top of page

El Greco - Grčka to go

Updated: Nov 23, 2020

Nije bilo potrebno ni pročitati natpis nad vratima restorana, a da se shvati kako je ovaj djelić Tkalčićeve ulice posvećen slavljenju grčke kulture. Pomamne modroplave nijanse koje krase ulaz restorana, uz jednostavnu postavu bijelih drvenih stolova i visokih stolaca, stvorili su mentalne slike kamene morske obale i osunčanih valova usred tijesne i vrevom pune Tkalče. Približavajući se ulazu, zamirisali su nam orijentalni grčki začini, a kompletiranju štiha pripomogli su i potihi zvuci njihove tradicionalne glazbe.

Street food restoran El Greco već treću godinu zaredom na svojim tanjurima predstavlja ulične okuse Grčke, a u aktualnom trenutku jedini je koji to čini na području cijelog Zagreba. Nekoć uobičajen kafić vlasnici su 2017. godine prenamijenili u restoran, razmišljajući pritom o tome što još nedostaje atraktivnoj ponudi ove ulice. I zbilja, njihov kreativni poduzetnički duh rezultirao je uspješnom zagrebačkom prijestolnicom grčkih izvornih okusa koje na stolove polaže upravo izvorni Grk – Christos.

Christos je iznimno predan radu u El Grecu. Kao glavni kuhar, upravo je on taj koji kombinira temeljne grčke sastojke i predstavlja ih s daškom vlastite originalnosti. A kad se u restoranu zaposli tkogod novi, očekuje ga, naravno, i detaljna Christosova edukacija o pravilima kreiranja grčkih autohtonih okusa. Tako se ovdje, na sunčanoj strani Srednje Europe, razliježu doživljaji grčkog Mediterana, bezbrojnih otoka i brdovite unutrašnjosti, uvijek uz dašak antike.

A i nama je s ljubavlju Christos pripremio izbor jela iz njihove intrigantne ponude – kušali smo kremastu i laganu Besant salatu s piletinom i dodatkom ukusnog jogurta, kao i onu grčku originalnu salatu preklopljenu velikom šnitom feta-sira čiji se okus i tekstura ugodno slažu s rapsodijom svježeg povrća. Da smo stali na salatama, odista bi već bili siti – no, pohitili smo okusiti jedan od njihovih temeljnih specijaliteta – Gyros, odnosno sitno narezane komadiće svinjskog mesa začinjenog opusom grčkih mirodija, posluženog i s tradicionalnim pitta-pecivom.

Kako su ipak i naši želudci ograničena volumena, najviše smo se usmjerili na kušanje novog specijaliteta, koji predstavlja ovogodišnji restoranski novitet – Skepasti – sendvič zaokružen dvjema šnitama pitta-peciva, ispunjen ukusnim mesom, povrćem i sirom. Oduševili smo se novopridošlom Christosovom poslasticom i potamanili poslužene zalogajčiće.



U razgovoru smo saznali kako je Christos taj koji svježe pileće i svinjsko meso kreira u veliku stožastu tvorevinu pritom dodavajući začinske mješavine po normama grčke kuhinje. Gyros je nakon Drugog svjetskog rata postao vrlo popularna ulična hrana u Ateni, Solunu, Patrasu i drugim većim grčkim gradovima, a danas je nemoguće ga zaobići u svakom kutku Grčke. Sama riječ odgovara grčkom glagolu za okretanje, a pravi majstori znaju točno odrediti jačinu vatre. Zaštitno grčko znakovlje, poput slanog bijelog feta sira i kalamata maslina, nabavlja se iz same Grčke, a ostatak namirnica u El Greco stiže iz ekoloških izvora – domaćih OPG-ova ili zagrebačkog placa.

Veoma sladak restorančić nadohvat je ruke kad se šeta duž Tkalčićeve. Svoju ćete hranu dobiti brzo, a naredne minute začinit ćete cjelokupnim levantskim doživljajem. Njihovi se proizvodi mogu naručiti i preko već popularnih aplikacija Pauze i Wolta, pa ako je tkogod više za kućnu grčku zabavu, sada zna kako se snaći!



Kada su u pitanju budućnost i poduzetnički planovi, razmišljaju o širenju na još koju zagrebačku lokaciju, a možda jednog dana i zablistaju na hrvatskoj obali. Dotad, i u središtu kontinenta, El Greco atmosferično stvara privid mora i valova, pa predlažemo da se ondje zaletite ako se kao kontinentalac zaželite ljetnih morskih noći i ekskluzivnih grčkih jela.



El Greco

Tkalčićeva 30, Zagreb

+385 1 4848455

Fotografije: Daniel Milošević






Recent Posts

See All
bottom of page