top of page

Okusi Venezuele u Areperi Maracay

Updated: Oct 12, 2021

Mnogi su razdragano zaplesali uz pjesme glazbene skupine Cubismo. Latinoamerički zvuci nisu samo kubanski, jer u sastavu je hrvatskoj javnosti dobro poznat Ricardo Luque iz Venezuele. Slični ritmovi se mogu čuti u malom ali toplom prostoru zalogajnice Arepera Maracay u samom središtu Zagreba. Ovo je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se mogu kušati autohtoni venezuelanski okusi; kako i ne bi, kada ovdje radi cijela Ricardova obitelj, supruga Sanja, kćerke Isadora i Lucia, te sin Jorge, koji je ujedno i glavni kuhar, a pomaže i mlađi sin Armando, koji je još srednjoškolac.

U areperi (kako se zove mjesto gdje se rade arepe) nas dočekuje Isadora Luque i njezina najbolja prijateljica i djelatnica Majda, koji su nas proveli kroz svo bogatstvo venezuelanskih okusa. U ugodnoj atmosferi pijemo guarapitu, lagano alkoholno piće koje je naročito popularno među venezuelanskim studentima, a koje se radi najčešće od domaće rakije na bazi šećerne trske i tropskog voća. Uz ovo osvježenje krećemo na kulinarsko putovanje Hrvatima poprilično nepoznate zemlje, upoznavajući se prije svega s arepom.

Arepa je tipičan venezuelanski streetfood, koji se radi na temelju brašna od prethodno kuhanog mljevenog kukuruza i raznih maštovitih punjenja. „Arepe smo jeli od malih nogu, a jedu se tijekom cijelog dana, od doručka do večere“, govori nam Isadora dok nam pogled leti preko egzotičnih imena raznih tradicionalnih arepa u ponudi. U Venezueli se arepe mogu naći na svakom koraku, a u Hrvatskoj su se počele nuditi prije nekoliko godina kada je obitelj Luque krenula pripremati arepe na raznim festivalima i gastronomskim događajima. Najzad je pala odluka o otvaraju arepere koja je nazvana po rodnom gradu Ricarda, Maracayu. Otvorili su s prvim danom rujna, u pandemijskoj 2020. godini, što je osobito pohvalno, a sve je uređeno u šarenom venezuelanskom stilu, odnosno kako bi rekla Isadora, upravo onako kakva je i njihova kuhinja kod kuće.

Specifično je za arepu da nema glutena, a domaćini ne koriste GMO proizvode. Ubrzo nam dolaze i prve arepe na stol. Prva je Reina pepiada, koja se sastoji od piletine, avokada, majoneze i slanog sira. Ime ovog jela znači „zgodna kraljica“ i podsjetnik je na izbor Miss Universe 1955. godine. Bila je to Susana Dujim i u njenu čast je ova popularna arepa dobila ime. Mi smo, doduše, pomislili da se ovo tiče loga same Arepere Maracay, gdje se nalazi mlada žena u venezuelanskoj nošnji. To je zapravo sama Isadora, koju je naslikala Venezuelanka Lucia Borjas, koja je nedavno magistrirala animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu!

Druga vrlo tipična arepa koju smo probali jest Pavellón sin carne, koji se sastoji od crnog graha, slatke banane plantane i avokada. Bogati slatko-slani okus otkriva i tipičan venezuelanski tanjur (pabellón) koji se sastoji od crnog graha, sira i slatkog platana. Sve se to predivno sklapa u arepu napravljenu od kukuruza, što je prastara tradicija u tom dijelu svijeta. Naime, arepe su se radile i prije nego su Europljani stigli u Južnu Ameriku, a mlađi brat Armando nam govori kako je to dio indijanske tradicije u kojoj se kukuruz promatra kao dio čovjeka. U kratkom razgovoru Armando nam također govori kako su arepe u Venezueli manje, ali ih ljudi jedu više. Prilagodba hrvatskom načinu poimanja hrane je bila potrebna, a reakcije su dobre. S obzirom da je latinoamerička kuhinja vrlo malo zastupljena u Hrvatskoj ne treba čuditi da je prva pomisao mnogih prolaznika da se radi o ljutoj hrani nalik meksičkoj. Daleko od toga! Venezuelanske arepe i empanade (koje se također spremaju od kukuruznog brašna) su bogatstvo okusa u kojoj se nepogrešivo može spoznati svaka namirnica. Uostalom, u areperi se sve radi svježe, što osobito veseli!

Potom nam stiže Tostones con carne, prženi platano s trganom junetinom, sirom, salatom i raznim umacima: domaća guasacaca (umak na bazi zelene paprike i korijandera), salsa de mango (umak od manga i ljute papričice), huancaína (umak na bazi aromatičnih papričica i dimljenog sira) te guasacaca picante (umak na bazi crvene paprike i korijandera te ljutih papričica). Cijela paleta okusa i mirisa pred nama iziskuje neko blago i osvježavajuće piće, a svaki Venezuelanac bi preporučio papelón con limón, limunadu od moscavado šećera i limete. Uz to nabadamo prženu juku (poznatu kao manioka ili kasava) sa salsom de ajo (majoneza sa češnjakom). Ova raznolikost na tanjuru neizbježno podsjeća na žive boje arepere, ali i same venezuelanske zastave! Naravno, nikako se ne treba zaobići slatka završnica ovog kulinarskog putovanja koje se sastoji od dva deserta: quesillo (venezuelanska rožata) i sabor canela (flan s cimetom). Uz to odlično paše fenomenalan venezuelanski rum Diplómatico.

Arepera Maracay je divno i toplo mjesto srčanih osmijeha koje je sa svojim nepogrešivim spojem latinoameričkog i hrvatskog duha nedostajalo na gastronomskom zemljovidu Zagreba. Originalnost arepa potvrđuju i mnogi Latinosi koji zastanu i probaju poznate okuse daleko od kuće. Nadamo se i proširenju ove ponude, pa i potencijalnom otvaranju restorana latinoameričke kuhinje u glavnom gradu Hrvatske, a do tada guštajte u arepama na slijedećoj adresi:

Arepera Maracay

Preradovićeva 9, Zagreb

https://areperamaracay.com/

info@areperamaracay.com



Recent Posts

See All
bottom of page