top of page

Puli Jurića - okusi Žminjštine

Updated: May 2, 2021

Na cesti iz Žminja prema Pazinu, u carstvu istarskih kažuna i zelenih proplanaka, već trideset godina radi konoba Puli Jurića u mjestu Jurići. Ovo je poznato okupljalište ljubitelja starih istarskih okusa, gdje je kuhinja tradicionalna i temeljena na vjekovnoj interakciji ljudi s prirodnom.

Uz odličnu rakiju rudu upoznali smo se s ovom ponudom na najbolji način. Velika terasa Puli Jurića daje dovoljno uživancije i ljubiteljima hladovine i onima kojima ni najjače sunce ne grije dovoljno, a uz čašu vina svijet izgleda daleko bolje. Ovdje se sve radi unutar obitelji Jurić. Dva brata, Mladen i Lino sa suprugama Mirelom i Jadrankom vode cijeli restoran, prenoseći dalje kulinarska znanja svoje majke.


Počelo je s onim po čemu su Jurići osobito poznati, a to je domaća proizvodnja tjestenine. Tu se proizvode fuži, njoki, makaruni i ravioli koji se potom kombiniraju u razne okuse za bezgranično guštanje. Proljeće je, šparoge su u vrhuncu sezone i neizbježno se ovo zeleno zdravlje nađe na tanjuru, ovog puta zajedno s istarskim pršutom i makarunima. Ovi žminjski makaruni doista su poseban specijalitet jer su nekad bili isključivo težačko jelo. Za napraviti prave makarune potrebno je domaće brašno, malo soli i ulja. Jaja se ne stavljaju jer bi tijesto bilo pretvrdo, a koristi se mlaka voda.


S dozvolom za branje gljiva koje posjeduje chef Lino, Jurići će na jelovniku često imati i jela od gljiva koje rastu u neposrednoj okolici Žminjštine. Niz kombinacija ne ostavlja nikoga ravnodušnim, kao što nije ni nas kad smo probali raviole (odnosno rafiole ili čak raviuole po žminjski) sa sirom u umaku od vrganja. Ravioli su jedna od najvoljenijih istarskih tjestenina, a načini pripreme su nevjerojatno različiti na raznim stranama istarskog poluotoka.




Obližnja brdašca u samom srcu Istre su i trajni izvor sitne divljači, ali i ona veća se nađe na tanjuru istarskih oštarija. Puli Jurića smo stoga probali odličan gulaš od srnetine, poslužen s fužima, još jednom poznatom istarskom tjesteninom. Meso koje se topi u ustima rezultat je kulinarske umješnosti Jurića koji gulaš rade na stari način, što znači minimalno šest sati pripreme od početka do kraja. Istinska predanost pravim okusima!


Doći u središte Istre a ne probati ombolo, kobasice i kiseli kupus težak je grijeh! Ombolo je zaštitni znak istarske gastronomije, a priprema se od čistog svinjskog kotleta često se suši i do tri tjedna, a zajedno s izvrsnim istarskim kobasicama se peče na žaru i poslužuje s kuhanim kiselim kupusom i krumpirima. I mesne proizvode radi sama obitelj, što znači da je većina jelovnika Puli Jurića spravljena od proizvodnje do stola na samom imanju!

Nekada se u Istri jeo samo kapuz (kupus) i kruh, te maneštra i palenta, a meso je bilo rijetko na stolu. Danas se kapuz vraća kao jedan od simbola kojim se Istrani poistovjećuju sa zavičajem, ali gotovo redovito s ombolom ili kobasicama. Iako je ovo prije svega jelo za hladnije dane, pravi gurmani neće odbiti dobar tanjur istarskog mesnog guštanja!




A neće odbiti ni dolazak u konobu Puli Jurića koja sve ove delicije sprema s puno ljubavi i obiteljskog ponosa:

Jurići 1, 52341 Žminj

puli.jurica@pu.t-com.hr

+38552846678


Fotografije: Cristiano Dias

Recent Posts

See All
bottom of page