top of page

Cantina - mjesto ribe, padela i bocuna

Updated: Jan 7, 2021

Oni koji se zateknu u praskozorje u nekom od portića grada Rijeke, vjerojatno će zateći ribare kako iz svojih koča prenose noćni ulov u Kvarnerskom zaljevu. Gradski ribari nemaju problema s plasmanom; najveća hrvatska luka uvijek spremno troši ribu, a neizostavno se s veletržnice ribe šalje ulov u kontinentalne predjele Hrvatske. Građani Rijeke svoju ribu najradije kupuju na Placi, koja se otvorila krajem 19. stoljeća uz morsku obalu, nedaleko od drvenog mola na kojemu su lokalni ribari iskrcavali ulov i odnosili ga na prodaju u košarama. Od 1880. godine ovdje se nalazi paviljon za prodaju riba, rakova, hobotnica i školjaka, svega najboljega što Jadran može dati.

Nedaleko te povijesne tržnice nešto više od godinu dana radi foodbar Cantina. Otvorio ju je Vladimir Čuljat, susretljiv vlasnik i glavni chef koji, uz kuhara Nikolu, te Barbaru i Dalibora koji poslužuju goste, nudi slasne morske zalogaje. Naravno, posjetili smo ovu gastronomsku ekipu u Verdijevoj ulici kako bismo sami isprobali njihovu ponudu. Počelo je bolje nego ikad u ribljem restoranu; ponudili su nam predivnu rakiju od kruške koju vlasnik nabavlja iz Svetog Križa Začretja. Predivan spoj mora i kontinenta u toj trgovini nadjačava samo okus i miris kruške u čaši.

Vladimir ima dugu karijeru u ugostiteljstvu. Mnogo godina je radio kao konobar u Tarsi, legendarnom i poštovanom restoranu na Trsatu. Preselivši se u Zagreb, otvorio je konobu Strogir. Smješten u samom centru grada, u Gundulićevoj ulici, Strogir je oduševljavao svojim ribljim i kontinentalnim specijalitetima. Nakon toga se Vladimir, inače porijeklom iz okolice Jablanca, vratio na sjeverni Jadran. U Baški je otvorio riblji restoran La Botta i bar na plaži Cantina, a isto ime namijenio je ovom mjestu na riječkoj Placi, nakon kratkog boravka na Zametu.

Uživajući u Malvaziji Novacco, koja stiže iz istarske Brtonigle, probali smo brancina kuhanog u padeli na maslinovom ulju, zajedno s krumpirom u kori i povrćem. Brancin, ta grabežljiva i pametna riba, koju se može najčešće uloviti blizu obale gdje vreba svoj plijen, ujedno je i jedna od najpoznatijih riba na jadranskom stolu. Njegovo čvrsto tijelo čini ga odličnim za filetiranje. Brancin koji smo mi probali u Cantini bio je sočan, mirisan, blag, zbog čega je tako dobro pasala i malvazija. Nađe se tu i zubatac ili zubonja, a recept za njegovu pripremu je sasvim lagan: „zubonju uloviš, očistiš, pa skuhaš, staviš na tanjur, aranžiraš, naliješ čašu-dvi crnog i pojedeš ga brate“. Slatka završnica posjeta Cantini bio je čokoladni mousse i mousse od jogurta sa šumskim voćem.

U gradu marendarnica i konoba, Cantina je našla svoje mjesto na riječkoj Placi s određenim pomakom prema većoj uživanciji za vrijeme radnog ručka. Riječani vole topla mjesta koja mirišu na brudet i svježu ribu, gdje se između zalogaja popije čaša vina i ljudski porazgovara. Ovo je upravo takvo mjesto, obilježeno ribarskim mrežama, tećama, padelama i bocunima, kao i domaćom atmosferom, gdje se lako može zamisliti spontana klapa kako pjeva ispod glasa u kutku konobe, koja iznenađuje svojim šarenim bojama. Kako sami u jelovniku pokazuju riječima Marka Twaina: „Jedini način da očuvate zdravlje je da jedete što ne želite, pijete što ne volite i činite stvari koje radije ne biste“. U Cantini ipak možete ostati zdravi, a da jedete i pijete što volite!

Food Bar Cantina

Verdieva ulica 10, 51000, Rijeka

https://food-bar-cantina.business.site/

+385 91 739 8061



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page