top of page

Vino i hrana u Botanistu

Za 22 "vinska" novinara organizirano je ocjenjivanje sljubljivanja vina i hrane 19. 6. 2024. u restoranu Botanist u Zagrebu. Tom prigodom obilježeno je 20. izdanje eno gastro projektaVino uz žlicu.

Najprije se ocjenjivala pašteta od pilećih jetrica, uz namaz od svježeg sira s vlascem uz Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka, čije je ovo bilo premijerno predstavljanje. Spravljen je od 100% graševine, klasičnom metodom i odležavan dvije godine na finim kvascima. Pjenušac je skladan i elegantnog tijela, harmonične svježine uz izraženo perlanje, a naziv je dobio po Cucciumu, rimskoj konjaničkoj utvrdi na području današnjeg Iloka.

Rižotu s biftekom i vrganjima parirala je Malvazija 2023. iz istarske Vinarije Franc Arman. Vino je od grožđa s pozicije Narduči kraj Vižinade, svijetle slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama. Ugodne je cvjetno-voćne arome, svježeg okusa i fino kiselkasto. Obitelj Arman, predvođena vinarima Francom i Oliverom, njeguje obiteljsku tradiciju započetu još 1850. godine. Nastavili su tamo gdje je započeo djed Edoardo Arman, dovodeći do vrhunca spravljanje ‘dobrega vina’. Osim Malvazije, Armani su vrlo ponosni i na svoje Terane. Janjeća kalja s povrćem našla se u spoju s vrhunskom Graševinom Iločkih podruma, ručno brane berbe 2023., s elitnog položaja Principovac. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, a u aromi dominira zrelo voće s nježnim mednim notama. Harmonično je, puno i ugodne svježine, jakog tijela koje se moglo nositi sa slasnošću kuhane janjetine i povrća.

Uz Plavac mali Elegance 2019. iz Vinarije Skaramuča s Pelješca serviran je Brudet od sipica s palentom na žaru. Vino je bogatog je okusa i skladnog mirisa, na poseban način oslikavajući podneblje u kojem nastaje. Tamne je rubinsko crvene boje, razvijenog voćnog mirisa i moćnog tijela. Ovaj spoj jela i vina proglašen je najboljim u neformalnoj anketi provedenoj među novinarskim poznavateljima dobre hrane i kapljice.

Za kraj poslužen je Tiramisu uz Muškat žuti 2023. iz plešivičke Vinarije Šoškić. Poluslatki Muškat je nastao od ručno branih i pažljivo selektiranih bobica grožđa s položaja Gorička. Vino je elegantno, nježne mineralnosti, slamnato žute boje, a dominiraju arome žutih ruža, cvjetnog meda i suhih sultana grožđica.

Vlasnik Botanista je Antonio Križić, glavni chef ekipe iz kuhinje je Tomislav Petrušić a organizatori događanja bili su Renata Cisar i Mustafa Topčagić koji su se pobrinuli za izbor vina uz stručnu podršku sommeliera Tomislava Jakopovića.

Snimke: Nikola Zoko

0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page