top of page

Šantule, fioce i minje - svijet istarskih rakija u OPG-u Frane

Updated: Oct 12, 2021

„Gremo za Žminj“, „Ni pjet ni šjest…“ čudne riječi žminjskoga govora izlaze bez problema iz usta našeg prijatelja Cristiana, zagrebačkog Brazilca koji je odlučio postati fotografska i tehnička podrška našem portalu. Svim tim riječima podučava ga Duško Pamić, vlasnik male destilerije u OPG-u Frane u mjestu Pamići pored Žminja. Riječi idu glatko jer su podmazane odličnim rakijama koje se ovdje proizvode!

U ugodnom društvu kamene kušaonice isprobavamo opojne mirise Istre. I dok su uobičajeni okusi teranina, medice i biske zajednički ovom zelenom Mediteranu, naša nepca dotiču sasvim nove proizvode koji opčinjavaju svojom svježinom, ali i nazivima. Duško je, naime, odličan govornik žminjskoga i u svoje je proizvode ulio i taj štih lokalnog narječja. Ne treba zaboraviti da je upravo u Žminju sjedište Čakavskog sabora, kojega je osnovao Zvane Črnja.

Tako su naša prva kušanja Fioca i Fioco, što bi u prijevodu bilo kumče, žensko i muško. Fioca je liker od istarske malvazije, sušenog ružmarina i naranče, specifičan jer nitko drugi ne proizvodi. Najblaži je od svih pića i ima neodoljiv okus i miris ružmarina. Voćni i osvježavajući liker se radi na bazi malvazije koja, kao i teran, raste u Pamićevim vinogradima. Vino se radi po starinski, što i priliči vinskom ponosu Istre. Fioca osobito paše kao dodatak u koktele i u fritule, a kasnije smo imali priliku i pomirisati ružmarin i naranču u bačvi.

Pitamo se kako je sve to započelo u Pamićima, a Duško nam priča: „Otvorili smo u ožujku 2020. godine, baš kad je počela pandemija. Počelo je kao hobi jer nitko nije pio čistu komovicu. Količine komovice su se samo gomilale u konobi. Kako moj brat ima pčele, počeli smo raditi medicu. Ljudima se dopala i tako smo počeli raditi sve više okusa“. Rade oko tisuću litara rakije godišnje i nemaju plan širenja. Žele sačuvati ove okuse koliko je god moguće, što je odlična ideja!

Gdje je malvazija tu je i teran, a Fioco je teranino, sladak predstavnik Istre podjednako kao i medica, koja nosi ime Šantula (kuma). Medica je iznimno „medena“, s puninom okusa i možda najbolja koju smo probali u Istri. Zasigurno će i mnogi drugi posjetitelji uživati te ponijeti sa sobom male suvenire koje pakiraju u OPG-Frane, nazvanom po Duškovom ocu i pradjedu. Drugi fanovi rakije su se upoznali s ovom proizvodnjom prilikom degustacija u vinogradu vinarije In Sylvis u Svetom Petru u Šumi.

Gdje je Šantula, tamo mora biti i Šantul odnosno kum, a njegovo je prisustvo u obliku likera od kadulje i limuna, što je već ozbiljno piće, snažnog i osvježavajućeg okusa. Sve je to dio istarskog podneblja i sredozemnog bogatstva kojim smo i sami blagoslovljeni samom činjenicom što živimo na tom tlu. Citrusi i začinsko bilje pokazali su se odličnom kombinacijom za domaće žestice. Svaku degustaciju smo podebljali sirom i suhomesnatim proizvodima kao i slatkim kruhom pečenim s jajima, što je staro jelo Žminjštine.

Kao određena kraljica istarskih rakija, na stolu se našla i biska. Ovo drevno piće istarskih druida se kod Pamića krstilo Minja što je naziv za neku dragu malenu djevojku. S obzirom da je gospođa Pamić niska rastom, Minja je dobila ime po njoj. Ovo je biska od prosušene žute imele koja je macerirana najmanje tri mjeseca. Što više imela odležava u rakiji, biska je bolja, ali žedno tržište ne ostavlja Dušku puno izbora! Zato ima u planu napraviti bisku od bijele imele koja je svjetlija u boji ali i zdravija. Inače, biska je afrodizijak jer širi krvne žile, a svi znamo što se događa potom!

Kako Minja ne bi bila osamljena u imenu, pridružio joj se Minji, ali ovo nije rakija već grožđe muškata u rakiji od trešnje. Radi se o limitiranoj proizvodnji temeljenoj na starom običaju čuvanja grožđa u rakiji. Kad se bobice prosuše, idealne su za kolače, pa su se tako u minula vremena stavljala u uskršnje pince. Duško preporuča Minji za večernje uživanje: „Ovo je za zaljubljeni par, navečer. Količina je baš dovoljna za par. I tko više zoblje bobice, taj se više napije!“

Tko želi biti zaljubljeni par uz rakije, najbolje je javiti se OPG-u Frane ili ih posjetiti u Pamićima:

Fotografije: Cristiano Dias

Recent Posts

See All
bottom of page