top of page

Sawadee - Tajlandski okusi na Krku

U većini hrvatskih primorskih odredišta nude se raznovrsni okusi hrvatske kulinarske tradicije, koje prate i razni balkanski i talijanski restorani, ali je rijetko pronaći vrhunske restorane svjetske kuhinje. Među perjanice svjetske gastronomije svakako je Tajland, a stanovnici otoka Krka i njihovi gosti su sretni što mogu kušati poznate i nepoznate arome Indokine u Puntu. Ovdje se smjestio restoran Sawadee (što na tajlandskom znači pozdrav) koji širi svoje egzotične okuse kroz bogatu lepezu jela.

Naše kulinarsko putovanje Tajlandom započelo je bogatim miksom predjela za dvije osobe, lijepo prezentirano, količinski dovoljno kao predjelo i za četiri ne osobito gladne osobe. Vrlo ukusno i apsolutna preporuka za početak upoznavanja s tajlandskom kuhinjom. Jelo je sastavljeno od lagano pikantnih spring rolica s povrćem, slasnih rolica s račićem, prženim rižinim rezancima uz dodatak različitih umaka.



Za naše podneblje ponuđen je vrlo interesantan umak od kikirikija i slatko-kiseli umak koji je taman dovoljno pikantan da ne prikrije ostale okuse. U prilogu je i salata od krastavca s umakom koja se savršeno poklopila s ostalim jelima na tanjuru svojim lagano slatkastim okusom. Ovo predjelo uključuje i pileće ražnjice s curryem koji su sočni, nimalo suhi, curryja upravo dovoljno da dade notu egzotike, ali ne ubije okus piletine.

Sawadee nudi gostima predivnu terasu s drvenim stolovima, a dekoracije podsjećaju na istočnu egzotiku. Tajland je stvorio cijelu kulturnu politiku oko svoje hrane koja je skladna mješavina lokalnih okusa, središnjeg područja Sijama, ali i sjeverne Lanne, istočnog Isana i južnih malajskih utjecaja. Osim toga, na tajlandsku kuhinju snažnu su utjecale i gastronomske tradicije Kine i Indije, što je dodatni razlog zašto ovaj dio svijeta zovemo Indokina!

Upravo takva mješavina utjecaja i okusa je Massaman nuea odnosno masaman curry od teletine. Jelo također sadrži sjeckani krumpir, kokosovo mlijeko, luk, kikiriki, riblji tamarind kao temeljac te prženi luk. Teletina je meka pošto je prvo kuhana pa popržena s umakom od kikirikija.

Massaman je ponos južnih tajlandskih regija i otoka kao što je Koh Samui, a sastojci podsjećaju na plaže s bijelim pijeskom, tirkizno more, te palme koje se njišu na vjetrovima ekvatorskih područja.


Pročitajte više o južnotajlandskim curryima ovdje: Ko Samui - u potrazi za južnim curryima

Pad thai gung se satoji od račića s rezancima te u prilogu povrće (mrkva, kupus, mladi luk, pečeno jaje, umak od soje, umak od kamenica, tamarind umak) posuto sojinim klicama i cijelim zrnima kikirikija. Pad thai je možda i jedno od najpoznatijih tajlandskih jela, iako ono zapravo uopće nije tradicionalno. Napravljeno je kao turistička ponuda mnogobrojnim posjetiteljima, a primjetan je i kineski utjecaj u ovom jelu. Nije ni čudno, kada znamo da gotovo polovica posjetitelja u Tajlandu su upravo Kinezi!


Khao Pad Sapparod je jelo od ananasa s prženom rižom, piletinom, račićima te još sadrži sir, mrkvu, indijski oraščić, češnjak, umak od soje i od kamenica, grašak, suhe grožđice, curry prah, kokosovo mlijeko. Prekrasno posloženo s polovicom ananasa vizualno vrlo efektno i krasno dekorirano, a opet toliko bogato okusima i poviješću ovih sastojaka koji odražavaju interese za Tajland kroz stoljeća.

Sve porcije su obilate i jako ukusne. Uz jela su posluženi još razni umaci od chillia. Sama jela nisu pretjerano začinjena jer se osoblje u kuhinji trudi prilagoditi jačinu okusa našem podneblju pošto su sami Tajlanđani naviknuti na puno više i jače začinjena jela. Ipak ovo prilagodbom omogućuju uživanje u svojoj kuhinji i ljudima koji ne vole pretjerano ljuta i začinjena jela.

Za desert smo dobili Paw pia glauy su spring rolice s bananom. Punjene su s toplim nadjevom od nutele te savršeno hrskave i zrelom bananom u komadu u sredini. Khao neow ma muang je ljepljiva riža s kokosovim mlijekom sa sladoledom i kremom od manga. Obilna porcija sladoleda od manga izraženog okusa, mliječno gust sladoled posložen na ljepljivoj riži zelene boje. Okusi se izrazito slažu te je vrlo osvježavajuće. Deserti su perfektan završetak večeri.

Sva jela se finu slažu s laganijim bijelim vinima i svijetlim pivima. Cijene su korektne i ukusnost jela te njihova prezentacija čine ugođaj još boljim. Majstorica svih ovih jela je glavni chef Soni, koja je vrući Phuket zamijenila Europom. Prvo je radila u Njemačkoj, ali je tada stigla u Hrvatsku i zajedno s vlasnikom restorana Marinom Pavletićem stvara okuse Tajlanda na najbolji mogući način.

Stoga ćete nas pronaći opet u Sawadeeju, do kojega je lako doći:

Sawadee Tajlandski restoran

Ulica kralja Zvonimira 143, Punat, Krk

+00385 97 6537 103

Fotografije: Domagoj Krpan

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page