top of page

Uzbudljiv Taste of Mediterranean

U prekrasnom ambijentu hvarskog Arsenala, uz birane delicije i hrvatska vina svečanim otvorenjem započeo je 6. međunarodni festival Taste the Mediterranean. Uz bogat program namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, ove godine na festivalu sudjeluju i sedam stranih i šest domaćih vrhunskih chefova. Od 22. do 25. svibnja u gradu Hvaru i u najboljem mediteranskom ozračju promovirala se blagodat prehrane, koju je UNESCO uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Grad Hvar i TZ Hvar, baš kao i HTZ prepoznali su vrijednost manifestacije na koju dolaze brojni novinari iz inozemstva. Svečanost otvorenja uveličao je gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak koji je uz Petra Razovića iz TZ grada Hvara i gospođu Ingrid Badurinu Danielsson otvorio festival. Drago nam je da se festival razvija te da ga prepoznaju mnogobrojni kvalitetni partneri iz gastro segmenta, ali i lokalna zajednica te Ministarstvo turizma i HTZ. Festival promiče vrijednosti mediteranske kulture, a okuplja vrhunske chefove, vinare i lokalne proizvođače hrane, te stručnjake iz područja poljoprivrede, kulturnih krajobraza, ribarstva i održivog turizma – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica i osnivačica festivala Taste the Mediterranean.

Na otvorenju kušali su se mediteranski specijaliteti te hvarska vina vinarija Tomić i Vujnović, a gospodin Andro Tomić i gospodin Juraj Vujnović uzvanicima su osobno predstavili svoja vina. Kulinarski show u hvarskom Arsenalu, pripremio je japanski chef Ippei Uemura koji je predstavio umjetnost filetiranja tune. Degustaciju vina iz Dalmacije održao je sommelier Daniel Čečavac, a kušala su se vina: Tomić Beleca 2018, Vujnović Prč 2018, Stina Vugava 2018, Ahearne Wild Skins 2017, Duboković Prije 6009 godina 2015, Rizman Primus 2015 i South Side Plavac Mali 2014.

Na festival iz Španjolske stiže chef Vicente Patino čiji se restoran Saiti diči Michelinovom preporukom, a na Hvaru će demonstrirati tradicionalnu kuhinju Valencije. Na ekskluzivnoj večeri u hvarskom Divinu kuhat će zajedno s njihovom cheficom Natašom Vukmirović, a gosti će na terasi, uz delicije i španjolska vina. Hrvoje Zirojević, hrvatski chef godine prema vodiču Gault&Millau, u svojoj je kuhinji ugostio Bee Satongun, najbolju cheficu Azije za 2018. prema izboru 50 Best Restaurants, te maštovito složenim jelovnikom na ekskluzivnoj večeri u restoranu Laganini pokazao što je zajedničko suvremenoj tajlandskoj i mediteranskoj prehrani.

Treća večera održala se na terasi s najljepšim pogledom na povijesni Hvar, u restoranu Kod kapetana, gdje je talijanski chef Marcello Trentini, ukrstio kuhače s dva domaćina: Tončijem Jerkovićem i Antunom Matkovićem Carem. Prvi put na Festival dolazi i chef iz Albanije, Sokol Prenga - majstor slastičar, pekar i chocolatier, veliki promotor albanske kuhinje čija je neprofitna organizacija “Centar kulinarskog obrazovanja” usredotočena na promicanje albanske povijesti, kulture i gastronomije u svijetu. Sloveniju na Hvaru zastupaju Igor Jagodic - slovenski chef godine prema Gault&Millau vodiču, iz ljubljanskog restorna Strelec te vinska akademkinja i somelijerka Mira Šemić.

U hvarskom Arsenalu izmjenjivali su se renomirani predavači, gosti festivalske konferencije pod nazivom „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“.


Danira Orešić, Light komunikacije


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page