top of page

Matošin - Babić kapetana

Među gudurama i docima primoštenskoga zaleđa, gdje se nekoć čuo zvuk težaka i blaga, a danas tek zrikavaca i povika iz susjednih sela, smjestila se vinarija Matošin koja njeguje tradiciju pravljenja lokalnih vinskih sorti. Ivo Matošin zamijenio je kapetanski most na brodovima svijeta mirom u primoštenskom kršu, s pogledom koji ne mogu nadjačati ulasci u sve luke svijeta. Ovdje se s posebnom ljubavlju gaji Babić, autohtono vino šibenskoga kraja.

Pronaći vinariju Matošin nije lako. Ne možemo se osloniti na GPS koji nas je prvo odveo na čisto drugu stranu, što je završilo slijepom ulicom u napuštenom selu. Vodeći se logikom „kartu čitaj, seljaka pitaj“, uskoro nailazimo na malu cesticu koja od sela Široke vodi prema malenom raju Ive Matošina. Usput se redaju brižljivo očuvani suhozidi i pokoji maslinik, ali vidljiv je nedostatak koza i ovaca koji bi brstili sve bujniju vegetaciju. Prateći znakove, skrećemo na bijelu cestu i napokon stižemo do vinarije koja je svoj moderniji izgled, podrum i kušaonicu dobio prije par godina.


Najveća nagrada ovoga truda je pogled s terase kušaonice. S 260 metara visine, seže sve do Grebaštice i Šibenika, preko kršnih udolina i vijugavih sela podno Orlica i drugih bezimenih visova. Dok osmišljavamo poeziju koja je još samo u osjetu vida, Ivo Matošin nam predstavlja prvo vino, Rose 2021, s lijepom ružičastom bojom ali i oporim okusom. Na ovo mjesto mu se 1928. vratio djed Ivo, po kojemu je i naš domaćin dobio ime, koji je prethodno bio u Americi. On je zasadio prve loze, tako da se nalazimo u gotovo stoljetnom vinogradu. Domaćin nam opisuje kako je sve to bila strast, a drugi su poslovi hranili obitelj.


Nema kod Matošina obrade vinskih iskona. Vina su mu ekološka, s minimalnim zahvatima, što vjerno slijedi seosku tradiciju primoštenskog kraja. Kako sam kaže, „u ovom vinu nema ničega osim grožđa!“ Ova vina svakako imaju svoju publiku koja traži upravo originalne okuse, ponešto već zaboravljene među vinopijama. Osobito je vrijedno pohvaliti trud i entuzijazam Ive Matošina koji zapravo sam radi i u vinogradu i u podrumu, uz poneku pomoć sina i supruge koja ga posjeti iz Šibenika, te prijatelj pokojnog oca Rosarija. Godišnje proizvede između tri i pet tisuća butelja. Na etiketama se estetski prikazuje zemlja, sunce, kamen i grozd.

Babić je kralj ovog lijepog vinograda koji se širi nizbrdo od vinarije. Babić je autohtona sorta crnog grožđa koja se većinom uzgaja u Dalmaciji, a vina koja nastaju od babića tamna su i gusta, ukusna i iznimno cijenjena. U Hrvatskoj je poznat još i pod nazivima šibenčanac, babica, babičević, roguljanac i pažanin, a sama sorta ima dva raširena varijeteta – babić veliki i babić mali. Nekad su posvuda bile terase Babića, čiji se tragovi i danas vide kroz drač i kamen. Primoštenski Babić je poseban zbog zemlje koja mu daje dovoljno, pa čak i previše kiseline, što je rijetkost za dalmatinsko podneblje.

Među nogama na prolazi žuti mačak koji je također zamijenio šibenski asfalt s primoštenskim kršem. Još se pomalo privikava na novi okoliš, dok tamani svježu plavu ribu koju mu vlasnik mora donositi s primoštenske tržnice. Bijelu ribu, poput arbuna, ne voli, žali se Ivo. Zdravlje prije svega, a tomu pridonose i kapi maslinova ulja od oblice, tradicionalne dalmatinske sorte.


Kod Matošina smo kušali nekoliko godišta Babića. Babić Zero 2018. podsjeća imenom kako nema filtriranja i da je ovo vino od čistog grožđa, s minimalno intervencije u podrumu. Ovo bogato vino redovito se može naći na stolu uz bogatiju hranu. Babić ima velike potencijale sazrijevanja pa nas je dojmila Babić Reserva 2016, s aromama višnje, ali i hrasta. Punog je okusa i ima dojmljiv i trajan završetak. Babić 2017. je slično jako vino koje se ipak lagano pije i gdje su izražene arome borovnica i višnje.


Uz vino redovito ide dalmatinski pršut, sir i masline, a Ivo Matošin će pripremiti i prepečeni kruh koji osobito prija u takvim prilikama. Iskaz je to tradicionalne gostoljubivosti primoštenskog krša. Mnogi vinski entuzijasti dolaze ovdje, slikaju se s pogledom i čašom dobrog Babića, a trud je nagrađen autohtonim osjećajima ovog krajobraza.

Vinarija Matošin

Široke, Primošten

+385 98 337 765


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page