top of page

Bljak Fest Omišalj 2019: Od svinjskih očiju do bikovih muda

Updated: Oct 25, 2021



U nekadašnjim odmaralištima poduzeća po cijeloj jadranskoj obali, jelovnik je jednom tjedno uključio tripice za ručak. Sjećam se kako je samo nekolicina gostiju ostala za ručak u blagavaoni, zgroženi ponudom jela spravljenih od očišćenih želudaca goveda ili janjadi. Danas su tripice postale traženo jelo, poput mnogih drugih recepata težaka i radnika. Priprema se u pravilu kuhanjem narezanih komada očišćenih želudaca zajedno s ostalim namirnicama u vodi (luk, panceta) sve dok se ne dobije gusta juha ili gulaš. Juneće i goveđe tripice osobito su omiljene u Hrvatskoj, ali pravo je oduševljenje probati janjeće tripice. Ovo jelo, koje je obilježilo gadne trenutke mnogima u ranom djetinjstvu, odlično su napravili zaposlenici Općine Omišalj, mjesta na sjeveru otoka Krka, koje već devetu godinu priprema jedinstven Bljak Fest, kao festival specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine!


Na središnjem gradskom trgu, podno zvonika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, predivan zimski dan okupio je mnoštvo posjetitelja koji su isprobavali bljak hranu na štandovima karnevalskih skupina s otoka Krka. Time je Turistička zajednica Omišlja i Njivica uspjela spojiti karneval s najslabijim turističkim razdobljem u Omišlju, kažu nam direktorica TZ-a Andrea Orlić Čutul i stručna suradnica Adriana Dojčinović. Ideja je svakako odlična i među originalnijima u čitavoj zemlji, a ponuda hrane je takva da je se ne bi posramio ni poznati gastronomad u potrazi za čudnom i bljak hranom Andrew Zimmern. Ovo je i dobrodošao odmak od uobičajene karnevalske hrane koja se često svodi na fritule i kroštule, kao da svaki kraj na Kvarneru nema neki zimski recept koji se može lako napraviti za mnoštvo ljudi.


Pokretač ove manifestacije je Damir Jakovčić, kojemu nije dugo trebalo shvatiti kako se karneval može obogatiti tradicijama iz padela od kojih mnogi bježe glavom bez obzira. Kako i priliči, od početka na Bljak festu sudjeluju dvije omišaljske karnevalske skupine Babani i Omišjanski Babani. ove godine su pripremali klasična jela od iznutrica, koja se često nađu na primorskom pjatu. Omišjanski Babani su nudili bijele bubrege i juneća jetra na roštilju, palačinke dugine boje i tortu iznenađenja (napravljena u obliku wc školjke). Mnogi niti ne znaju da su bijeli bubrezi zapravo testisi (najčešće bikova i nerasta), čemu je u susjednoj Srbiji, u mjestu Ozremu, posvećen čitav jedan festival Mudijada. U starini su se bijeli bubrezi većinom pripremali s jajima nakon svinjokolje ili škopljenja životinja, a danas rijetko koja mesnica drži ovu „poslasticu“. Babani su pak davali „Ptičju gripu“ odnosno pileća srca i jetra s njokima, jelo koje se i danas često nađe na stolovima obitelji diljem Hrvatske.


U susjednim Njivicama nalazi se i poznati restoran Rivica koji također želi pridonijeti svojim kulinarskim umijećem Bljak Festu. Pod motom „u zdrav mozak“, ovi majstori kulinarstva su pripremili fritaju od telećeg mozga. Jela od mozga tradicionalno su prva koja se rade tijekom kolinja životinja, jer mozak valja pripremiti dok je svjež, najbolje s jajima. Uz mozak, Rivica je oduševila i broskvom u bijeloj čokoladi, što definitivno nije bilo nimalo bljak! Hoteli Njivice napravili su svinjske oči. Ispočetka bismo pomislili da je to još jedan maštovit naziv za neki „ukusniji“ dio svinjskog mesa, ali doista se radi o očima, pripremljenima u umaku. Ovo sasvim čudno bljak jelo ima osebujan žilav okus, s obzirom na mnoštvo tkiva oko očiju. Nije nam poznato da se ovaj recept generacijama prenosio u krčkim obiteljima, ali u jednu stvar smo sigurni: svaki dio životinje se u prošlosti iskoristio, pa nam nije čudno da su se i oči našle na jelovniku!


U Puntu, mjestu poznatom po maslinama i marini, ali i dobrom gastronomskom ponudom kao što je restoran Sidro, malo gdje se još može probati kiselica, ali su se Puntarski užanci potrudili i napravili ovo staro puntarsko zimsko jelo. Kiselica je domaće zelje ili broskva, zakiseljena na vlastitoj mliječnoj kiselini, iako se ponekad dodaje i domaći vinski ocat. Uz to, u ovu posebnu maneštru dolazi još krumpir i grah. Kiselica je bila često jelo Puntara u oskudnoj zimi, a danas malo koje kućanstvo još priprema ovo jelo, iako gastronomska ponuda Punta nastoji sve više uključiti kiselicu na stol gostiju.

Krabuje Drivenik, karnevalska skupina iz Drivenika, pripremili su Driveničku parodiju, koja se sastojala od suhomesnatih proizvoda, dok je ŠRD Zubatac pripremio bljak salatu, mješavinu plodova mora s krumpirom. Udruga Obitelj za mlade je dala ponudu poznatih slastica: frite i poderane gaće. Ova, malo manje bljak hrana došla je kao intermezzo čudnovatim tradicijama zimske prehrane. Grupa Insula je uveseljavala goste kvarnerskom svirkom, štandove je obilazio i poznati pjevač Dražen Turina Šajeta, a određen klimaks je dala i karnevalska povorka iz Novog Vinodolskog sa svojim orkestrom. Gosti su tekuću okrjepu našli u konobi Ulikva, staroj obiteljskoj gastronomskoj tradiciji u samom središtu Omišlja, koja je nakratko otvorila vrata gostima u ovo mirno zimsko doba godine.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page