top of page

Patkoš - vinarija orahovičke šume

Na sjevernim padinama Papuka, tamo gdje se gorske šume spajaju s podravskom ravnicom, upravo iznad samog središta Orahovice, smjestila se obiteljska vinarija Patkoš. Iako je i pješice lako doći do nje, ova vinarija se nalazi doslovno usred šume, pa se u par minuta hoda od glavne ceste postavljaju i pitanja kamo vodi ovaj put. No, ne treba se brinuti, jer taj put vodi do izrazitih vinskih užitaka u vrlo lokalnim sortama. Tijana i Vedran Patkoš su mlada obitelj s dva sina koji su se okrenuli vinarstvu i u tome nisu pogriješili. Bez imalo pretjerivanja mogu biti ponos Orahovice i nezaobilazna točka enogastronomskog doživljaja ovoga grada.

Sjedimo na terasi ispred vinskog podruma i divimo se kako vinogradu tako i bojama šume koja obavija ovo vinorodno područje sa svih strana. Za početak, Tijana otvara najtradicionalnije vino slavonskog podneblja, Graševinu, bez koje nema govora o bilo kakvim vinorodnim pokušajima. Graševina 2020 je svježe vino koje je u najoptimalnije vrijeme išla u bocu kako bi zadržala svoju svježinu i stabilnost. „U modi su svježa vina i naša Graševina upravo odgovara takvim trendovima“, govori nam bračni par Patkoš.

Piti Graševinu podno Papuka je lijepo iskustvo, ali nismo ovdje primarno radi nje. Osim Frankovke i Graševine, ovdje se sadi Silvanac, Merlot, Cvajgelt, Pinot Crni. Osobito vole Frankovku ali s pravom govore kako nije još prepoznata ova sorta izdašnog vina. S povećanom proizvodnjom je stigao i novi podrum koji je sagrađen 2011. godine. Ugodno je u njemu boraviti, a još ugodnije popiti čašu vina uz priče o tome kako su Patkoši, koji su prije više stotina godina stigli iz Mađarske, uspjeli u ovom krajoliku napraviti predivan vinograd.

„Ova je zemlja idealna za Frankovku“, govori nam Vedran čiji je djed imao mali vinograd, a 2005. je sa suprugom zasadio šest hektara vinograda i započeo se baviti vinarstvom, te danas ima podrum od 40,000 litara vina. Kao šumarski tehničar po zanimanju, Vedran se ne treba pretjerano opterećivati, jer se vinarija nalazi usred šume! Isprobavamo vrhunsku Frankovku 2020. koja je odležala u barrique bačvi od smanjenog roda kako bi do izražaja došle sve njezine kvalitete.

Rubinska crvena boja privlači ovom sjajnom vinu koje je slojevito u okusu, od drva preko blagosti do paprenosti na kraju. Frankovka, slažu se Patkoši, tek treba postati dio poznatih hrvatskih vina i tu će imati zasluženo mjesto unatoč relativno malim količinama koje se proizvode na području slatinsko-orahovačkog i ferinčanskog vinogorja. To ne treba obeshrabriti nikoga, a posebno ne u zemlji poput Hrvatske koja količine mora nadomještati izrazitom kvalitetom.

Na kušanju se mogu probati i domaći slavonski proizvodi, kobasice i sir. Rijetko tko u Slavoniji ne radi kobasice kao gastronomski spomenik dugoj tradiciji suhomesnatih proizvoda koji su nerijetko i pikantni. Sjajno se spajaju s blažim ili jačim vinima i prava je pustolovina isprobavati razne kombinacije okusa.



Osim što gosti vole doći kušati vino i kobasice, grožđe vole i mnoge divlje životinje koje se spuštaju s Papuka do vinograda. Patkoši muku muče s divljim svinjama, a naročito s jelenima lopatarima za koje nam Tijana kaže da posebno vole silvanac. Zbog toga zna propasti i cijela godina planiranja, a to je poteškoća s kojom se suočava sve veći broj orahovačkih poljoprivrednika. Ovo specifično vino je osobito za Orahovicu i Patkoši ga iznimno cijene pa se nadamo uskoro probati i jedan silvanac spašen od lopatarskog apetita.

Ne biraju prilaz vinogradu, ali vjerujemo da podjednako uživaju u vidicima i bojama. S obzirom da smo stigli do Patkoša poslijepodne, sunce nam je podarilo cijelu lepezu svjetlosti u našem posjetu lozama. Već se dobrano vidi kako će se berbe možda i posve preseliti na kraj kolovoza, a neke sorte poput Frankovke već su bogate grozdovima. Kratka šetnja vinogradom pokazuje ne samo umješnost nego i predanost i ljubav obitelji Patkoš ovome poslu, a vinorodan kraj bi trebao pozivati i druge mlade obitelji na ostanak u orahovičkom kraju.

S obzirom da nije bilo Silvanca, kušali smo jednu svjetsku sortu. Merlot 2020 ima zagasitiju crvenu boju, miris šumskih bobica, a ponovno se, nakon tragova drva, otkriva divno i blago vino. U tome je i najveća prednost i najveća opasnost Merlota jer ovo izrazito pitko vino ima 14,5% alkohola, pa može prevariti i najupućenije vinoljupce, upozorava Tijana. Ovo je jedini Merlot u Orahovici koja se Patkošima nije pokazala kao teška sorta, iako je zahtjevan u podrumarstvu. Za izdašni Merlot se obitelj potrudila kako bi u ovom kraju bilo vina svjetskog imena i slavonske naravi.

S gornje terase, gdje gosti mogu uživati u okusima i mirisima Slavonije, dobro se vidi i dvorac Ružica. Ova srednjovjekovna utvrda pridodaje romantičnom ugođaju ove vinarije. U hladnije vrijeme se gosti druže u kušaonici kojom dominira veliki kamin, a zasigurno se ovdje osjeća izrazito vinsko prijateljstvo u specifičnom slavonskom okruženju. Stoga, ukoliko ste došli u Orahovicu, a niste posjetili vinariju Patkoš, badava ste došli!

Vina Patkoš

Vinska cesta bb, Orahovica, 33515

+385 95 911 2707



Recent Posts

See All
bottom of page