top of page

Boccone - Hrvatska na pizzi

Updated: Apr 22

Hrvatski gastronomski krajolik obiluje pizzerijama, a ljubitelji dobre hrane mogu uživati u bogatstvu okusa koje ove čarobne kriške pružaju. Iako je pizza doživjela mnoge transformacije diljem svijeta, Hrvati su je vješto prilagodili svojim nepcima, često stvarajući regionalne varijante poput slavonske, istarske i mnogih drugih. Jedna od takvih jedinstvenih pizzerija je Boccone Pizza & Bar, smještena u srcu zagrebačke Trešnjevke. Ova obiteljska pizzerija, vođena snagom kreativnosti i strasti prema hrani, nudi izvanredne pizze koje kombiniraju neobične sastojke s maštovitim pristupom pripremi.

Pizza kakvu poznajemo danas je nastala u 18. stoljeću u Napulju. Ova Napoletana, znana i kao Pizza Margherita, sastojala se samo od tijesta, rajčica, mozzarelle, bosiljka i maslinovog ulja, što je bilo dostupno radničkoj klasi. Talijanski imigranti u Americi pretvorili su pizzu u globalni trend, a s globalnim širenjem ovog jela došlo je do kulinarskih inovacija. Jedinstveni sastojci, inovativni rubovi i okusi raznih kuhinja spajali su se sa sve naprednijom tehnologijom. I upravo spoj takve povijesti s hrvatskim prizvukom našao je put u pizzeriju Boccone.

Kako bismo bolje upoznali njihovu kulinarsku filozofiju, sjeli smo s chefom Lukom Budimirom i voditeljem Lukom Sušićem, majstorom pizze, koji su s ljubaznošću podijelili svoje priče i tajne začinjanja savršene pizze. Blagi aperitivi poput šljivovice u koju je umočena suha šljiva otvaraju prostor okusima i mirisima koji slijede.

Boccone ne nudi samo izvrstan okus, već i ugodan ambijent koji poziva goste da se opuste i uživaju u svakom zalogaju. Početak jelovnika označava paleta predjela koja već sama po sebi otkriva raznolikost i bogatstvo hrvatske kuhinje. Od bocaccie s rajčicom i mozzarellom, do pladnja s trapistom, baranjskim kulenom i pršutom, svaki zalogaj otkriva novu dimenziju okusa.


Svježe pripremljena, bocaccia mami svojom blagom hrskavošću i osjetom zaista svježeg bosiljka. Kao prilog je stigla pečena paprika, hercegovački sir iz mišine, cherry rajčice i male mozzarelle. Sir iz mišine nas je oduševio i ubrzo je nestao s plate, dok je kombinacija ostalih okusa doista pokazala snagu hrvatskih kulinarskih regija.




No, pravo otkriće dolazi s glavnim jelima, posebice s linijom "Okusi Hrvatske". Ovdje se priče regija pretvaraju u savršene kriške pizze nazvane po rijekama, stvarajući spoj tradicije i inovacije na tanjuru. Luka Sušić nam govori o akciji Okusi Hrvatske: „Pokrili su četiri glavne hrvatske regije (sjever, zapad, istok, jug) i pronašli specifične sastojke iz svake regije.

Dalmaciju smo pokrili s dalmatinskim pršutom i sirom iz mišine. Za Slavoniju smo pronašli kvrgani baranjski kulen i pečene paprike u kombinaciji sa svježim sirom, ljutom paprikom i češnjakom. Za Istru smo napravili pizzu s boškarinom i tartufatom, a meso od boškarina nabavljamo iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) iz Pazina. Sjevernu Hrvatsku smo pokrili s mesom z'tiblice, kojega uzmimo iz Murskog Središća, ali ćemo od iduće godine sami raditi ovaj specijalitet.“

Akcija se pokazala odličnim, pa su nakon mjesec-dva zaključili da je najbolje ostaviti Okuse Hrvatske na jelovniku. No, pizze nisu nazvane po regijama već po rijekama! Jedan od razloga je i što pojedine namirnice nisu isključivo iz jedne regije, pa su zgodnom dosjetkom promijenili vrlo uobičajen način davanja imena pizzama u Hrvatskoj. Uostalo, rijeke ne poznaju granice! Jedini je problem konstantna isporuka tradicionalnih proizvoda, što je muka mnogih ugostitelja. Ovdje nema masovnosti, već je doista pružanje vrhunske kvalitete. Prepoznali su to i gosti, posebno na Trešnjevci koja je i tradicionalno zagrebačko susjedstvo koje je napučeno ljudima iz raznih dijelova Hrvatske.

Iako smo se svojski borili, nismo mogli pojesti sve četiri pizze koje smo kušali, ali postoji i jasan razlog zašto. Ovo su sasvim posebne pizze jakih okusa i prava su blagodat nekome tko istražuje hrvatsku gastronomsku tradiciju. Boccone je pizza kuće, temeljena na Margheriti, a dodaje se bresaola, rukola, mozzarella di bufala, grana padano, sjeckani pistaciji, maslinovo ulje i reducirani aceto balsamico.

Terrazza se peče kao četiri vrste sira, a ovdje su zastupljeni mozzarella Fior di Latte, gorgonzola i Provola, a nakon što se ispeče dodaje se Ricotta, pršut, lješnjaci i med. Ovo je dosta teška kombinacija sireva, povrh toga dolazi i slani pršut, pa med skladno neutralizira jake okuse. Ovo je doista posebna pizza koja je toliko domišljata da se mora kušati!



Od pizza iz linije Okusi Hrvatske probali smo dvije. Istočnu Hrvatsku predstavljala je pizza Dunav. Baza joj je pizza Margherita a dodaje joj se baranjski kulen, unaprijed pečena paprika, te namaz koji se radi u samoj pizzeriji od svježeg sira, ljute mljevene paprike i češnjaka. Snažna i pravo slavonska, pizza će oduševiti ljubitelje jačih okusa.


Pizza koja predstavlja Istru je Mirna. Ona se peče kao bijela pizza; mozzarella Fior di Latte se stavlja na razvučeno tijesto, uz sušene rajčice i tartufatu. Kad se ispeče, dodaje se salama od boškarina, cherry rajčice i rukola. Ostale dvije pizze koje predstavljaju Hrvatsku su Neretva i Mura. Njih ćemo kušati idući puta, a jamstvo ponovnog dolaska u Boccone daje i zavidna vinska lista i ponuda žestokih pića koje se također temelje na izvorima iz cijele Lijepe naše.

Boccone nije samo mjesto za obrok, već i za putovanje kroz raznolikost hrvatske kulinarske baštine. Svaki zalogaj otkriva priču o lokalnim sastojcima i tradicijama, čineći ovu pizzeriju istinskim draguljem u gastronomskoj sceni Zagreba.

Nehajska 12, Zagreb

099 350 9399

instagram boccone_zagreb


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page