top of page

Lika

Lika ima karakteristike pokrivenog krša u čijem se krajoliku izmjenjuju tamniji i svjetliji zeleni tonovi šuma i livada, dopadljivo upotpunjeni plavetnilom površinskih voda, dok krško podzemlje obiluje bogatstvom speleoloških objekata. Srednja Lika odlikuje se brojnim speleološkim objektima. Tu se nalazi četvrtina od ukupnog broja špilja zaštićenih kao geomorfološki spomenici prirode u Hrvatskoj. Od užih područja speleološkim se bogatstvom posebno ističe špiljski park Grabovača sa Samogradskom špiljom kraj Perušića. Na širem području Gospića nalaze se dvije park-šume - Jasikovac i Vujnovića brdo, te Muzej Like s najcjelovitijom zbirkom izložaka dinarske tradicijske kulture u Hrvatskoj. U slikovitom podvelebitskom selu Smiljan, oko 7 km od grada, smještena je rodna kuća Nikole Tesle, a na samo 4 kilometra udaljenosti od nje nalazi se selo Veliki Žitnik, u kojem je rođen Otac domovine dr. Ante Starčević.


Pročitajte o našim gastroputovanjima po Lici!


Brinje

Ljetno prijepodne u Brinju podsjeća na šušur prošlih vremena. Središte grada se lagano puni autima i prolaznicima, iako je današnjih četiri tisuće stanovnika u cijeloj općini tek skroman podsjetnik na nekadašnjih 16 tisuća žitelja. Kako se ne bismo sjetili starih slavnih vremena, kada je Brinje mjesto ispod Sokolca, stare utvrde obitelji Frankopan. Do utvrde smo se popeli vođeni direktoricom Turističke zajednice Općine Brinje Danijelom Dasović Vranić. Prolazeći stazom iz središta Brinja prema uzvisini na kojoj se nalaze ostaci utvrde, primjećujemo niz voćaka koje Ličani pretvaraju u predivne džemove i primamljive rakije. Pročitajte više: Brinje - Ličko iskustvo pod moćnim Sokolcem




Tunel Mala Kapela razdvaja Liku od ogulinskog kraja i kontinentalne Hrvatske. Kada se prođe tunel na putu prema jugu, putnici će prvo zamijetiti restoran i hotel Liku. Mnogi neće ni znati da su se našli na mjestu predivne ličke gastronomije.

Pročitajte više: Restoran Lika - Vrata Like



Samo pola sata od mora smjestila se Žuta Lokva. Od svoje najranije povijesti bila je sjecište važnih prometnih pravaca od unutrašnjosti prema moru, o čemu govore i otkriveni arheološki lokaliteti iz doba antike. I danas je važno prometno sjecište na mjestu gdje je ilovača stvarala žute lokve, po kojima je mjesto dobilo ime. A upravo na tom sjecištu nalazi se restoran Gacka dolina, s mnoštvom turista i prolaznika koji ovdje možda i po prvi puta nailaze na klasične ličke specijalitete.


Otočac i Gacka dolina

Gacka danas ponovo vraća svoj identitet i prostorno i povijesno kao jedna od najstarijih hrvatskih pokrajina. U svako godišnje doba, Gacka može pružiti nešto novo i neponovljivo, toliko različito od urbane svakidašnjice. Tu suvremeni Robinzoni, ribolovci i planinari, ljubitelji prirode, športaši i rekreativci mogu pronaći svoj dio svijeta. Zdrava klima i nedirnuta priroda, kvaliteta vode i bogata lovišta, pružaju izvanredne mogućnosti za ugodan odmor od svakodnevne vreve i razlog su za ponovni dolazak. Od mora odvojena impresivnim Velebitskim masivom, oduševljava svojim kraškim poljem, dolinom rijeke, vrtačama i spiljama. Prirodni fenomen bez premca je rijeka Gacka, uz koju se prirodno nižu i druge zanimljivosti i rijetkosti biljnog i životinjskog svijeta. Gacka još uvijek čuva neke posebnosti koje su već pomalo pale u zaborav, jer malo je poznato da se ovdje melje žito u mlinicama smještenim na samom Vrilu rijeke i da se ovdje još u stupama valja sukno. Također je malo poznato da na ovom području postoji nekoliko hramova boga Mitre i da je ovo područje naseljeno još u kasno brončano doba.


Hrvatska se diči svojim ribljim jelima, što je svakako pošteno i pohvalno, ali neke ribe su dičnije kao da su dičnije od drugih. Tako će mnogi kontinentalci prije svega posegnuti na tržnicama svojih gradova za morskom ribom, dok slatkovodna riba ostaje nekako u drugom planu. A i kada se govori o slatkovodnoj ribi, često se misli na zamamne fiševe i masne somove, dok se zanemaruje pastrva. A nje ima u velikim količinama, pliva u raznim ribnjacima, iznimno je pristupačna i cijenom i pripremom, a lagana je i zdrava. Ako naiđete na pastrvu u ribarnicama, recept za odabir prave ribe je podjednak kao i svaka druga – čvrsto tijelo, prozirna sluz i bistre oči upućuju na pravi zgoditak. Pročitajte više: U potrazi za pastrvom


Na samom izvoru rijeke Gacke, na Tonković Vrilu, smjestio se jedan od najboljih ličkih restorana, Vrilo Gacke. Osim same postavke, smještene u prekrasnom okruženju izvora Gacka, malih drvenih mostova i mlinova, ovo je mjesto odličnih riječnih okusa!

