top of page

Vrsarske goložece u restoranu Trošt

Updated: Sep 21, 2020

Goložec je gastronomski bonvivant, klasičan bonkulović koji uživa u svim jestivim guštima svijeta. U svakome od nas skriva se barem malo goložec, a u Vrsar navraća toliko goložeca da su odlučili napraviti i gastronomski festival za njih – Goložece di Orsera. Naravno, ovo je bio događaj koji mi nikako nismo mogli zaobići, a doći u Vrsar često znači uputiti se u jedan od najstarijih restorana koji kontinuirano rade na Jadranu – restoran Trošt.

Smjestio se u ugodnom kutku vrsarske marine, nasuprot šumovitog otočića Svetoga Jurja. Ovdje se nalazi od 2001., ali restoran obitelji Trošt je otvoren već poodavne 1988. godine, a glavni chef Željko Brajković vodi kuhinju još od 1998. godine. Kao svaka kulinarska institucija i u Troštu se osjeća poseban dašak gastronomske tradicije i u sljubljivanju riblje i mesne tradicije Istre. Nije nimalo čudno da su goložece u Troštu upravo krasan izdanak tog podneblja, a u cijelu priču nas je uvela Klara Trošt Lesić, customer service manager. Sjedimo na terasi restorana, divimo se brodovima usidrenim na predivnom rujanskom suncu i promatramo vrsarski pejzaž uz čašicu istarske rakije rude. Ovaj divan istarski aperitiv, pripravljen od biljke rude ili rutvice i od lozovače, uvodi nas u gostoprimstvo restorana koji već niz godina biva proglašavan jednim od stotinu vodećih hrvatskih restorana prema klasifikaciji Gastronauta.

I dalje je vruće vrijeme na Jadranu, pa smo preskočili riblju juhu, ali smo zato uživali u raviolima punjenim sirom u umaku od vrganja. Nezaobilazna je to najava skorašnje jeseni, a Istra je poznata po svojim gljivarskim odredištima. Generacijski posao Trošta jest i velika pa čak i osobna veza s dobavljačima proizvoda iz okolice. Lijepo je čuti kada jedna ugostiteljska obitelj raste zajedno s ribarima, poljoprivrednicima, lovcima, maslinarima i gljivarima. Susreti kroz godine tvore posebne veze koje se kriju onkraj tanjura punih svježine, domaće radinosti i izdašnosti istarske gostoljubivosti.

Riblji fritto misto s blitvom donio nam je na stol pohanu uživanciju lignji, škampi i sitne plave ribe, kao poziv na još neke primamljive okuse u Troštu, kao što su pljukanci sa škampima i vrganjima ili tjestenina s jastogom. Sva druga riba dolazi isključivo od lokalnih ribara, u simbiozi koja bi bila posve luda da ne postoji, s obzirom na morsko bogatstvo koje leži na dohvat ruke. Škampi i hlapovi dobavljaju se iz kvarnerskog područja i iz Dalmacije. Tu su još i domaće lignje, razne školjke, rakovi, hobotnice. Ove goložece najbolje prati malvazija iz vinarije Damjanić.

Trošt ostaje dio povijesti brojnih obitelji koje su svoje krstitke, vjenčanja i obiteljske proslave proveli u ugodnom ambijentu unutarnje sale s mramornim kaminom i slikama staroga Vrsara. Ovdje se dobiva dojam koliko se razvio ovaj maleni gradić tipičnog sredozemnog šarma i srednjovjekovne romantike. Tu se čuva tradicija stola posve tipična za Istru, kao i cijelo priobalje – jednostavna ali dobra hrana koja se vraća kao gastronomski hit. Za ljubitelje mesnih specijaliteta tu je istarski pršut, teletina pod pekom sa krumpirima, divljač i razna jela na žaru. Naša mesna delicija je upravo bila mekana i ukusna teletina koja se topi u ustima. Uz Cabernet iz vinarije Pilato, ovo je izdašni podsjetnik da je peka također važan sastojak hrvatskih gastronomskih izleta.

Kada ljetni turisti napuste zapadnu obalu Istre, a među kamene uličice Vrsara se počinju osjećati bure i juga, u Troštu već dobrano razmišljaju o premještanju goložeca u konobu koja je uređena u istarskom stilu s velikim ognjištem na kojemu se tokom cijele godine pripravljaju jela na gradelama. Divno je boraviti među starim slikama i uporabnim predmetima minulih vremena, a iz tih pomalo zaboravljenih vremena Klara Trošt Lesić se prisjeća svoje none koja je radila njoke s marmeladom od breskve i smokve, a i sama uživa u jednostavnoj slastici, u motanicama. Stari kruh se umoči u jaja, preprži i pošećeri. Nama je poslužena torta od vrsaranskih amareta, kao podsjetnik na tradicionalne rustikalne deserte sa sočnim biskvitom i amaretom. Uvijek je u okolici Vrsara bilo mnogo lješnjaka, pa se ovaj amareto ovaj pravi s lješnjacima, a ne kako je uobičajeno s bademima, i kremom od vanilije, što je pun pogodak u okusima sladokusaca.

Posjet ispunjen zadovoljstvom i gostoprimstvom u Vrsaru nije moguć bez obilaska gastronomske tradicije obitelji Trošt, koja stoji kao spomen lokalne kulinarske tradicije na razini svakog goložeca!

Restaurant Trošt

Obala Maršala Tita 1 A, Vrsar

T: +385 (0)52 445 197

e-mail: info@restoran-trost.hr

www.restoran-trost.hr

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page