top of page

Vina iz Janjine

Iz Janjine, mjesta u središtu Pelješca, došao je mlad i perspektivan vinar Ivan Bezek u D lounge & Cigar bar zagrebačkog hotela Le Premier na 26. "Vinske razgovore s novinarom Tomislavom Stiplošekom". Ti razgovori su zabavno-edukativne radionice prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, koncipirane kao talk show u kojem publika aktivno sudjeluje.

Vinarija Bezek je obiteljska vinarija koja proizvodi male serije vina od autohtonih sorti iz vlastitih nasada (rukatca, pošipa i plavca), likere i vinski ocat. Razvijaju vinski turizam pa, s obzirom na to da proizvode male serije, većinu proizvoda prodaju na kućnom pragu tako da se vina Bezek za sad mogu naći tek u pokojem restoranu. Ivan Bezek je školovani enolog. Njegova su vina tehnološki ispravna, no ne podliježu trendovima, nego uspijevaju nositi dašak izvornosti i povijesti Mediterana.

Bijela vina, Rukatac i Pošip imaju za Dalmaciju dobru kiselinu i svježinu. Od plavca malog Bezek radi nekoliko stilova vina. To su snažna i moćna vina. Bezekov Rosé je s malim ostatkom šećera koji ne iskače i ne kvari ugođaj vina i jače je boje nego što su obično rose vina te ima nešto malo više alkohola.

Među uzvanicima Vinskih razgovora bio je i Tomislav Goluban, blues glazbenik, dobitnik četiri Porina, koji je izveo nekoliko kompozicija pa i pjesmu Brzi vlak koja je nastala u suradnji s Ivicom Kostelićem.Kušanje vina Bezek pratio je izbor delicija. Bili su to suhomesnati proizvodi tvrtke Igomat koja je sinonim za tradicionalne samoborske mesne proizvode, sirevi ličke sirane Vedrine, među kojima je bio i "Kuvani sir" sa začinima , ekstra djevičansko maslinovo ulje istarske uljare Salvela, kukuruzni kruh, focaccia s maslinama i pirov kruh sa sjemenkama lana, suncokreta i buče iz zagrebačke pekare Bread Club koja radi kruh s prirodnim kvascem.

Snimke: Marko Čolić


Recent Posts

See All
bottom of page