top of page

Ginovi Kostelac - za dame i gospodu

Svašta se mota u glavama ljudi koji šetaju ili se penju papučkim šumama. Tako je i s bračnim parom Kostelac. Prilikom jedne takve šetnje naišli su na divlji potok. Kao strijela, Krešimira Kostelca je pogodila ideja o tome da se stvori prvi orahovački gin. Bio je to pun pogodak. Danas su četiri vrste gina jedna od najpoznatijih proizvoda u Orahovici. Uz daleko čuvene likere, obitelj Kostelac je postala jedna od najpoznatijih gospodarstva u proizvodnji žestokih alkoholnih pića.

Kao agronom, Krešimir je bio zainteresiran za stvaranje proizvoda iz prirode. Tako je još 2006. nastao prvi proizvod, vino od kupine. Takav recept je prihvaćen i za sve druge proizvode. Sve dolazi iz prirode i ništa nema prethodnu recepturu. Kako je vino od kupine postiglo vidni uspjeh među susjedima i poznanicima, Kostelci su krenuli u proizvodnju vina od višnje. Bez puno nade ovo zanimljivo vino poslali su na tada jak GAST sajam u Splitu. Među 30 voćnih vina osvojili su zlatno nagradu i titulu šampiona. Ovaj neočekivani uspjeh nagnuo je bračni par da otvori obrt i počne se baviti prirodnim žesticama.U fermentaciji prvih proizvoda, vino od kupine i višnje, prirodno ostaje kom. Od njega se napravila rakija, koja je savršena kao baza za likere. Nastajao je okus po okus i danas se obrt diči sa 16 različitih likera. Novi okusi su nastajali prema zahtjevima tržišta. Pretočena je u boce sva baština slavonskih voćnjaka, pa su tu likeri od višnje, suhe šljive, borovnice, kupine, oraha, meda. No krenulo se i šire. Među zanimljivijim likerima nalazi se i liker od lavande i limuna. Iako nije omiljen među vlasnicima, pokazao se uspješan među ljubiteljima slatkih pića. Mogu se probati i liker od jabuke i cimeta, suhe smokve s narančom, 69 trava, đumbira i limuna, a nastaju uvijek i novi. Takvi likeri postali su hit na jadranskoj obali.

Ginovi su na hrvatskom tržištu postali popularni 2019. U maniri pažljivog promatrača tržišta, Krešimir je promatrao koliko novi trend može biti uspješan i održiv. No stigla je korona koja je dovela do zastoja prodaje ali i mnogo slobodnog vremena za promišljanje. Kao što je za voćna vina inspiracija bila priroda tako je konkretno za ginove nadahnuće došlo s Papuka. Za vrijeme trčanja, omiljenog hobija ovog bračnog para, dogodilo se nešto posebno.Iako Papuk znaju u srce i dušu, krenuli su potpuno nepoznatom stazom. Trčali su uzbrdo uz jedan potok. Savladani umorom, u pauzi, kao iz vedra neba, stigla je ideja o džinu! Ne samo o piću, već i on njegovu nazivu: Mountain Creek. Istoga trenutka stvorena je i cijela marketinška priča. Mnogi ginovi hvale se svojim biljnim sastojcima. Kod Kostelca najvažnija je voda, kao vrlo važna nastavnica kod razblaživanja destilata. Radi se o prirodno izvornoj vodi s Papuka. Voda je počelo života i bez nje nema niti jednoga pića. To je bitna razlika ovoga gina od svih ostalih. Uz to, gin se može smatrati iskonski slavonskim upravo radi blagodatne papučke vode. Biljke se nabavljaju od velike firme koja se bavi proizvodnjom i prodajom ljekovitog i aromatičnog bilja. Papuk je prvi geopark u Hrvatskoj sa starim stijenama kroz koje se spušta kišnica. Poveznica s Papukom ne staje ovdje. Obrt se povezao s parkom prirode Papuk pa svatko tko kupi gin od 0,75l dobije i besplatnu ulaznicu u park šumu Jankovac!

No iznenađenja ne prestaju ovdje. Obrt Kostelac je napravio još jednu inovaciju u svojem ginu. Prvi u Hrvatskoj napravili su gin s jestivim šljokicama! Nevjerojatan efekt smo isprobali i sami kad smo pokazali ovaj gin prijateljima. Svjetlucavi dodaci podižu cijelo iskustvo u posve novu pustolovinu. Podjednako u Hrvatskoj svi rade takozvani London Dry Gin. U Orahovici, gin ne dolazi samo s jednim okusom već se rade raznovrsni. Uz London Dry, Kostelci rade još tri gina sa okusom. Gin s okusom maline nosi ime Lady's Choice. „Žene možda ne piju puno ali piju kvalitetno“, kaže nam Krešimir. Ovaj gin je napravljen upravo za njih. Osim njega Tu su i džinovi od đumbira i limuna te od grejpa i mandarine, a u svaki se dodaje još mnogo raznovrsnog bilja.

Za svoj trud i proizvode Kostelci su dobili niz nagrada. Za višnjevac su dobili zlatnu nagradu na prestižnom IWSC natjecanju, i to kao jedini nagrađeni voćni liker iz cijele Hrvatske. Za cijeli niz likera se mogu nabrajati mnoge nagrade, a posebno su ponosni na World Gin Awards gdje su proglašeni najboljim ginom s okusom iz Hrvatske. Iako kao destilerija nemaju mogućnost poticaja i potpore kao OPG-ovi, Kostelcima predviđamo blistavu budućnost, na ponos svoje obitelji, Orahovice i cijele Slavonije.


FRUCTUS proizvodnja voćnih vina i likera

Kralja Zvonimira 278, 33515 ORAHOVICA

T/F +385 33 675 547, M +385 98 325 987

E-mail: fructus@fructus.hr

Fotografije: Destilerija Kostelac

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page