top of page

Najbolji restorani Hrvatske u odabiru Gastronauta

Dvadeset i peto tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2020/21", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci. Kao što je naslovnica ove godine bordo boje – bordo je bio i dress kod na ovom svečanom obilježavanju koje je gotovo u potpunosti održano po maskama.

Vodeći restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima. Mnogi od tih atraktivnih proizvoda, našli su se danas i stolovima Botela Marina.

Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Izdanja iz prethodnih godina možete prolistati klikom na naslovnice knjiga na ovom linku. 100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige. Projekt „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu već 25 godina i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2400 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana.

U 25 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 488 restorana, a titulu je svih 25 godina obranilo 6 restorana. Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 130 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije. Voditeljica projekta je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom.

Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Marinirani filet švoje s majonezom od vlasca, Zapečeni ovčji sir, Janjeća kruna, Pijani kvarnerski škampi, Ramstek od bošakarina, Janjeće tripice, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Poljički Soparnik, File ribe u umaku od konjaka, Dalmatinska pašticada, Krem juha od koprive, Sarma od ogulinskog kiselog zelja i mesa divljači, Krem juha od medvjeđeg luka, Juneći obrazi u portu, Meso iz tiblice, Teleći file s pireom od buče i ciklom, Obrazi mladog vola na kremi od krumpira i celera, Šaran na rašljama, Podolac ispod peke i mnogi drugi. Knjiga je obogaćena i fotografijama 10-ak atraktivnih izložaka iz Muzeja gastronomije Puntijar.

Dodjela plaketa Restaurant Croatica, organizirana je uz podršku Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, Udruge hrvatskih restoratera te brojnih sponzora čije se proizvode moglo kušati tijekom kasnijeg druženja na Bordo Party-u. Dodjela plaketa je održana je 06. listopada 2020. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ Rijeka i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili: Primorsko-goranska županija, zamjenik župana Petar Mamula; Udruga hrvatskih restoratera; Savjetnik projekta - Nikola Serdar; Član Časnog odbora - Nikica Karamarko; Voditeljica projekta i urednica izdanja - Karin Mimica. Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja su se zahvalili Zlatko Puntijar, Dražen Lesica i Pave Jerković.

Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak na brodu - hotelu - botelu Marina uz specijalitete koje je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora: Crna Slavonska – suhomesnate delikatese BELJE; Bakalar in bianco – MILENA; Juneći carpaccio – METRO; Plate s tartufima i sirevima – ZIGANTE; Plata s tartufima i sirevima – KARLIĆ TARTUFI; Plata sireva – DUKAT; Pohane masline – KOTANYI, METRO, DUKAT; Bruscette s gljivama, rajčicom i sirom – VENDRIJA, DUKAT; Quiche s tarurfatom – KARLIĆ TARTUFI, METRO, DUKAT; Quiche od vrganja i brokule – VENDRIJA, DUKAT; Kroketi od svježeg sira i šunka/sir – DUKAT, METRO; Pohane palačinke punjene sirom i slaninom crne svinje – BELJE, DUKAT, METRO; Štrudla od blitve i feta sira – DUKAT, METRO; Tart od poriluka i slanine crne svinje – BELJE, DUKAT, METRO; Savijača sa tartufima – KARLIĆ TARTUFI, METRO, DUKAT; Rižoto od vrganja - VENDRIJA, METRO, DUKAT; Fuži s tartufima – ZIGANTE, DUKAT; Tagliatele u umaku od istarskog salamina – KARLIĆ TARTUFI, METRO, DUKAT; Caprese salata – METRO, DUKAT; Pljukanci od pršuta i kadulje – BELJE, KOTANYI, METRO; Domaći njoki u umaku od šumskih gljiva – VENDRIJA, DUKAT; Čokoladni mousse s tartufom – ZIGANTE; Tiramisu - METRO, DUKAT; Mini savijače - KOTANYI, METRO, DUKAT; Lješnjak kocka s riccotom - METRO, DUKAT

Na kušanje su se nudila sjajna vina i pjenušci: Deklić, Erdutski vinogradi, Matić, Pavlomir, Sladić, PZ Gospoja, PZ Svirče, PZ Vrbnik, Valenta, Visintin, Zigante te nagrađeni pelinkovac Darne. Gastronaut se zahvalio i parterima: ZIP trgovini Bella Forma - na podršci s prekrasnim tanjurima, Wine4All na podršci u svemu što je potrebno za prezentaciju vina i vinara; poduzeću Hagleitner koje nas je snabdjelo s bez kontaktinim aparatima za dezinficijente, Gastroprojektu i Kotanyiu na poklon paketima za naše ugostitelje, Cateringu Puhar koji nas je snabdjeo s ledom te prijateljima projekta koji su se osobno angažirali oko uspjeha ovog skupa.

Među ovogodišnjim dobitnim restoranima su i oni o kojima možete čitati na našim stranicama. To su: Trošt u Vrsaru; Sveti Nikola u Poreču; Vodnjanka u Vodnjanu, Zijavica u Mošćeničkoj Dragi; Stancija Kovačići u Rukavcu, Jist na Viškovu; Vinotel Gospoja u Vrbniku; Za kantuni u Malom Lošinju; Foša u Zadru; Zrno soli u Splitu; Frankopan u Ogulinu; Gradina u Josipdolu; Žganjer u Ozlju; Vila Zelenjak – Ventek u Risvici; Mamica u Pušćinama; Mala Hiža u Mačkovcu.

Fotografije i tekst: Gastronaut.hr

0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page