top of page

OPG Lucija Venier - radonica domaće tjestenine

Što je Istra bez tjestenine, a što je tjestenina u Istri bez pljukanca? Vrlo je teško danas doći u neku istarsku konobu ili restoran koji ne poslužuje cijeli niz istarske tjestenine, a često se među njima nađu i pljukanci. Priča se naizgled čini laganom. U brašno se doda malo soli, zalije se vrućom vodom (ponavljamo, vrućom, ne hladnom jer bi se tako pljukanci raspali), zamijesi se tijesto. Potom se mali komadići odvajaju prstima i dva do tri puta uvaljaju među dlanovima, trljaju se na daski u vretenaste pljukance, te se bacaju u kipuću vodu. Dakako, vježba čini majstora.

Takav majstor je gospođa Lucija Venier koja u svom prekrasnom OPG-u u Kašteliru stvara generacijska jela Istrijana. Kod nje, doduše, nećete često čuti da se rade pljukanci, već žbirići, kako je naziv za njih u ovom dijelu Istre. Žbiriće ne rade samo pripadnici njene obitelji, već i gosti koji imaju jedinstvenu priliku da sami izrađuju paštu. S obzirom da je potom skuhaju i jedu, naša ekipa je ipak „oboljela“ od upale lijenosti, te je s čašom odličnog domaćeg vina – malvazije i borgonje – pričekala dok se žbirići ne pretvore u slasno jelo kroz ruke drugih posjetitelja. Nisu samo žbirići u ponudi kuhinje šjore Lucije, već su tu i domaći njoki, posutice, lazanje, fuži.

Novo stečeno iskustvo u kuhinji se potom obogaćuje šugom od govedine ili domaćom šalšom od povrća, koji se jedu u rustikalno uređenom zalogajnici koja ljeti hladi od žege a zimi grije od bure. Govedina je sjajno pripremljena, s osjetno mekom teksturom mesa, te se poslužuje u starinskim i živopisnim padelama.

I vegetarijanska verzija je podjednako ukusna, a na stolu se nađe ponajviše zbog stranih gostiju. Oni navraćaju biciklima i žive zdravim životom, iako smo se u našoj ekipi brzo složili kako do daljnjeg nema udaljavanja od mesnatih okusa! Sve se to još zalije s malo vina i toća se kruh u maslinovom ulju, a dodatna je uživancija kad se spozna da su i vino i pšenica i masline iz obiteljske proizvodnje!




Osim po pašti, OPG Lucije Venier je poznat i po izradi domaćih kolača kao što su fritule, kroštule i biškoti. A tu se tek krije pravo umijeće koje se gotovo stidljivo prikazuje gostima u jednom kutku konobe: to su nizovi plaketa i nagrada koje je Lucija osvojila kroz godine. Bila je višekratna pobjednica na smotri domaćih kolača Slatka Istra u Vižinadi sa svojim fritulama, pa smo kušali i ove tradicionalne i uvijek prisutne istarske slastice koje opčinjavaju svojim okusom. Pobjeđivala je Lucija i svojom pincom, kroštulama, paštinima.

Malo je reći da se u ovim okusima uživa. Potrebna je i dodatno poštivanje cjelokupnog procesa od polja do stola. Izuzev mlina, gdje se od njihovih žitarica dobiva brašno, svi drugi sastojci ovog OPG-a su isključivo plod rada i volje obitelji Venier. I tu se vidi ta važna odrednica obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva: obitelj vodi i radi gospodarstvo koje je prije svega okrenuto poljoprivredi, uz jedinstvenu i sjajnu ponudu kulinarskih radionica!

OPG Lucija Venier

Kaštelir 65, 52464 Kaštelir

+385(0)52455198


Recent Posts

See All
bottom of page