top of page

Istarska kapljica - najuspješnija istarska rakija

Goran Špehar je u pet godina dobio 76 medalja. Njegova Istarska kapljica time je najtrofejnija istarska kuća rakije otkada postoje natjecanja u Istarskoj županiji. Rakije su sjajne i prilagođene svakom ukusu – od pravih žestica do slatkastih likera. Prava uživancija nije samo boraviti u starinskoj destileriji i kušaonici, već i u tome što su ovo rakije koje se stvaraju od cijelog zrna grožđa!

„Ovo je mala destilerija temeljena na tradiciji. Početak svega je bila ideja mog nona Eufemija, koji je prije svega bio vinar, a ne proizvođač jakih alkoholnih pića. Došlo je vrijeme kada više nije mogao raditi, a ja sam mu bio u to vrijeme samo pomagač. Tada smo se odlučili na proizvodnju destilata odnosno alkoholnih pića visoke kvalitete, što znači od cijelog zrna grožđa. Po tome smo i postali poznati, jer malo tko radi rakije od čistog proizvoda, bez dodataka, a ako i radi, to vjerojatno nije cijela linija proizvoda kao u Istarskoj kapljici“, govori nam Goran Špehar dok isprobavamo njegove tekuće proizvode.

Ovo je jako teška i skupa proizvodnja. Radi se s prirodnim sastojcima koji imaju svoju cijenu. Teško je priuštiti si radnike i normalnu proizvodnju, mora se sav svoj trud i znanje orijentirati da se ostvari ovakav projekt na razini koja je prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje. Kompletna proizvodnja je rakija od grožđa, bez arome, ekstrakta i pojačivača okusa.

„Ovaj sam put izabrao iz velikih emocionalnih razloga. Moj nono je imao punu konobu vina i jednu bačvu rakije. I tu nije štedio na kvaliteti. Meni je došla ideja, zašto ne bih svima dao taj proizvod. Moj nono nje bio tradicionalan kao ostali Istrijani. Nije dizao svoje petero djece u pet ujutro kako bi radili, potom išli u školu, samo da bi po povratku opet sudjelovali u poljoprivredi i samo čekali trenutak kada mogu pobjeći“, prisjeća se Goran svojih početaka.

Limitirana edicija je posvećena djedu Eufemiju i baki Anamariji. Imaju samo 400 boca godišnje koje su sve rezervirane, čak i po tri godine unaprijed, većinom za austrijske i hrvatske kupce. Rakija je napravljena od četiri vrste grožđa, Malvazije, Cabernet Franca, Merlota i Terana. Goran radi od toga svoj vlastiti cuvee koji odležava dvije i pol do tri godine u američkom hrastu. „Ova je rakija specijalna jer su oni bili posebni ljudi“, govori nam Goran dok mu riječi pomalo i zastajkuju od emocija.

Istarska kapljica se najviše prodaje u svom zavičaju, u Istri, ali se probila i na austrijsko tržište. Spoj elegancije i vrhunske kvalitete nalaze se u rakiji od loze, te rakijama Mediteran, Tartufo, Sambukina (s bazgom), Orahovac, Muškatina, Medižija (s aromatičnim travama), Medica, Imelica, Borovnica, Biska i Amarena. Isprva smo probali Medižiju, koja je spravljena od dvadeset i šest vrsta različitog autohtonog ljekovitog istarskog bilja prema posebnoj recepturi i načinu proizvodnje kako bi se sačuvali svi ljekoviti sastojci ove visokovrijedne rakije. Rakija od ljekovitih trava se proizvodi od davnina, a svoju dugogodišnju tradiciju može zahvaliti prvenstveno ljekovitim svojstvima koja joj se pripisuju, pa kada se govori o rakiji kao ljekovitom napitku, najčešće se misli upravo na ovu vrstu rakije.

Medica je mješavina rakije od četiri vrste grožđa i prirodnog meda, što se posebno naglašava, jer danas je jako teško pronaći prirodni med, a kamoli velike količine. Medica je baza za sve likere i Goran se potom igra s medicom, stavlja u nju plod višnje, borovnice i ostali prirodni sastojci od kojih dolaze posve novi i zamamljivi proizvodi. Među njima je i medica sa cvijetom bazge, vrlo delikatna, a ima i ljekovita svojstva. Kada je sezona bazge, Istarska kapljica okupi sve svoje prijatelje i ručno bere cvjetove ove biljke, što malo tko danas čini! I imela za bisku se bere ručno. U šest do osam sati, dakle u jednom danu, i imela i bazga moraju biti spremne.

Cijelo imanje je djedovina u koje se Goran Špehar zaljubio i posvetio cijeli svoj život. Uz zdravicu nonu Eufemiju s rakijom koja ponosno nosi njegovo ime, Špehari se sada mogu podičiti nasljedstvom dostojnim svojih predaka!

Istarska kapljica

Cerjani 1, 52464 Kaštelir

goran.cerijani@gmail.com

Mob.: +385 91 445 50 54

https://istarska-kapljica.eu/


Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page