top of page

OPG Čehić - okusi Kaštelira

Updated: Oct 12, 2021

Teško je odlučiti se gdje je ljepše kušati domaće proizvode OPG-a Čehić – pod krošnjama u kamenom dvorištu ili u kušaonici gdje oči vrludaju po raznolikoj ponudi a nepca uživaju u odličnim okusima! Kroz ove gušte provela nas je Ana Čehić, mlada vlasnica OPG-a koji ima sve preduvjete za oduševljavanje domaćih i inozemnih gostiju. OPG je osnovan s vinogradom Malvazije 2001. godine i danas ima 3,5 hektara poljoprivrednih površina, uglavnom vinograda, maslinika te nešto voćnjaka i lavande.

Bogatstvo istarske zemlje ogleda se u rakijama i likerima koji su u ponudi ovdje. Rakije uključuju okuse tipičnog istarskog podneblja: smokovača, komovica, medica, teranino, rakija sa crnim maslinama. S obzirom na ovako široku ponudu, u par sekundi smo donijeli odluku da ćemo isprobati sve i nismo se prevarili. Iako se ove rakije mogu pronaći posvuda u Istri, čisti okusi voća velika su prednost Čehićevih rakija. Medica osobito oduševljava svojim aromama koje nepogrešivo otkrivaju propolis, smokva daje izdašnost voćnog okusa, a komovica svoju neprikrivenu snagu. U sklopu Cro-Agro sajma 2020. godine Čehići su dobili broncu za smokvu, te srebro za komovicu u sklopu ocjenjivanja destilata.

S obzirom na sjajnu medicu, koja je na spomenutom sajmu dobila zlatnu nagradu, nismo ostali iznenađeni da obitelj Čehić ima pčele i sama radi med. Dvadeset košnica čine bazu za med i medicu, a kao i sve pčelare i Čehiće prati zla kob s bolestima pa su prije nekoliko godina morali uništiti cijelu zajednicu i krenuti iznova. U tome se vidi velika ljubav i požrtvovnost kako bi se pčelarstvo održalo u Istri na dobrim osnovama, s odličnim ispašama te s još boljim proizvodima, u koje spadaju med, propolis i svijeće od pčelinjeg voska. Oni se mogu kušati i kupiti u obiteljskoj kušaonici u Labincima, a preko sezone i na štandu u Limskom kanalu. Čehići nude gostima i vino, masline, maslinovo ulje, masline u ulju, konzervirane masline i sušeno lišće od masline koje se priprema kao čaj koji snižava kolesterol.

Kao novost u ponudi, posebno smo isprobali balzamski ocat i gin. Balzamski ocat Čehići proizvode od mošta Malvazije istarske, jer postoje neke sličnosti u vinskoj bazi u samoj Modeni, gdje je Ana boravila na studijskom posjetu i dobila ideju kreiranja vlastitog octa u Labincima. Zasada ocat odležava u drvenoj bačvi, ali u planu im je nabavka „baterije“ odnosno seta od pet bačvi gdje se ocat prelijeva od najveće do najmanje u kojoj se ocat koncentrira. Tajni recept za sve ovo je vrijeme, jer pravi acetto balsamico dozrijeva najmanje deset godina. Svi koji se bave proizvodnjom ovog octa stoga moraju imati dugu viziju razvoja što je rijetkost u Hrvatskoj, ali i pravi oblik štednje za budućnost i slijedeća pokoljenja. Mošt Malvazije se kuha u bakrenim posudama desetak sati, a od sto litara mošta se dobije deset litara koncentrata smeđe boje i velike slatkoće. Dodaje se malo vinskog octa kako bi se razvila octena fermentacija i stavlja se na odležavanje u drvenoj bačvi.

Probali smo godinu dana odležani ocat koji iznenađuje svojom slatko-kiselom teksturom koja se odlično sljubljuje s laganim namirnicama poput carpaccia. Proizvod je tražen, kupci su zadovoljni, a veseli i to da u Istri punoj vinara postoji i netko tko se odlučio raditi ocat. Nažalost, potrebno je mnogo umješnosti u registriranju takvog proizvoda, jer ocat više nije reguliran odredbama o vinu, već se nalazi negdje „u zraku“, no Čehići su ga uspjeli „ozakoniti“ kao sporednu djelatnost. Srećom, ocat ne podliježe carini i to je velik korak naprijed za hrvatske poljoprivredne odredbe.

Nakon octa, uživamo u gin tonicu. Ana nam je pripremila spoj stopostotnog kaštelirskog Count's drinks tonica sa svojim ginom, uz mali dodatak meda i limuna. Za razliku od kupovnih gin tonica, ovaj kaštelirski je pomalo gorak, što posebno godi tijekom ljetne žege. Ginu je baza rakija od komovice, što ga izdvaja od tipičnog gina: „Htjeli smo napraviti netipičan gin, poseban za ovo područje gdje živimo, pa smo se odlučili destilirati komovicu kako bi ona izgubila svoj tipičan miris i okus, te ga ponovno destiliramo s bobicama plave smreke s Ćićarije, anisom, korijanderom, kimom, korijenom naranče i limuna“, govori Ana Čehić. Nakon dvije faze destilacije, gin odležava šest mjeseci.

Uz širenje kaštelirskog gin tonica i pripreme za dugogodišnje uspjehe s proizvodnjom balzamskog octa, OPG Čehić predstavlja inovativnost i mladost istarskog ruralnog područja, a svi mogu kušati ove proizvode dolaskom u Labince:

OPG Čehić

Labinci 130, 52464, Kaštelir

T: 052 455 344 M: 0919141269

cehic.ana@gmail.com


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page