top of page

Riječke gastronomske luke 2023.

Luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima možete obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju nego što ste u njih ušli. Duga je lučka povijest Rijeke, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života.

Dobrobiti „luka“ možete doživjeti i ugostiteljskim objektima koji nose titule Riječkih gastronomskih luka, a profilirani su prema ponudi i ambijentu koji nude. Projekt Riječke gastronomske luke pokrenut je 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u zajedničku priču s marketinškim potencijalom, izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda grada Rijeke kao lučkog grada, podrške u profiliranju ugostiteljskih objekata s ciljem dizanja ukupne kvalitete i prepoznatljivosti ponude destinacije te edukacija za ugostitelje o novim trendovima u ugostiteljskoj ponudi. Provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut.

36 restorana je ispunilo propisane kriterije za 55 titula Riječkih gastronomskih luka, koje su im dodijeljene u 10 kategorija: Luke lokalnih namirnica; Ribarske luke; Veganske luke; Barbeque luke; Poslovne luke; Romantične luke; Obiteljske luke; Luke za vinske entuzijaste; Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja. Pozivamo Vas da se usidrite u gastronomskim lukama koje najviše odgovaraju vašim trenutačnim potrebama i raspoloženjima, da zaplovite okusima i atmosferama i da iz luka izađete jači i obogaćeni lijepim iskustvima.

Na izbor vam nudimo:

Ribarske luke – Ugor, Girica, Nautica, Conca d’oro, Ribica, Borik, Mornar, Fiume i La Scarpetta.

Luke lokalnih namirnica – Nautica, Tarsa, Antack, Girica, Mornar i Fiume.

Barbeque luke – Lovorka, Bodega i Barbacoa - Barbeque luka s pogledom.

Veganske luke - Rica i Tifan.

Poslovne luke - Kamov, hotel Bonavia; Jadran hotel; Botel Marina; Conca d’oro i Lovorka.

Romantične luke - Nautica, Capote y Olé i Antack.

Obiteljske luke - La scarpetta, Tarsa, Botel Marina, Kooglana i The Kitchen by Miljenko.

Luke za vinske entuzijaste - Aquila Food & Wine, Ribica, Botel Marina i Wine & dine Kod Zajca.

Luke okusa drugih zemalja:

Indonežanska luka - Wayang;

Španjolska luka - Capote y Olé;

Kineska luka - Peking;

Američka luka - Trsat & co.;

Azijatska i luka sushia - Taiyo;

Azijska street food luka - Koya Asian Noodles.

Luke posebnosti:

Fine – dining luka: Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč;

Povijesna luka - Tarsa;

Luka putovanja - Conca d’oro;

Degustacijska luka - Aquila Food & Wine;

Dnevna luka - Mezanin;

Dnevna korčulanska luka - Blato 1902;

Gastronomska pivska luka - King's Caffe Food pub;

Bowling luka - Kooglana;

Lounge bar luka - Boonker;

Bezgutenska luka - Rica;

100 % vegetarijanska dnevna luka - Tifan;

Luka langosa - Langos bar;

Luka jela na žlicu - Spoon.

Proglašenje Riječkih gastronomskih luka 2023., održano je 09. svibnja 2023. na Trsatskom kaštelu u Rijeci. U uvodnom dijelu proglašenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica iz tvrtke Abisal, Gastronaut.

Nakon proglašenja, neke od aduta svojih gastronomskih luka prezentirali su: AQUILA FOOD & WINE, chef Rudolf Arnold - Mozaik Jadranskog oslića i blitve; Pirjana junetina s mrkvom; Massimo Liao, iz restorana Taiyo, prezentirao je cijeli brod sushia; hotel Jadran kanapee s pjenicom od tune; kremom od dimljenog lososa i svježim sirem s mediteranskim biljem; Indonežanski restoran WAYANG, chefica Ada Marselina prezentirala je indonežanske deserte: klepon i ubi mais; Bodega – BBQ luka čiji vlasnik Bojan Cvetković proizvodi delikatesne pljeskavice i ćevape i za druge restorane te Rica pekarske proizvode iz vlastite proizvodnje bez glutena, bez glukoze i bez laktoze.

Proglašenje Riječkih gastronomskih luka, sa vinima su popratili vinari: Pavlomir, PZ Gospoja i PZ Vrbnik.

Dodatni dah povijesti prostoru Trsatske gradine, udahnuli su svojim prisustvom članovi Kluba prijatelja Trsata kostimirani u Frankopanske kneževe i kneginje.

Tekst i fotografije: TZ Rijeka i Klub Gastronaut

Recent Posts

See All
bottom of page