top of page

Putevima okusa otoka Krka - Vrbnik

„Vrbniče nad morem“ stihovi čuvene i naširoko poznate narodne pjesme vrte se lagano u glavi dok se približavamo istoimenom mjestu smještenom na pedeset metara visokoj litici. No ono što posebno zanima Gastronaute je Vrbničko polje kao svojevrsna kolijevka autohtone zlatne vrbničke žlahtine, glasovite kako u Hrvatskoj tako i van Lijepe naše. Prvo mjesto koje smo posjetili bila je Kuća vina Ivan Katunar gdje su vinogradarstvo i vinarstvo generacijama strast i tradicija ove obitelji. Dočekali su nas svojim Biserom žlahtine, pjenušavim bisernim vinom perlatih svojstava izuzetno ljupkog i živahnog okusa, a matirali izvrsnim prošekom Sv. Ivan odležanim četiri godine u bačvi.


Dovoljno živahni već i od prošlog dana, krenusmo put muzeja Stara verbenska kuća u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran - poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku, muzej lokalne povijesti, lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, skladište autentičnih tradicija hrvatskog života.

U ovom autentičnom ambijentu dočekao nas je Ivica Dobrinčić, priznati predavač o autohtonim sortama Kvarnera te vlasnik vinarije Šipun. Taj agronomski i vinski znalac specijaliziran je za proizvodnju loznih cijepova tj. sadnica vinove loze, uglavnom autohtonih hrvatskih-primorskih sorti. Posebno mu se priznanje mora odati što je uspio „udahnuti“ život nestalim sortama – trojišćini, čiji je i jedini proizvođač na svijetu te sansigotu. A da bi vina lakše klizila niz grlo, pobrinuo se Mirjenko Mrakovčić iz istoimenog OPG-a, nagrađivani proizvođač krčkog ovčjeg sira iz Kornića, koji nam je predstavio svoje proizvode. Klasični ovčji sir, sir „Magriž“ s pojačanom aromom kadulje i smilja, „Zeleni bodul“ obogaćen aromom ružmarina, „Črni bodul“ proizveden umatanjem u orahovo lišće te dimljeni sir tretiran dimom nastalim sagorijevanjem smilja, idealan su bili poticaj za čašu više Šipunovih perjanica.I kada bi čovjek mogao pomisliti da bolje i više od sveg ovog ne ide, ukazuje nam se veličanstven pogled na crikveničko – vinodolsku rivijeru i velebitski kanal sa romantične terase restorana Nada gdje nas obitelj Juranić dočekuje čašom svog pjenušca. Mala, simpatična gostionica otvorena 1974. pretvorila se u cijenjeni krčki ugostiteljski objekat poznat i van granica države, a jedan je i od sto vodećih hrvatskih restorana. Mediteranska kuhinja u kojoj prevladavaju morski specijaliteti njihovo je glavno obilježje, a nas su dočekali terinom hobotnice, cappellettima punjenim škampima i oradom u umaku rajčice i divljih šparoga, ribljom juhom s brusketom od češnjaka, rezancima s janjećim žgvacetom, filetom brancina s krumpir salatom te kolačem od skute.

Grande finale dana u Vrbniku bio je svojevrsni hram ili spomenik žlahtini – jedini vinotel u Hrvatskoj – Gospoja. To impresivno zdanje podignuto na vrhu litice posvećeno je vinovoj lozi, a posebno efektan je apartman na vrhu u zlatnim bojama autohtone vinske sorte te hidromasažnom kadom smještenoj na velikoj terasi s odlikaškim pogledom na more. U vinotelu možete kušati sve žlahtine iz Vrbničkog polja, a u wellnessu puniti energiju tretmanima na bazi vina. Naravno da Vas ovdje očekuje i vrhunski à la carte restoran koji je, savršeno i efektno složenim prezentacijskim stolom s domaćim delicijama, dočekao i nas. Krema domaćega sira sa biljem, janjeći parfe sa umakom šumskog voća, carpaccio od krčkog boškarina, dimljena jadranska tuna, parfe od naranče, cryo cheesecake od ovčjeg sira te još mnoštvo delicija bili su njihovi aduti. Prilikom samog dolaska u hotel, dočekao nas je Franjo Toljanić te kao pravi vinski domaćin, zaželio nam dobrodošlicu svojim pjenušcem „Gospoja“ koji je drugu godinu zaredom ovjenčan šampionskom titulom najboljeg europskog pjenušca izvan Italije i Francuske i to na najvećoj svjetskoj izložbi vina održanoj u Veroni.

Sa šampionskim okusom u ustima, odlazimo iz Vrbnika grada na počinak zaista maksimalno ispunjeni čistim eno-gastro zadovoljstvom pruženim srcem naših današnjih domaćina.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page