top of page

Stari recepti iz kuhinje Jozefine Birindžić

Updated: Apr 2

U popularnom kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' 2021. godine pobijedila je Jozefina Birindžić, koja je Brođanima sada poznata po maštovitim radionicama. Stoga smo je posjetili u njezinom gastronomskom kutku smještenom u starom dijelu Slavonskoga Broda. Razgovaramo o radionicama, ali i brodskoj gastronomskoj povijesti, osobito zagonetnom tiritlu.

„Brodski povjesničar Zvonimir Toldi, koji piše crtice iz brodske povijesti, naišao je na stare recepte brodskih gospođa. Jedan od njih, tiritl, mi se učinio vrlo zanimljivim. Osim imena, koje kao da je izašlo iz bajki Ivane Brlić Mažuranić, tiritl je pravi brodski građanski kolač, što je rijetkost s obzirom da se lokalna kuhinja temelji gotovo isključivo na seoskim receptima“ tumači nam Jozefina.

Kolač je predstavljen javnosti na Danima Ivane Brlić Mažuranić gdje je Jozefina bila obučena u imitaciju starinske gradske odjeće i pekla tiritle. Ova lijepa inicijativa mogla bi jednoga dana postati i brodski jestivi suvenir. Riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje.


Prije desetak godina je Jozefina pokrenula udrugu Moj Gastro, a na istoimenom web portalu objavljivala je mnoge recepte, neke i vezane za Brodsko Posavlje. Zanima nas postoje li i danas tragovi brodske građanske kuhinje, a Jozefina nam odgovara: „U Slavonskom Brodu su se pisale kuharice, a jednu sam i ja naslijedila od obitelji moga muža. To je kuharica iz 1890.-ih, pisana na njemačkom jeziku i krasopisom. U njima je zamjetno korištenje korice limuna i ružmarina, divljač s borovicama i slatkim preljevima. Ovo ukazuje da je postojala brodska građanska kuhinja i da se u prošlosti kuhalo jako dobro – naravno, kod one gospode koja je to mogla priuštiti.“

I sama udruga je napravljena sa ciljem promicanja i istraživanja slavonske kulinarske baštine: „Osnovala sam udrugu Moj Gastro upravo sa ciljem očuvanja tradicije slavonske i brodske kuhinje, no zbog nedostatka vremena i nakon pobjede u 3,2,1… Kuhaj! te interesa za kuhanje općenito, morala sam napustiti taj izazovan posao vođenja udruge. Krenula sam s izradom i snimanjem recepata, pa s radionicama. Danas radionice idu sjajno.“

Radionice su pošteno zaživjele tek nakon pobjede na televizijskom showu, kada su se Brođani počeli javljati u većem broju: „Javljaju se većinom žene, ali ima i muškaraca. Radimo tematske radionice, ponekad po zemljama pri čemu su daleke i egzotične kuhinje Azije osobito omiljene. No, od stranih kuhinja pretežu talijanska i turska.


Radimo i druge tematske radionice poput dizanog tijesta, božićnih kolačića, roštilja ljeti i slično. Jedan uspješan projekt je Paint & Wine gdje pripremamo jela, družimo se i slikamo. Polako raste i autohtona brodska vinska priča. Imamo nekoliko vinara koji se polako dižu kvalitetom i količinom, no to je novi trend. U Brodu su mnogi imali bar nešto trsova od kojega se radilo vino, ali nije bilo ozbiljnog bavljenja vinarstvom i vinogradarstvom. Slavonski Brod više od deset godina organizira sajam vina Vinovitu, koja je prerasla u ozbiljniju priču“ govori nam Jozefina dok se divimo slikama na zidovima.

Kratki boravak u Jozefininoj kuhinji podsjetio nas je na neopisivu radost kuhanja i druženja, što je onaj neodoljiv sastojak svakog slavonskog doma.

Fotografije: Jozefina Birindžić

Pratite Jozefinu na njezinom youtube kanalu: https://youtube.com/@jozefinamojgastro2253?si=0doTleaOp9JlGeDJ

A za radionice se prijavite putem Facebooka: https://www.facebook.com/MojGastro.net

Ili Instagrama:

Recent Posts

See All
bottom of page