top of page

Gacka Dolina - Lička gastronomija na povijesnom raskrižju


Samo pola sata od mora smjestila se Žuta Lokva. Od svoje najranije povijesti bila je sjecište važnih prometnih pravaca od unutrašnjosti prema moru, o čemu govore i otkriveni arheološki lokaliteti iz doba antike. I danas je važno prometno sjecište na mjestu gdje je ilovača stvarala žute lokve, po kojima je mjesto dobilo ime. A upravo na tom sjecištu nalazi se restoran Gacka dolina, s mnoštvom turista i prolaznika koji ovdje možda i po prvi puta nailaze na klasične ličke specijalitete.


U drvenom stilu, s mačkom koja čuva trijem, restoran nudi odlična predjela koja se često nalaze na ličkom stolu. Mi smo probali ličku hladnu platu na kojoj se nalazi lički pršut, domaći dimljeni sir, a osobiti dodatak je lička basa. Ovo jednostavno jelo fascinira poklonike gastronomije, koji se vraćaju onim osnovnim jelima prošlosti. Nekoć se radila od mlijeka skromne i otporne krave buše, koja je bila otporna na negostoljubivu ličku prirodu. Njezino kvalitetno mlijeko othranjivalo je generacije, a osim škripavca radila se i basa. Basa se radi na razne načine u raznim dijelovima Like, a najbolje je – dakako – ona koju rade bake! Ionako se pravi recepti base prenose s koljena na koljeno, iako se zna da se pravi od kravljeg mlijeka i kiselog mlijeka, uz sol i kajmak ili jogurt u modernijim inačicama.

No, nije samo basa razlog za dolazak u Gacku dolinu. Mnogi dolaze ovamo zbog dobrog roštilja, posebice plate „Gacka dolina“ sa svinjskim kotletom, ražnjićima, kobasicama, ćevapima, slaninom, krumpirom i đuveđem. Prava poslastica su jelovnici puni ličkim specijalitetima, idealni za grupne posjete. Svaki počinje sa čašicom ličke šljivovice, prirodnim aperitivom koji otvara apetit za ličku juhu, janjetinu, krumpir, pastrvu ili pečeno meso. Na kraju, kako to obično biva u ličkim krajevima, na stolu se može naći savijača od jabuka ili sira, lički uštipci, ili palačinke s džemom.


Ljubazno osoblje brzinom svjetlosti obilazi veliku terasu koja čuva goste od ljetne žege, a potom je najbolje popiti još poneku bocu domaćeg ličkog piva, bilo Velebitskog ili Kasačkog, prije nego se ode iz Žute Lokve do neke iduće prilike!

GACKA DOLINA

Žuta Lokva bb

mob.++385(0)98 202 448, ++385(0)98 200 487

tel.++385(0)53 741 013

info@gacka-dolina.com

www.gacka-dolina.com

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page