Rijeka Gacka i njezina dolina ne mogu se zamisliti bez vodenica na njoj. Mlinar, iako vrlo cijenjena osoba, imao je vrlo jednostavnu prehranu, koja se sastojala od obične seljačke hrane i mlinarskog kruha, napravljenog od jedva i pira. Danas ih možete posjetiti dva, Majerov mlin i Kolakovićev mlin.

Pročitajte više: Mlinice na Gackoj



Rijeka Gacka je mirna i tiha rijeka, neobična za hrvatske planinske tokove. Mirno izvire iz Tonković Vrila i nešto manjeg Klanaca. Iz Majerova Vrila dolazi potok Sinačka pučina, dok izvor Pećina donosi potok Kostelka. Izvori Gacke su poput malih jezera, prekrasnih plavih boja. Ovi izvori jedinstvena su kombinacija netaknute prirode i ljudskog suživota.

Pročitajte više: Gacka - rijeka snova

Hotel Zvonimir smješten je u srcu Otočca, pružajući građanima i njihovim gostima izvrsnu priliku da se opuste i večeraju u samom centru grada. Međutim, za nas je to bila prilika da naučimo više o kuhinji u dolini Gacke.





Proizvodnja sira u Lici dugo je ukorijenjena tradicija. U planinskim dolinama Velebita sir se proizvodio prema stoljećima očuvanom znanju i uz modernu opremu. Ovčje, kravlje i kozje mlijeko s travnatih pašnjaka temelj je raznih sireva i drugih mliječnih proizvoda po kojima je Lika poznata.

Pročitajte više: Slavni sir iz Gacke




Vozimo se od glavne ulice u Otočcu, željni da saznamo što starice rade u Centru za tradicionalne zanate. Zamišljamo tipične hrvatske starice, odjevene u crnu odjeću, dok njihove ruke čine čuda s vunom. Razočaranje je ugodno. Veseli glasovi iz soba u Centru dovode nas do lijepo očuvanog prostora baštine koji vodi nevladina organizacija Gačanka. Njihova predsjednica, gospođa Dragica Rogić, nudi nam domaću rakiju i priča započinje ...

Pročitajte više: Tradicija ispletena u vuni



Planinsko selo Kuterevo poznato je po svojim drvodjeljama, po visokokvalitetnim bačvama, bukari (drvena šalica za pijenje vina), stolicama, a posebno dugogrloj tamburaškoj lutnji dangubici ili samici, obično poznatoj i pod nazivom kuterevka. Napravljeno je od tvrdog sirovog drveta koje pažljivo bira majstor, vodeći računa da drvo raste na oskudnom terenu daleko od visokog drveća, kako bi imalo pravilnu teksturu i čisto zrno, bez grudica. Najbolje tamburice izrađene su od bijelog drveta javora, što daje najbolji i jasniji zvuk.

Puno je zadovoljstvo sjediti na natkrivenoj terasi domaćinstva Butina u središtu Kutereva, velebitskog planinskog sela poznatog po vrhunskim drvnim majstorima i sirotištu Medvjeda. Ovdje smo da bismo saznali više o planinama koje okružuju dolinu Gacke. Ova je podvojenost izuzetno važna, jer se dolina ne može shvatiti bez posjeta planinama koje je okružuju.


Perušić


U Perušiću su glavne atrakcije pećinski park Grabovača, frankopanska utvrda/kula Stari Grad Perušić i crkva uzvišenja sv. križa odakle je lijep pogled na cijelo mjesto, rijeka Lika i jezero Kruščica, Kosinjski kameni most iz 19 st., jela Car – najveća jela u Europi i najveće velebitsko stablo, arheološki lokalitet Pisani kamen – prva poznata međunarodna arbitraža, arheološki lokalitet Kosinjska tiskara – prva tiskara na slavenskom jugu. Osim šetnji, planinarenja, vožnje biciklom, kajacima i ostalih oblika rekreacije u prirodi, u ljetnim mjesecima može se kupati u rijeci Lici ili splavariti po jezeru Kruščica. Uz dozvolu je lov dopušten u okolnim lovištima, a ribolov na rijeci Lici.

Surov ali predivan krajolik ličkog sredogorja postaje oštriji u hladna lička jutra u prosincu i siječnju. No, dokle god nema snijega, po livadama i pašnjacima uokrug Perušića mogu se vidjeti ovce kako pasu. I tako je to generacijama i stoljećima u ovom kraju. Lička pramenka se udomaćila besprijekorno na klimu, a zauzvrat ova plemenita životinja daje mnogo: od izdašne vune do sjajnog mesa koje je nadaleko obilježje ličke gastronomske ponude.

















0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page