top of page

Restoran Bosiljevo - dom janjećih i svinjskih užitaka

Okreću se janjci u Bosiljevu. Živa vatra upražnjava san mnogobrojnih ljubitelja janjetina i odojka, onih slasnih zalogaja koji su začinili nekoć dugu vožnju s kontinenta prema moru i obrnuto. Okreću se janjci, kako su se okretali na ražnju generacijama prije. Okreće se i vrijeme i priroda i ljudi, ali ova tajnovita ljubav prema pečenoj janjetini s ražnja postojano se održava na ovom graničnom području između Korduna, Gorskog kotara i Slovenije. Okreće se, gospodo, okreće i to pozamašno. A kako i ne bi kada je Restoran Bosiljevo jedna od najpoznatijih mjesta na razdiobi Karolinske i Lujzijanske ceste, sagrađene u davna carska i kraljevska vremena.

Nije samo janjetina gastronomski hit ovoga mjesta. U krušne peći okreće se odojak. Samo je jedna osoba koja zna ovaj posao jer je temperatura peći ključ uspjeha. Nema zapisanog znanja koje brine o dobrom komadu mesa. Sve se temelji na iskustvu a vlasnik Ivica Frketić to iskustvo ima u rukama. I to sasvim doslovno! U tunelu sagrađenom od cigli gori vatra dva sata, a nakon što se počisti žar, kreće pečenje. Točna temperatura određuje se osjetom ruke, a pravoga majstora odlikuje i to što još ima sve dlake na svojoj ruci. Vrijeme se računa po kilaži samoga odojka, no u prvoj fazi pečenja se mora postići ona primamljiva boja odojka. Rezultat je svima poznata ali blago hrskava korica i nevjerojatno sočno meso.

Sjedimo na terasi Restorana Bosiljevo ugodnom društvu bračnog para Marije i Ivice Frketić. Obitelj restoranom upravlja od 2000. godine, ponajprije zahvaljujući predanost i majke Biserke Frketić, koja je nekoć upravljala i restoranom Rim u nedalekom legendarnom mjestu istoga imena. Nova generacija donosi svoj dašak ugostiteljstva, ali s prepoznatljivim pečatom obiteljske predanosti sasvim lokalnim mesnim uživancijama. Dok nije bilo autoceste, ovakvi obiteljski restorani bili su iznimno poznati, naročito po janjetini. Čim se otvorila autocesta Rijeka-Zagreb, zatvorilo se i do 90 posto restorana. Oni koji su opstali u razdoblju između 2004. i 2015. godine, postali su iznimno popularni.

Oni koji pretjeraju u uživanju u hrani i piću mogu prespavati u jednoj od pet soba koje nudi ovaj objekt. Uskoro će se to proširiti sa obzirom da se tik do restorana radi novi turistički objekti koji će oduševljavati buduće goste s divnom prirodom, čistim zrakom i mirisom lokalne gastronomije. Već sada se gosti odmaraju na ležaljkama koje su sjajno postavljene na zelenoj površini do restorana, a budno oko roditelja prati djecu na malenom i ljupko izgrađenom dječjem igralištu.

Komadi pečene janjetine neodoljivo podsjećaju na prostor kojem se nalazimo. Međe koje spajaju kontinentalnu, gorsku i primorsku Hrvatsku ovjekovječene su slanom i hrskavom koricom janjećeg mesa i slasnom grickanju kostiju upravo kao što se to radi diljem Mediterana pa čak i najsjevernijih krajeva Europe. Okreće se, jede se, uživa se. U tom slasnom krugu namirnica je od posebne važnosti. Ovčji potomci nabavljaju se isključivo u Hrvatskoj pomnim odabirom koji se ponekad dogodi slučajnim prolaskom uz stado na pašnjacima. Preteže ovdje domaća pramenka kao i slovenka, ali nađe se i romanovska ovca. Upravo smo i mi uživali u jednoj slovenki što vam ne daje za pravo da pomislite na djevojke susjedne zemlje. Užitak je ipak podjednak što znaju mnogobrojni posjetitelji zbog kojih se godišnje okrene i preko 5000 janjaca. Podijelite to na dane i imati ćete ideju koliko je Bosiljevo posjećeno mjesto!

Veseli janjci prožive svoje dane na farmama od Vinskog vrha blizu Duge Rese pa do Bosiljeva. Po potrebi vode se u klaonicu i pripremaju za restoran. Odličan je to plan koji je uvijek brine od svježem meso na stolu pa čak i onda kada mnogi drugi moraju ovisiti o sezonskoj ponudi janjetine. Nazdravljamo toj ponudi s odličnom viljamovkom iz destilerije Patrik iz Jastrebarskog koji nudi pitkost i blagost temeljenu na vrlo jasnim notama voća.

Prije samog uživanja u janjetini i svinjetini, na stol nam dolazi bogata i gusta juha od šest vrsti gljiva, koje dolaze od probranog dobavljača iz Karlovca. Ovo je sezonska ponuda, kao i juha od buče, a s vremenom bismo mogli pronaći u Restoranu Bosiljevo i posebne jesenske i proljetne jelovnike. U ovu divnu juhu dolaze shiitake, šampinjoni, bukovače, vrganji i suha crna truba. Juha je zasitna i stiže u velikoj porciji, pa ne pretjerate ako želite nastaviti s kulinarskim putovanjem.

Janjetina je vrlo klasična, ali ta se „klasika“ ne smije uzeti kao negativnost. Zapravo, slankasti zalogaji ostavština su nekadašnjih vremena, a danas se u Hrvatskoj mogu ovakve janjetine nabrojati na prste obje ruke. Bez novotarija i raznih kulinarskih „umijeća“, na stol stiže ukusna, mirisna pečena janjetina s odličnim krumpirima, te nezaobilaznom rajčicom i mladim lukom. Uz ručak pijemo, naravno, gemišt. Najpopularnije piće uz janjetinu i odojak svojevrsna je tradicija, a postojana baza vinske ponude je Graševina Viktorovski iz Vivodine. Autohtono vino ovoga kraja nam se jako dopalo, a vjerojatno je teško pronaći i kapljicu više u tom vinskom podrumu jer se gotovo sve količine vina uzmu za cjelogodišnju opskrbu restorana.

Ima i gostiju koji dođu do Bosiljeva bez namjere za kušanjem vodećih gastronomskih hitova. Oni mogu probati odličnu pastrvu, koja stiže iz ribogojilišta blizu Ogulina. Ipak, plata Bosiljevo sa sedam vrsta mesa i roštilj su, uz janjetinu i odojak, vodeći aduti restorana. Iz OPG-a Kolić stižu odlični sirevi, dimljeni, s paprikom, vlascom, i drugim kombinacijama. Obitelj suši pršute u Posedarju, rade se i kobasice, što nas ostavlja posve začuđenim jer nam se čini kako Frketići moraju biti golema familija da sve stigne. Porcije su obilate, cijene popularne.

Od slastica se nudi topla čokoladna torta sa sladoledom koju radi Marija Frketić, a njezina majka pravi domaće štrudle od jabuke i sira. I mi smo uživali u tom vučenom tijestu koje se servira uz puding od vanilije i doprinosi odličnom osjećaju na terasi Restorana Bosiljevo. Nije teško skrenuti s autoceste u ovo mjestašce, pa to preporučamo svima:


Restoran Bosiljevo

Bosanci 4c, 47251 Bosiljevo

++385 47 801 088 ++385 95 312 0468 ++385 99 802 4199

info@restoran-bosiljevo.hr
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page