top of page

Aura - Predivne rakije Istre

Updated: Jan 7, 2021


Već dulje vrijeme se susrećemo s rakijama iz istarske destilerije Aura. Nježni okusi rakije od masline i badema na liburnijskoj obali i snažne travarice isprobane u Dalmaciji samo su nas tjerali da posjetimo i samu destileriju u istarskom gradiću Buzetu, inače poznatom po tartufima. Ljetna žega Buzeta pretvara se u hladno blaženstvo podruma uređenog u starom seoskom istarskom stilu. Ovdje nas dočekuje voditeljica Danijela Kramar i njezini suradnici, te nam prvo daju probati odličan gin tonic zvan Karbun. To je istarska riječ za ugljen, jer se u gin tradicionalno stavljaju komadići ugljena koji privlači štetne supstance i daje predivno piće dobrodošlice. Gin se radi od šest vrsti žitarica i servira se pred gostom uz malo naranče. Osim što je ukusan i lagan, osvježava nakon nevjerojatnih vrućina.


Svaki posjetitelj destilerije ima mogućnost isprobati razne proizvode koje ovo mjesto nudi pod sloganom „Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno“. Uistinu, ova obiteljska destilerija bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije, džemovi, proizvodi od samoniklog bilja i divljeg voća. Sve se to bere u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije. Poznati su po zaista originalnim džemovima, među kojima valja izdvojiti one od maslačka, kupine, maline, borovnice, smokve, šljive i drijena. Ove slastice nastaju u samoj destileriji, a djelatnici se mogu vidjeti u radu iza staklenog zida. Osim džemova, radi se i predivna slatko-gorka čokolada s kaduljom.


No, mi smo došli ovdje prvenstveno radi rakija, po kojima je Aura i najpoznatija. I one se često rade od samoniklog bilja, o kojemu je obitelj Sirotić skupljala znanje iz vlastitog doma. Auru je započeo Radenko Sirotić i njegova supruga Aurelia, a većinu poslovanja danas vodi njihov sin Mišel. U stvari, Aura i dolazi od imena supružnika – AUrelia i RAdenko. Tijekom vremena nastala je stručnost i brand kojima se Aura može podičiti diljem Hrvatske, a svakako i šire. Nakon upoznavanja s proizvodnjom, kao i isprobavanja predivne plate sira, pršuta i maslina, krenuli smo u obilazak same destilerije, što je također standardna usluga za svakog posjetitelja.

Destilerija se nalazi u zgradi staroj 110 godina, a podjednako stare su hrastove bačve koje se mogu vidjeti pod stoljetnim voltama. One su postavljene ovdje prije nego je zgrada bila gotovo, zbog svoje impozantne veličine. Mogu primiti između devet i jedanaest tisuća litara, a u naše vrijeme posjeta bile su prazne, u iščekivanju kvalitetne kapljice koja budi tijelo i dušu.


Proizvodni proces započinje fermentacijom u dvije bačve od inoxa u koje se stavljaju četiri vrste voća (jabuka, kruška, grožđe ili šljiva). Fermentacija traje od sedam do deset dana. Drugi proizvodni proces je destilacija u ručno rađenim bakrenim kotlovima. Ovdje se stavlja 400 kilograma voća, na povećanoj temperaturi se kondenzira para i dolazi do odvajanja dobrog od lošeg alkohola. Dobiva se destilat rakije koji se miješa s vodom bez minerala. Ovdje se stvaraju i druge rakije, kao što je poznati teranino odnosno rakija / liker od istarskog crnog vina teran, koji se miješa sa začinima kao što su cimet i drugi malo „teži“ začini, osjetljivi po mirisu.

U završnom dijelu se vrši maceracija u inox bačvama. U njima se macerira voće i bilje. Prvo smo pomirisali destilat jabuke u kojima se namaču male divlje jabuke šest mjeseci kako bi rakija dobila okus, miris i boju. Jabuke se beru u središnjem dijelu Istre i na Ćićariji. Ovdje je i tradicionalna istarska rakija biska, koja se radi od žute imele koja raste na stablu hrasta. Lišće se namače u destilatu od grožđa dva do tri mjeseca. Ova biska nije slatka, ima 37 posto alkohola i često se nudi kao piće dobrodošlice po cijeloj Istri. Neizostavna je i Biska Extra koja se nudi kao jedina takva biska na tržištu, proizvedena od bijele imele ubrane isključivo sa stabla jabuke.


Aura je ponosna na svoju bisku, koja je proizvedena prvi puta prije dvije tisuće godina u okolici Buzeta, u najmanjem gradu na svijetu Humu. S obzirom da je imela štovana kao sveta biljka Kelta, koji su obitavali u Istri, njihovi druidi su tvorili čarobno piće – bisku. Ona im je služila za ulazak u trans, a nesumnjivo i danas mnogi poklonici biske ulaze u sasvim poseban trans nakon koje čašice više.

Posebna rakija je Millefrutti. Nakon maceracije, ona se stavlja u barrique hrastove bačve na odležavanje tri godine. Limitirana edicija od 600 boca godišnje u sebi nema milijun voća, već 15 vrsta voćaka koje daju najjaču rakiju u Auri odnosno 41,3 posto alkohola. Pokušavamo sebe zamisliti kao zaposlenike ove destilerije i shvaćamo da bismo dobili izgon po kratkom postupku s obzirom da bismo popili više rakija nego što bismo prodali. A imali bismo i što birati! Osim biske, Aura pravi rakije: teranino, medenica, divlja jabuka, divlja kruška, maslina i badem, ruža, travarica, drijen, kadulja, pepermint, divlje voće, rogač, šipak, med i imela, grappa moscato, grappa bianca, suha smokva i šljiva. A sve su jedna bolje od druge!


Aura izvozi svoje rakije u razne susjedne zemlje, a u Hrvatskoj ima sedam trgovina gdje se mogu kušati i kupiti ove istarske delicije: u Humu, Buzetu, Grožnjanu, Vrbniku, Novigradu, a ukoliko zaboravite na ove divne rakije, možete ih pronaći u posljednjem trenutku i na zračnoj luci u Zagrebu, gdje se mogu naći i kao poklon paketi u kombinaciji koju možete sami izabrati! Za sve ostale poklonike rakije preporučamo obilazak destilerije:

Destilerija Aura II. Istarske brigade 2/1, 52420 Buzet GSM: 00385(0)912694251 EMAIL: destilerija@auraproizvodi.com www.aura.hr

Fotografije: Aura i Taste of Adriatic

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page