top of page

Gastronauti u posjeti destileriji Nimco i restoranu Sofra

Nezaustavljivi Gastronauti predvođeni prof. Karin Mimicom, uvijek željni novih eno-gastro spoznaja, ovaj su se put odlučili pobliže upoznati sa vrhunskim destilatima te tajnama fenomenalne bosanske kuhinje. U tome su u potpunosti i uspjeli zahvaljujući tvrtki NIMCO te restoranu SOFRA.

NIMCO brands & liqueurs je tvrtka Gastronuta Nikole Serdara koja od 1983. proizvodi jaka alkoholna pića za desetak svjetskih tržišta, a među njenim zaštićenim robnim markama su i Julischka, Dalmatino, Krauter-Pelin, Istra Bitter, Pepito, 5 Corners gin, Cobalt, Cubana Bar rum... Proizvodni pogon se nalazi u simpatičnom Bestovju pored Samobora, a hale okružuje voćnjak te vrt začinskog bilja. U 35 su godina stvorili više od 30 patentno zaštićenih proizvoda, a u svome su prostoru pokrenuli i Centar za usavršavanje destilatera i barmena „Majstor od Stilla“ u kojemu polaznike uče detaljima izrade finih destilata te kulturi njihove konzumacije. Njemačka im je najveće tržište, a svojim su „zaboravljenim blagom iz podruma“, na Međunarodnom natjecanju jakih alkoholnih pića u Berlinu 2018., osvojili srebrnu medalju te posebnu individualnu nagradu "Croatia Brandy of the Year".


Taj prestiž iz podruma star je oko 35 godina, a radi se o nefiltriranom vinjaku odležanom u hrastovim bačvama koji se sada nalazi u tankovima. Dobiven je od destilata najkvalitetnijeg vina, a godine sazrijevanja podarile su mu i plemenitu boju zlata te šampionsku aromu. Inače vinjak je ostavština Istravina i jedini je proizvod iz asortimana NIMCA za čiju je kvalitetu zaslužno vrijeme. Nudi se kroz dva imena : vinjak Marco Polo u elegantnoj boci te limitirana kolekcija Brioni u unikatnim, dizajnerskim bocama, u ekskluzivnim kutijama sa aukcijskim potencijalom. Želite li nečim posebnim impresionirati drage osobe ili svoje goste, ovaj vinjak je savršen izbor za to. Na pitanje koja je tajna kvalitete NIMCO-vih proizvoda, g. Serdar odgovara: tajna je u najboljim sirovinama, vrhunskim tehnolozima te posebnom naglasku na dizajn. Uzdravlje!A nije tajna niti da žestoka pića stimuliraju apetit pa se Gastronaut karavana ubrzano uputila prema najboljem ambijentalnom restoranu bosanske kuhinje u Hrvata, koji već tri godine nosi titulu i jednog od sto vodećih – SOFRA GREEN GOLD, smještenom na Radničkoj cesti u centru Zagreba. Restoran tradicionalne kuhinje započeo je radom 2011., a nalazi se u prizemlju Green Gold centra te zauzima površinu od preko 600 m2. Prostran je i pregledan, vrlo ugodne atmosfere, a u svakom se dijelu osjeti duh Bosne.

Originalni recepti uz educirano osoblje i kuhare, vode vas u svijet vrhunske bosansko-hercegovačke kuhinje s jelima poput zeljanica, krumpiruša, bureka, zapečenih jela u tepsiji kao što su klepe i musaka, preko bosanskog lonca, kupus kalje, mnoštva dolmi i bamije, nezaobilaznog roštilja te čorbi na čelu s legendarnom begovom čorbom. Ova specifična čorba je svojevrsni brand bosanske gastronomije, a u svom sastavu ima i ljekovitu biljku bamiju. Uz veliki izbor slastica, definitivno će Vas oduševiti begova baklava sa orasima, suhim šljivama, svježim sirom te jabukama, a kao završni touch za Vaše gastro zadovoljstvo, poslužiti će vam pravu tursku kavu serviranu u džezvicama uz rahat lokum.

Znajući da im u goste dolaze priznati profesionalci istančanog ukusa za vrhunsku kuhinju, osoblje SOFRE je s posebnom pažnjom Gastronautima serviralo reviju bosanskih specijaliteta koju su pratila odabrana vina PZ Svirče na čelu s g. Androm Plenkovićem te perjanice g. Marijana Armana:

Aperitiv – Rose 2018., PZ Svirče

Sirnica - mali zvrkovi sa sirom, jajima i vrhnjem – Bogdanuša 2018., PZ Svirče

Begova čorba - čorba s piletinom i povrćem u kojoj dominira bamija – Malvazija Gran Cru 2018., Marijan Arman

Klepe - domaća tjestenina punjena junetinom zapečena u tepsiju u umaku od češnjaka i vrhnja - Pošip 2018., Pz Svirče

Bosanski lonac - kuhano jelo od junetine, teletine i janjetine sa povrćem – Chardonnay 2018., Marijan Arman

Japrak- male sarmice od junećeg mesa zamotane u raštici – Plavac rezerva 2014., Pz Svirče

Tufahija - kuhana jabuka s orasima i šlagom – Muškat bijeli 2018., Marijan Arman


I kada čovjek pomisli da bolje ne može, domaćini su nas iznenadili zvukom sevdaha te omamljujućim pokretima senzualne trbušne plesačice dok smo doživljavali sve čari bosanske kuhinje u ovom toplom ambijentu restorana SOFRA u centru Zagreba grada! Hvala Vam na tome....


Fotografije: Neno Pavinčić & Gastronaut
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page