top of page

Mureta - stari okusi Pašmana

Updated: Oct 12, 2021

Središte pašmanskog guštanja zasigurno je konoba Mureta, mjesto istinskih otočnih okusa. U nju smo došli dok je vani udarala jaka bura, a uz vatru iz kamina nije teško osjećati se kao kod kuće. Kameni zidovi konobe, oplemenjeni drvenom terasom i interijerom, privlače već izdaleka na pravi dalmatinski ručak koji žestoko odudara od već uobičajene restoranske ponude za goste na Jadranu. I dok slušamo što je na ponudi uživamo u odličnoj rakiji od drače, proizvod prominskog kraja i umijeća vlasnika Boška Stagličića koji stvara slatkasto-oporu rakiju.

Gazda Boško radi i druge zamamne stvari u kojima uživaju kako Pašmanci tako i njihovi gosti. Osim crnog i bijelog vina od primoštenskog grožđa, tu se nudi domaće maslinovo ulje od sorti drobnica i orgula, a koje dolaze na stol u predivnim malim kamenicama kako bi se osjetio dašak minulih vremena kada se na Pašmanu ulje spremalo upravo u takve sudove. Pršut, sušen na buri i na dimu, neizbježan je dodatak konobi, s puninom mesnatog mirisa i slanog okusa. Na predjelu su se, uz sir, našli i marinirani inćuni koje vlasnici stavljaju preko noći u vodu s limunom i potom u tegle s uljem. Inćuni su sjajni i daju toliko potrebnu drugačiju notu klasičnom predjelu sira i pršuta!

Bogatstvo podmorja oko jadranskih otoka poznato je još od starih Grka koji su na svojim lončarijama slikati čudovišna bića iz dubina. Jedno takvo biće odavno je na trpezi otočana – hobotnica. Taj krakati ulov sprema se na razne načine, ponajviše na salatu i ispod peke, ali i pirjana u vinu i s povrćem, kuhana i pečena. Nekoć je to bilo jelo siromaha, obogaćeno bobom i artičokama, a danas se smatra vrhunskom delicijom Mediterana. U konobi Mureta su nam je spremili na tipičan pašmanski način: kraci hobotnice pečeni na gradelama.

Radi se o hobotnici sušenoj na buri, a na gradelama se okreću kako bi iz njih izašla svaka preostala kap more. Potom se kraci režu na kolutiće, začine se djevičanskim maslinovim uljem i paprom te se jede koristeći prepečeni kruh umjesto pribora za jelo. Miris mora i hobotnice prožimaju se na tanjuru dok grabimo ovo predjelo, gledajući lukavo ispod oka tko će zapeti za idući zalogaj. S osmijehom nas promatraju dvije Marije koje nas poslužuju i koje dobrano znaju zašto smo u sedmom nebu.

Na stolu pored nas već su se našle fritule, vjerne pratiteljice hladnih dana u godini, ali još nije vrijeme za slatke završnice. Na gradele stižu kunjke, školjke koje su simbol Pašmanskog kanala koje su othranile generacije Pašmanaca, posebno onih iz mjesta Tkon ili Kun, po čemu su i dobile ime. Priča o kunjki je pomalo tajanstvena jer se pojavi pa nestane, nema je godinama u moru pa opet dođe kao veliko i slasno iznenađenje.

Južni dio Pašmana je osobito dobar za kunjke jer ovdje prolazi dobra morska struja i pomaže u bujanju ove izvrsne školjke pune mesa. Za kunjke se gradele okreću kako bi žar što prije došao do školjke i potom nam na stol donose čisti miris mora i ukusno meso. Pohrlili smo uživati u njima, ne osvrćući se pretjerano na upozorenja da je kunjka i poznati afrodizijak!

Iako smo već polagano posustajali u gastronomskim užicima, što se vidjelo i po komentiranju slika i prekrasne terase s koje puca pogled na pašmansku rivu i otočić Babac, na stol nam je stigao maneštrun od sipe i boba, sjajno jelo u kojemu su svi okusi prepoznatljivi i na mjestu, zajedno s domaćom tjesteninom. Nekad je ovo bilo svakodnevno jelo na otoku: danas se s pravom nudi kao delicija u kojoj uživaju tek probrani poznavatelji skrivenih okusa Jadrana.

Za fritule jednostavno više nije bilo mjesta, iako smo posegnuli za dva, tri slatkih zalogaja. Povratak u Muretu je zajamčen jer obitelj Stagličić očito im smisla ponuditi okuse i mirise starinske dalmatinske konobe. Oni kojima je to ipak previše mogu zakoračiti i u susjedni restoran ili kafić De Loro s obzirom da je sve to vlasništvo iste obitelji. Predanost tradicionalnim okusima, ipak, nema premca. Mureta je jednostavno sjajno mjesto otočne kuhinje!

Konoba Mureta

Pašman 68, 23262, Pašman

+385 (0)23 367 933, +385 (0)95 910 2272

vila.iva.pasman@gmail.com

Fotografije: Cristiano Diaz

Recent Posts

See All
bottom of page