i manje kiše. Po tome ih se može razlikovati od jagoda koje su lijepog izgleda, ali često tvrde i bez okusa.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page