top of page

Bela nedeja u spomen Kastavskoj belici

Svakog prvog vikenda u listopadu, grad Kastav bude preplavljeno gostima. Tradicija Bele nedeje održava se u čast mladog vina i početka jeseni, a poznata je još iz davne 1400. godine kada je spomenuta u Zakoniku grada. Danas ovo nije samo sajam vina, nego i promocija starih zanata, ali i nove kineske robe koja preplavljuje kastavske ulice. Ipak, prevladavaju okusi i mirisi kvarnerskoga kraja, uz mnogobrojne goste iz drugih krajeva Hrvatske.


Tako se na potezu od kružnog toka na ulazu u stari grad pa do Lože ispred gradskih zidina mogu susresti sirari iz svih dijelova Hrvatske, kobasičari i proizvođači suhomesnatih proizvoda, primamljivi štandovi s fritulama i stolarskim majstorijama. A potom se dođe do samog središta pozornosti ove manifestacije, a to je tek pripremljena mlada belica, lokalni vinski ponos Kastavštine. Nismo mogli propustiti ovu priliku da prekrasan jeseni dan provedemo na Kastvu, a poveli smo i kolegu iz Mongolije!


Ovo je i odlična prilika da se posjeti Mići zavičajni muzej odnosno Osojnakovu kotlariju, jednu od najpoznatijih radionica kastavskog kotlara Milka Osojnaka gdje su se radili kotlarski proizvodi od bakra za domaćinstvo. Ujedno se može posjetiti i Vikotova bačvarija, gdje je postavljena izložba alata za pravljenje bašava i ostalog drvenog suđa. Tu se često održavaju degustacije domaćeg vina i rakije, a najljepše je u ranu jesen stati u dvorište bačvarije i kušati belicu.


Kao mlado vino, koje je u ovo doba još uvijek mošt u tihom vrenju, belica je osvježavajuća s izrazito voćnim aromama, najviše jabukom. Ona je kupaža autohtonih sorata verdića, mejskega i divjaka, a ponekad se doda i malo malvazije. Zaslugom Udruge Belica spasila se ova tradicija i danas postoji čak i vrhunska Kastavska belica!Osim belice, kušali smo i neka druga vina iz regije. Na štandu krčkih vina družili smo se s Ivicom Dobrinčićem, sjajnim vinarom iz Vrbnika na otoku Krku koji fascinira svojim sansigotom i trojišćinom, uz neizbježnu žlahtinu. Novi planovi za njegovu vinariju Šipun pokazuju da je Dobrinčić shvaćen kao iznimno zanimljiv vinar.


Pozdravili smo i naše poznanike iz Moslavine. Kolektivno su predstavili vinare s raznim škrletima, među kojima su se našle i etikete dragog nam Ivice Florijanovića – Flokija. Svi vinari najavljuju odličnu sezonu, jer je berba prošla dobro, kvaliteta je savršena, samo su količine male. Biti će uzbudljivo probati ovogodišnje vino!
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page