top of page

Putevima okusa oko grada Krka

Nakon što smo se prilično dobro upoznali, a i osobno sljubili sa svim gastro adutima Malinske, put nas dalje vodi prema malom selu Milohnići, smještenom na zapadnoj strani otoka Krka. Ovdje možete osjetiti mir seoskog života, ali i isprobati tradicionalna jela u obližnjim konobama, a jedna od njih je konoba Pod Prevolt. Raspoloženi vlasnici će vam ponuditi domaća jela od svježe ulovljene ribe te povrća uzgojenog u njihovu vrtu, a nas su dočekali rakijom od kadulje, božanstvenom juhom od koprive te brudetom sušene hobotnice. Da nitko ne ostane žedan, pobrinula se Agrolaguna sa svojim izborom vina.

Ako ste od onih koji vole biti „on the top“ onda je naselje Vrh pravi izbor te u njemu nezaobilazna Kuća krčkog pršuta. Naglasimo i da je Krčki pršut prvi hrvatski proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na zajedničkom EU tržištu. Posebnim ga čini to što ga se za razliku od dalmatinskog ne dimi, već suši, a za razliku od istarskog, obrađuje ga se sa kožom. Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a u kući u kojoj nastaje možete uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije te ga i kušati u svim njegovim oblicima što je i nas , na svu sreću, zadesilo. Fenomenalna pašteta od pršuta, kruh i maneštra s pršutom i proljetnim krčkim povrćem sa vinima Gospoja i uz prezentaciju simpatičnog domaćina Antona Žužića je nit vodilja koja će vas istančanim okusima odvesti „to the top“.

Naglasak na domaće tjestenine koje sami rade sa nezaobilaznim šurlicama, makarunima i raviolima, mamac je ljubiteljima kvalitetne tjestenine konobe Galija u centru grada Krka. Za ovu priliku šurlice su bile poslužene sa jadranskim škampima i šparogama, makaruni sa sipom na bijelo, a ravioli punjeni jadranskom kozicom u umaku od crnog istarskog tartufa što je izazvalo posebnu euforiju među Gastronautima. Svježa jadranska riba, mesna domaća jela te deserti koje isključivo priprema gazdarica, ponuda je konobe Galija. U ugodnom ambijentu mjesto je našla i krušna peć iz koje izlazi trenutno pečeni topli kruh koji će smekšati i najčvršći karakter te zaokružiti potpuni gastro dojam konobe. Sve ponuđeno pratila su vina Josić i Brzica.

Unikatno, jedinstveno i romantično mjesto ostalo nam je kao posljednje gastro odredište prvog dana upoznavanja okusa proljeća otoka Krka – restoran, koktel & night bar Volsonis. Najveći bar club na otoku smješten na prostranom 2000. godina starom rimskom arheološkom nalazištu pod zemljom definitivno je ono što zaslužuje izraz „must see“. Prošećete li ovom povijesnom pričom vidjet ćete antičke podzemne tornjeve, koridore, morsku vodu, prekrasan romantički vrt i jedina 2 Venus oltara na istočnoj obali Jadranskog mora. Poseban je doživljaj ovdje uživati u ponuđenim delicijama, a domaćini su pripremili bruskete s paštetom janjeće jetrice, namaz od tune, pitu od koprive te od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od domaće divljači, krostatu s domaćim pekmezom od šljiva i smokava uz prateća vina Agrolagune.

I tako gladni odosmo na počinak....

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page