top of page

OPG Zubović - kolanjska tradicija sira

Updated: Apr 3, 2019

U Kolanu postoje Zubovićevi dvori, što dovoljno govori o tradiciji ove obitelji na čijem se plemićkom grbu nalazi godina 1871. Današnji Zubovići su, između ostalog, poznati i po OPG-u Franjo Zubović koja ima i mini siranu paškog sira. Posjetili smo ih baš u vrijeme kada je gospođa Sanja Zubović pripremala skutu, a njezin suprug Franjo je upravo narezao nekoliko feta za probu.


Njihovih 95 ovaca daje dvije tone sira godišnje, koji svaki imaju najmanje dvije kile. U ovoj obiteljskoj sirani se dnevno dobije oko stotinu litara mlijeka, koje se potom koristi za tradicionalan način izrade paškog sira. Nekad, u 19. stoljeću, svaka je obitelj dobila oznaku za označavanje sira, kako bi se moglo utvrditi kojoj obitelji pripada svaki proizvedeni kolut. Zubovići su dobili oznaku III/61, pri čemu rimski broj III označava područje Kolana, a 61 je svojstven obitelji. Dobivenu oznaku Zubovići i danas s ponosom koriste za označavanje na svakom kolutu sira.




Prolazimo kroz prostorije s manje i više vlage gdje najmanje dva mjeseca dozrijeva sir. Oba supružnika su završili tečaj za sirarstvo i mljekarstvo te se usavršavaju na savjetovanjima svake godine, a dokazi su i više nego vidljivi: s ponosom se prikazuju zlatne i šampionske plakete za paški sir. Nekada je obitelj imala i vinograd, ali sirarstvo uzima cijeli dan. Ovce se muzu dva puta dnevno, ujutro i navečer, a zalaganjem starijih generacija Zubovića imaju i evidenciju ovnova još od 1980.-ih godina, kako ne bi bilo previše rodbinskih poveznica među blagom.



Karakteristična ispaša počinje baš u vrijeme kada smo se zatekli u ovoj sirani. Ovce idu na zelenu ispašu u travnju i ostaju na njoj do kraja lipnja, a potom ostaju na ispaši bez proizvodnje mlijeka sve do kraja godine. Tek u prva tri mjeseca ovce znaju dobiti sijeno. U siječnju i veljači Zubovići također prodaju mladu pašku janjetinu, koja se razgrabi brzinom svjetlosti, a i plasman sira nije težak, jer je pomama među dalmatinskim restoranima za ovim proizvodom otoka Paga iznimna. Dobar komad završi i na stolu Zubovića jer ovi sirari vole svoj proizvod i često ga konzumiraju.


Dok pričamo, isprobavamo mladi sir, koji još nije razvio svoj ugodni pikantni okus i miris, već je više blag i aromatičan s obzirom da ovce pasu na kršnim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog sredozemnog bilja, koje u sebi ima i posolicu nanijetu jakom burom.


OPG Franjo Zubović

Zubovićevi dvori 4, 23251 Kolan, otok Pag

+385 98 449 838, +385 99 233 7023




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page