top of page

Zlatno krilo - kuća odlične peradi

Updated: Sep 24, 2022

U Matuljima nadomak Rijeke otvorio se pravo mjesto uživanja u jelima od peradi. Zlatno krilo je novo kulinarsko mjesto koje nas je oduševilo svojim ukusnim receptima, a koncept restorana koji se usredotočuje samo na jednu vrstu hrane počeo se ostvarivati nakon što je otvorena Mala Riba koja je potpuno okrenuta ribi i plodovima mora. Sve je to proisteklo iz kvarnerske gastronomske legende Draga di Lovrana, koja ostaje mondeno mjesto smještaja i kulinarstva.

Perad je nezasluženo manje zastupljena na jelovnicima kvarnerskih ugostitelja, najčešće kao dosadna pileća prsa i povremeni pureći odrezak debelo umočen u razne neprepoznatljive umake koji bi trebali odražavati nama nepoznatu talijansku tradiciju. U tome Zlatno krilo briljira jer se nude maštovita jela od piletine, ali i puretine, pačetine, guske, a vjerujemo kako će se ovdje uskoro naći i malo egzotičnija perad koja nam doista vraća dašak nekadašnjih lovačkih vremena po Učki i riječkom prstenu. Na ponudi je i cijeli kopun, koji će oko sebe okupiti veću i gladniju ekipu.

Kako bi se upustili u ta razmišljanja popili smo rakiju učkaricu koja opčinjava svojom jarkom bojom podjednako kao i blagim okusom. Usput se divimo interijeru koji daje dašak starinskih kuća od drveta i kamena, a u kojemu će biti iznimno ugodno boraviti zimi. Kratkim pregledom jelovnika otkrivamo i vrlo popularne cijene, pa će Zlatno krilo zasigurno biti odredište mnogih marendi, kao i poslovnih ručkova i druženja s prijateljima i obitelji. Terasa oko stare šterne pridodaje doživljaju restorana u kojemu je svaka boja na svom mjestu, a oku promatrača ne može promaknuti niti velika količina slika domaće i divlje peradi koja dodatno podsjeća gdje se nalazimo.

Podjednako nas na isto podsjeća vitrina uz šank gdje se nudi cijeli niz hladnih predjela kojima se valja dati pozornost. Kušali smo tri odlične paštete od pilećih jetrica. Prva je posve bijela i gotovo mliječna, nakon čega se osjeti nepogrešiv okus piletine. Oni koji uživaju u mirisu paštete biti će oduševljeni paštetom od jetrica na venecijanski, za koju je potreban luk, prošek, konjak, mediteranski začini. Najzad, tu je kuhana verzija jetrica, obogaćena maslacem, s bogatim okusom. Ne sjećamo se kada smo posljednji put probali na Kvarneru ovako dobre paštete i svakako su nezaobilazan dio iskustva u Zlatnom krilu.

Krušni prepečenci gode nepcima jednako kako su paštete i namazi pasali mnogim mediteranskim gastronomadima od vremena starih Grka do danas, pa su maštoviti zalogaji sveprisutni na našim stolovima, ali ponajviše na domjencima i zakuskama. Stoga je pohvalno dobiti velik komad sjajne paštete i prepečenog kruha i jednostavno uživati.

Uz paštete, stigao nam je bob i kosano povrće, mahune i komadi hladne piletine, a posebno dobra i osvježavajuća je Waldorf salata koji su bili dobrodošli predasi između kušanja raznih vrsta pašteta. Uz predjelo pijemo odličan Frizzante iz Italije koji svojom svježinom obnavlja puninu okusa, a mjehurićima podsjeća kako je ljeto još uvijek s nama.


No, jeste li znali da se kokoši nisu uzgajale kako bi se jele? Iako je piletina danas ključna sastavnica svake kuhinje na svijetu, prije skoro deset tisuća godina su nastale za borbe pijetlova u području Kine, Jugoistočne Azije i Indije. Tek oko 400. godine prije nove ere se piletina jela i to na području Levanta. U srednjem vijeku je perad bila toliko popularna da su je bogataši jeli daleko više od, primjerice, divljači. Piletina je bila lakši izvor proteina i može se lakše probaviti. I dok su neki lordovi ipak davali prednost jelenima koje su pronalazili na lovištima svoga lena, engleski kralj Rikard Lavljeg Srca je obožavao pečenu piletinu.

U tom dugom povijesnom razdoblju, naši pernati suputnici kroz život su bili osnova mnogih kombinacija okusa, a tome pridonosi aromatična rolada od pilećeg zabatka punjena pestom i mozzarelom, te omotana slanom pancetom. Rapsodiji okusa nadahnutih Sredozemljem doprinosi i tri vrste paprike s dinstanim lukom a može se tu i malo pretjerati s odličnim maslinovim uljem iz Krasice kraj Buja, jednom od mjesta intenzivnog maslinarstva u Istri. Meso pak dolazi iz proizvodnje Gallus kraj Duge Rese, pa na stolu doista imamo hrvatska jela od peradi.

Uživali smo i u drugom glavnom jelu, bruschettama s pačjim prsima serviranim na odličnoj kremi od vrganja i ukrašeni čipsom od luka. Sretni smo. Patka je došla na kvarnerski stol a da nije premazana zamamnim ali već kušanim pekinškim umakom, već je nasljednica starih teća i recepata koji su patku na Jadranu pripremali s divljim agrumima. Mekana i iznimno bogata s vrganjima, ovo je jelo koje će imati mnoge poklonike.

U malo hladnija razdoblja, ova će se perad odlično sljubiti s Teranom Fakin, Sansigotom Šipun ili Testamentom Babić, no mi smo ipak odlučili pratiti naš ručak s kućnim vinom, Malvazijom San Martino iz istočnog istarskog vinogorja, čiji je tamni rođak Merlot San Martino. Muškati Kozlović i Damjanić će se dobro nadopuniti s bogatim i prefinim desertima od kojih smo mi probali laganu ali bogatu čokoladnu tortu, citrusni raj limunovu kremu, slatko-kiselu kroštatu od šljiva i odličan semifredo od badema.

Mogli bismo reći: napokon! Imati Zlatno krilo izvor je zadovoljstva, a vjerojatno i novih očekivanja. Kopuni, guske, a danas-sutra možda i fazani i divlja perad mogli bi biti dio blagovanja u neopravdano zanemarenom dijelu kulinarstva. Stoga, raširite krila do Matulja:

Restoran “Zlatno krilo”

51211 Matulji, ul. 43. istarske divizije 22a

telefon: 051 896 7958, e-mail: zlatno-krilo@zlatno-krilo.hr



Recent Posts

See All
bottom of page