top of page

Hin Areni - vina Noine zemlje

„Kada idemo u vinariju“, pita grčki turist koji je upravo sjeo u sprinter firme Yerani, s kojom putujemo na turu prema manastirima Hor Virap i Noravank, uz posjete arheološkom nalazištu u mjestu Areni, poznatom i po vinogradima i jednoj od najstarijih sorti vinove loze na svijetu. Pored njega sjedi uglađeni Nijemac koji tihim glasom govori da je to posljednja postaja našeg putovanja. Većinu vožnje, koja je obilježena izbjegavanjem zakrpa na cesti, Grk je prespavao.

Put nas vodi preko kutka Armenija koji spaja tri države. No, odavde se ne može nikamo osim na armensku stranu. S kružnog toka se nastavljaju ceste prema Turskoj i Nahičevanu (koji je pod kontrolom Azerbajdžana) ali tim se putem ne stiže daleko. Već s kružnog toka se vidi zid koji obavija graničnu crtu, a s druge strane su osmatračnice. Ne želeći pitati imamo li u kombiju prsluke protiv metaka, odahnuli smo nastavkom putovanja prema predivnim armenskim manastirima.

Nakon spuštanja iz planinskih visova gdje se nalazi Noravank, naš grčki prijatelj je napokon dobio široki osmijeh na licu. Našli smo se pred vinarijom Hin Areni. Armenija je poznata po svijetu kao zemlja konjaka, no u posljednje vrijeme sve je više odličnog vina u ovoj zemlji. Upravo ovdje, u dolini Ararata, čovjek je počeo uzgajati po prvi puta vinovu lozu. O tome nam govori i Biblija. Nakon potopa i nasukavanja na brdu Ararat, Noa je zasadio prvu lozu upravo ovdje. Arheološka istraživanja su pokazala da je država Urartu imala u izobilju vinograda, što su kasnije potvrdili i grčki pisci.

Areni je jedno od tih najstarijih sorti vinove loze. Nalazi se u planinama tik uz granicu s Nahičevanu, na glavnoj prometnici koja spaja armenski sjever i jug. Ovo je posljednje mjesto gdje bi se razmišljalo o sadnji loze. Područje je visoko u planinama, a tlo je vulkansko. Ipak, upravo ovdje je nastala ova otporna sorta grožđa, koja se preko 6000 godina kontinuirano njeguje. Danas ovu tradiciju ponosno nastavlja vinarija Hin Areni, čiji se vinogradi nalaze na lokacijama Tapq, Getap i Iškatap, na 32 hektara na 1215 do 1250 metara visine.

Od skromnih početaka u 2007. godini, nastala je jedna od najpoznatijih armenskih vinarija. Povijesna tradicija vinarstva i podrumarstva spojena je s modernom proizvodnjom i dizajnerskim stilom Argentinca Maria Japaza. Oprema je iz Italija i Francuske, a grožđe se bere isključivo rukom. Nakon selekcije, slijedi lagano prešanje u pneumatičnim prešama. Potom se vino drži u inoxu ili u hrastovim bačvama iz Artsaha (Gorski Karabah) i iz Mađarske.

„A sada da kušamo!“ viče naš grčki suputnik, a tu mu se ne možemo oduprijeti. Lijepo uređena kušaonica može primiti cijele grupe turista, što i nije najljepši način isprobavanja vina, ali se barem upozna ovo vulkansko vino armenske visoravni. Domaćini su najponosniji na svoju bijelu sortu Voskehat, što prevedeno znači Zlatno sjeme. Voskehat se smatra kraljicom armenskih sorti. Vino koje smo probali ima vrlo izraženu strukturu, cvjetne mirise, s aromom meda i marelice, ali i s kiselinama na kraju nepca. Vino koje bismo voljeli piti ljeti na armenskim brežuljcima iznad Arenija. Potom nam je ponuđen elegantan ali vrlo blijed Rose. Neobično blag, nije ostavio pretjerano traga na našim nepcima, ali svakako je vino koje bi se trebalo pridodati ljubiteljima ružičastih sorti.


Naš favorit je ipak crna sorta Areni, koja je stoljećima preživjela surovu klimu i razvila poseban karakter tla. U Hin Areniju rade kupažu sorti Areni, Seyrak Areni, Tozot i Movuz, kao tradicionalni spoj ove regije koji daje kompleksno ali delikatno vino. Bogate arome šumskog voća i punina okusa karakteristike su ovog vrhunskog armenskog vina. Naravno, sva tri vina su na prodaji svakome prolazniku, a ako jedno kušanje nije dovoljno, uz kušaonicu se nalazi šank za dodatne probe.
Hin Areni Winery

Areni Village, Vayots Dzor Region, Armenia

E-mail: info@hinareniwine.am, www.hinareniwine.am

Tel.: (+374 41) 23 41 11


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page