top of page

Putevima okusa otoka Krka - Malinska

U restoranu Primorska Koliba u Malinskoj riječima dobrodošlice dočekala nas je direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale i naglasila kako je otok Krk jedan od turistički najjačih otoka u državi gdje se godišnje realizira preko šest milijuna noćenja te se između ostalog, veliki naglasak stavlja i na gastronomsku ponudu.

A Primorska Koliba svoju gastro prepoznatljivost kroji od daleke 1976. i u ponudi težište stavlja na svježu ribu ali nije zanemaren niti kopneni dio otoka sa prepoznatljivom domaćom janjetinom te lokalnim jestivim biljem. Veličanstveni su u konobi bili prvi OKUSI „zlatnog otoka“, kako mu je u antici određen naziv, određeni skutom sa jadranskim škampima i šparogama, salatom od morskih plodova sa bobom, rižotom s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinom s pireom od boba i motara, panacottom sa šparogama te domaćim crumbleom sa šparogama. Uz sve to vinarija Šipun se predstavila autohtonim sortama: žlahtinom, trojišćinom i sansigotom.

Naravno da bi običnim smrtnicima već ovo bilo sasvim dovoljno za ispunjenje svih gastro užitaka, ali ne i Gastronautima te se uputismo u obližnji restoran Mulino u sklopu hotela Malin. Mlada janjetina, salata sa sirom te velika fritaja sa šparogama, kozicama i pancetom njihovi su sezonski aduti te spoj mediterana i tradicije, a i inače sudjeluju u ostalim gastro manifestacijama otoka Krka.

Izlet brodom sa staklenim dnom ( Aquavision ) savršena je bila „osmatračnica“ obalne vizure otoka Krka s jedne, planine Učka s druge te morskog dna s treće strane. Sunčano vrijeme sa laganom burom podizalo je cjelokupni užitak dok smo se približavali mjestu Porat te samostanu Sv. Marije Magdalene gdje se nalazi i sačuvan stari uređaj nazvan toš koji je 1850. godine bio napravljen za obradu maslina. OPG Utla zasigurno ne koristi toš za obradu svojih maslina već to rade na moderan način koji je rezultirao i mnogim zlatnim medaljama za njihova djevičanska ulja, a koja su nam prezentirali u zelenom okružju svoga maslinika. Jedini su na otoku koji proizvode ulje iz autohtone sorte Plominka. Drugačiji okus, miris i arome ono su što karakterizira predmetnu sortu i po čemu žele biti prepoznatljivi.

Udobni ambijent s izmiješanim elementima prošlosti i sadašnjosti opisuje ugođaj konobe Intrada u Malinskoj. Ovdje ćete razveseliti svoje nepce uz nadaleko poznatu domaću krčku janjetinu obitelji Žgombić spremljenu na više različitih načina ili u ručno rađenoj tradicionalnoj tjestenini posluženoj s umacima njihovih vrsnih kuhara. Na temu Dubašljanska tradicija u novom ruhu – dočekali su nas sa kneževim presnacom, pastirskim pijatom, janjetinom na žaru s pečenim krumpirom te fazzolettima sa svježim sirom i špinatom.

Vjerojatno ste već siti dok samo čitate sve ovo, ali mi se ne predajemo i nastavljamo put konobe Bracera gdje nas dočekuje Deni Šabalja i predstavlja njihov tradicionalni obiteljski posao. U ponudi imaju svježe morske plodove koji se ulove na predmetni dan. Za hladno predjelo pripremili su skutu sa tartufima te rumbac uz marinirane kozice i inćune. Domaću paštu makarune pripremili su sa sipom, a posebna delicija bilo je jelo naziva ŠKAMP U ĆIKARU. Na dno ćikare položi se filet brancina te šugo od kozica i dagnji s povrćem, a povrh svega položi se škamp te se tako zapeče pa sok škampa prožme cijelo jelo. Našla se tu i pašta sa šparogama i kozicama, a vrhunac performansa i sočnosti okusa bila je hobotnica pod pekom s krumpirima. Za desert su pripremili kolač skute sa suhim smokvama i smokvinim preljevom. Naglasimo da imaju vlastiti ribarski brod, maslinik, proizvodnju povrća i peku vlastiti kruh, a vina Frajona su se izvrsno sljubljivala sa pripremljenim jelima. Ovdje ćete zasigurno doživjeti ugođaj tradicije spojen sa izvornim okusima otoka Krka.


I dok naš metabolizam zadnjim snagama moli za milost, ulazimo u sljedeći objekt te se, posebno za ovu priliku smišljenom gastro formacijom napada „dva od jednom“, istovremeno upoznajemo sa ponudom restorana Noštromo te bistroa Toni. Noštromo se predstavio svojim tradicionalnim jelima poput brudeta sa palentom, buzarom, salatom od sipe, marinadom, makarunima te šurlicama sa janjećim gulašom, lignjama i šparugama, presnacom, kroštulama te maslinovim uljem s ružmarinom. Bistro Toni je pripremio linguine s dimljenim dagnjama i salatu od capesanta i šparoga te izvrsni beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga po čemu su i naširoko poznati. Đin tonik te kokteli na bazi viskija savršeno su sjeli kao digestiv.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page