top of page

Vina Poljak - šampionska vina najboljeg dalmatinskog terroira

Mnogi niti ne znaju da se u zadarskom predgrađu Diklo, poznatom po prelijepoj obali i pogledima na zadarske otoke, nalazi vinarija jednog od najboljih vinara Sjeverne Dalmacije Trifuna Poljaka! Skrovito se skriva ispod lijepe vile za odmor i obiteljske kuće, ali čim se pokrene priča o proizvodnji vina, spozna se veličina i srčanost ovog mjesta. U posljednjih desetak godina Trifun Poljak je dobio više od stotinu nagrada za svoja vina, što je velik uspjeh za povratnika iz Švicarske!

U pronalaženju gornje granice kvalitete, Trifun Poljak ne zazire ni od skupe proizvodnje kako bi uživao u proizvodnji sjajnog vina, što je uzrok mnogobrojnim nagradama na hrvatskim i svjetskim vinskim sajmovima. Divimo se njegovim odličjima i peharima istaknutim u prostoru pored vinskog podruma. Svemu tome se nije nadao 19-godišnji momak iz Poljaka kraj Nina kad se zaputio u Sankt Gallen s budućom suprugom Radom Marijom. Danas njih dvoje žive punim plućima u Diklu, ponosni ne toliko na pehare koliko na svoju djecu Žanu i Dejana. Ljubazni domaćin nas ubrzo vodi u svoj podrum kako bismo okusili plodove njegovih ruku za koji Trifun kaže da je dalmatinski terroir zatočen u boci.

Isprobavamo mladu Maraštinu odličnog mirisa i okusa, s idealnom kiselinom od šest posto. Vino slamnato-žute boje daje elegantne arome zrelog voća i meda. Poljakova maraština se dobiva od malog grozda i od škrte zemlje zbog čega se i može dobiti visoka kvaliteta vina. Prekrasan miris maraštine brzo se gubi i nakon već trećeg mjeseca ne može se zadržati. Trifun Poljak nam objašnjava da jedan panj mora donijeti najviše kilu do kilu i pol grožđa kako bi se zadržala kvaliteta, a putem te strogosti je vinarija Poljak postala i toliko uspješna! U suprotnom će maraština imati previše kiseline i premalo šećera.

„Maraština je stara sorta zadarskog zaleđa i ona ima potencijala, ali sam dosta skeptičan oko drugih obnovljenih sorti“, govori nam šjor Poljak, smatrajući da su to sorte težaka a ne one iz kojih se može dobiti vrhunsko vino kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot ili druga poznata svjetska vina. Lokalna vina su se uvijek radila u velikim količinama i bez veće mogućnosti kontroliranja šećera. Ne kaže nam naš domaćin da ta vina nisu dobra, ali imaju svoju gornju granicu kvalitete: „U redu je oživjeti tradiciju, to je lijepo i pohvalno, ali teško ta vina mogu konkurirati vinima svjetskog glasa“.

Kod Poljaka je u planu jedna druga starinska stvar: potpuno ručno odvajanje bobica koje će se nogama gnječiti. Time će se izbjeći svaki trag oporog i trpkog okusa u vinu. I inače se svaki grozd kod Poljaka dobro pregleda prije nego ide u proizvodnju što je danas iznimno rijetko.

Cabernet Sauvignon rubinski tamne crvene boje jedno je od najomiljenijih vrhunskih vina Dalmacije, a posebno se dobro snašao u benkovačko-stankovačkom vinogorju. Nije ga ni Trifun Poljak zaobišao. Snažne voćne arome bobičastog voća opčinjava svim svojim karakteristikama. Na prvu se čini da je vino ležalo u bačvi, ali Poljak nam otkriva kako on ne koristi barrique jer ne želi uniformiranost vina. Ipak, održana voćnost i harmonija okusa su iskaz dobro odrađenog enološkog studija kao i umješnosti samog vinara. Zbog ovog vina je Poljak dobio i međunarodna priznanja!

„Rijetko koja vinska regija u Europi ima ovako dobar položaj za crna vina“, hvali sjevernu Dalmaciju ovaj vinar. Svi Poljakovi vinogradi su na kamenom tlu oko Benkovca. Otkrio nam je zašto je kamen toliko važan u proizvodnji vina. Kamen se stavlja uz trsove kako bi sunčanu toplinu zadržao i preko noći. Loza se preko noći hrani od svog šećera kako bi pobijedila hladnoću, ali ako ima već dobrano zagrijan kamen onda loza ne gubi toliko svog šećera. Zbog toga Poljak ne kupuje grožđe od vinograda u nizinama, gdje ima previše vlage. Benkovački kraj je sjajan i zbog kamenog tla i zbog manje posolice koju bura može donijeti.

Najnagrađivanije Poljakovo vino je Cuvee koji je spoj Cabernet Sauvignona, Merlota i Syraha. Kušamo berbu iz 2016. godine, sa 16,4 posto alkohola, i odmah otkrivamo profinjene arome bobičastog voća i mediteranskog začinskog bilja. Dubinske rubinske crvene boje, ujedno ga obilježava gusta tekstura. Cuvee 2015, kojega probamo odmah nakon njegovog „potomka“ je šampionsko vino s 15,8 posto alkohola. Još izrazitijih kvaliteta, ovo vino je ponijelo Grand Prix na 11. Festivalu srednje i sjeverne Dalmacije Vinfest Benkovac 2020. Riječ je doista o iznimnom vinu u kojemu će guštati svaki istinski vinoljubac!

Trifun nas je poveo i u malu školu kušnje vina. Podsjeća nas kako svako osjetilo može biti korisno za pravilnu degustaciju vina. Prvo se koristi oko kako bi se provjerila boja i bistrina vina. Zagasite boje su znak dobrog crnog vina ovog podneblja. Potom se zavrti vino i jednom-dvaput se pomiriše vino i promisli na što nas podsjeća miris. Najzad se vino kuša, ali tako da se povuče malo zraka i ostavi se gutljaj nekoliko sekundi u ustima. Ovo je lagana i zabavna vježba koja uskoro odiše sasvim novim mirisima i okusima.

Poljakova vina se prodaju najviše jahtašima i vinoljupcima, te u pet-šest vrhunskih restorana u Zadru i okolici. Takva su vina rijetkost, i po malim količinama i po visokoj cijeni, pa je njegova klijentela ipak probrana. No, Poljak je uvjeren kako cijena nikad nije problem za strane goste, ali za tu cijenu očekuju i visoku kvalitetu. Osim isprobanih vina, u podrumu Poljak se proizvode i Syrah i Merlot, a kad ga pitamo koje je vino njemu najslađe odgovara: „Ovo su moja dica, ne znam za koje bih se odlučio kao najbolje, jer su sva vrhunska!“ Zadovoljstvo je primjetno i Trifun s pravom vidi Dalmaciju kao prostor ekskluzivnih vina za cijeli svijet.


Vina Poljak


Krešimirova obala 105, Zadar - 23000, HR


+ 385 (0)98 9732909



Fotografije: Vina Poljak i Taste of Adriatic

Recent Posts

See All
bottom of page