top of page

Sabai - okusi Tajlanda u Rijeci

Izravno prevedena na engleski, riječ 'sabai' (สบาย) znači udoban. Sličan je konceptu 'Gemütlichkeit' na njemačkom, u biti način izražavanja osjećaja opće udobnosti ili relaksacije. U suštini, to se može promatrati kao snažan osjećaj mira. Mogli biste dalje reći da je 'sabai sabai' odraz tajlandske kulture, prenoseći ovaj poseban osjećaj. Dakle, sljedeći put kada budete sjedili na jednoj od nevjerojatnih tajlandskih otočnih plaža, znat ćete kako opisati osjećaj koji imate. Ako niste u mogućnosti putovati na Tajland, možete navratiti u restoran Sabai, novo mjesto tajlandskih okusa u srcu Rijeke!

Tajland je svjetski poznat po svojoj hrani, što je ujedno i glavni adut tajlandskog turizma uz prekrasne plaže i resorte. Autor ovog članka proveo je nekoliko mjeseci u ovoj jugoistočnoj azijskoj kraljevini i pritom upoznavao sve okuse vrlo raznolike tajlandske kuhinje. Igrom slučaja, pred otvaranje restorana Sabai našao se u društvu suvlasnika Marina Pavletića i Filipa Jakovca i majstorice tajlandske kuhinje Somy. S ugodnom i raznolikom ekipom, pregledavamo jelovnik i pitamo se koji entuzijazam stoji iza ovog projekta.


„U Sabaiu se sve vrti oko hrane i atmosfere. Pitali smo se kako tajlandsko može postati riječki autohtono. I sjetili smo se: Živimo u gradu koji teče, prihvaća sva lica i ostvaruje snove. Tajlandsko jest riječko autohtono jer u gradu sviju – svaka nacija je autohtona. Tako je igrom prilika jedna tajlandska obitelj profesionalnih i iskusnih kuhara odlučila za svoju luku izabrati – Rijeku. Dobro, da budemo realni, odlučili su to uz svesrdnu pomoć i poneko uvjeravanje od strane naša dva lokalca ali o tom potom. Za čuti više posjetite nas i okrijte zašto je Sabai novo mjesto koje ne slavi samo najbolju hranu već i najbolju atmosferu. Atmosferu dijeljenja. Ovako nešto još nije bilo u našem gradu, a bome ni šire...“ govore Marin i Filip o ovom podosta hrabrom koraku koji će zasigurno naići na odobravanje poklonika azijske hrane.

Oni će u Sabaiju uživati u raznim predjelima, među kojima prevladavaju juhe i salate. Neizbježno je na toj listi juha Tom Yum Goong. Ova kultna zdjela dobrote koja se pari na svakom uglu Tajlanda je odvažna, aromatična i dolazi s prilično jakim začinskim udarcem. Tom yum goong kreiran je s ključnim tajlandskim sastojcima kao što su limunska trava, čili, galangal, listovi kaffier limete, ljutika, svježi sok od limete i puno ribljeg umaka. Dodaju se svježe kozice i gljive te kokosovo vrhnje ako želite kremastu verziju. Tom kha gai povezan je s tom yumom i ljudima s nižom tolerancijom na začine nudi mogućnost kušanja istih prekrasnih okusa. Osim ljestvice začina, Tom kha gai je također jedinstven po tome što obično dolazi s puno kremastog kokosovog mlijeka stvarajući bogatu slatku juhu. Kao i većina tajlandskih namirnica, vegetarijanske opcije lako se prilagođavaju zamjenom nekoliko sastojaka.

„Tajlandska kuhinja posvećuje vrijeme detaljima i balansu. Ona je profinjen spoj povrća, mesa i začina. Povrće je dopola kuhano te time zadržava najvažnija nutritivna svojstva, meso fantastično obrađeno, a igra začina svemu daje neodoljiv šarm i originalan okus“, govori nam Marin dok pred nas stavlja čitav niz netom spremljenih predjela. Našao se tu i Som Tam, salata od papaje ili korabe. Som tam potječe iz Isaana na sjeveroistoku Tajlanda i jedno je od najpopularnijih jela u zemlji. Som tam dolazi u različitim stilovima, međutim, klasični som tam sastoji se od nasjeckane zelene papaje, rajčice, mrkve, kikirikija, sušenih škampi, graha, palminog šećera, pulpe tamarinda, ribljeg umaka, soka od limete, češnjaka i dosta čilija. Sastojci se miješaju tučkom, čime se okusi pojačavaju u još ljepše jelo. Uz to je odlično grickati Paw pia thawt, spring rolice s povrćem ili Goong hom pha, spring rolice s račićima.

Osobito nas se dojmila marinirana piletina u pandan lišću (Gai haw bai toei). Piletina se marinira te se zamata u male smotuljke od lišća pandana, a potom se umače u soja sos, umak od kamenica ili kiselo-slatki umak. Na ražnjićima se može dobiti i Satee gai, marinirana piletina koja se kombinira s umakom od krastavaca i umakom od kikirikija. Za pobornike jačih okusa tu je Yam talay. Ova miješana salata od morskih plodova nije samo ukusna, već je i opcija za zdrav obrok. Ovisno o tome gdje se nalazite, ova salata može imati bilo koju kombinaciju lignji, škampa, dagnji ili rakova. U mješavinu morskih plodova dodaju se rajčice, luk i rižini stakleni rezanci.

Okusi su razni, a u Sabaiju poručuju: „Tajlandska kuhinja ima izražen karakter. Da bismo ju uspješno približili našim nepcima kod nas ćete moći birati začinjenost odnosno ljutinu svog jela i igrati se s okusima. Još kad ih sparimo s najboljim pivima, vinima i ostalim pićima... Ahhh. Rekli su nam da ne biramo udobne stolice da što prije dođu sljedeći gosti, ali mi ne želimo da odete. Tajlandska kuhinja je ceremonija kuhanja pa samim time i ceremonija uživanja. Sjedite, jedine, pijte, družite se i slavite život!“

Na listi glavnih jela nižu se neka od najslavnijih kombinacija tajlandskih okusa. To su većinom curryji, ali neka vas ne zbuni naziv koji ima indijski prizvuk. Tajland je stoljećima bio pod kineskim, ali i indijskim utjecajem i ovi curryji su znatno drugačiji od onih indijskih. Ipak, zajednička im je osobina bogatstvo začina. Porijeklom iz središnjeg Tajlanda, zeleni curry (Kaeing khiao wan gai) je najzačinjeniji od svih, sa savršenom ravnotežom dodanog kokosovog mlijeka. Zeleni curry je napravljen od nekih od najukusnijih sastojaka, uključujući svježi zeleni čili, đumbir, patlidžan i, naravno, puno kokosovog mlijeka, a mesna baza je piletina. Jede s puno riže kuhane na pari kako bi se smanjila razina začina.

Svakako je neizbježno imati tajlandski restoran koji nudi Pad Thai. Niti jedno strano jelo ne može se mjeriti s popularnom izumom od rezanaca koja je Tajland stavila na kulinarsku kartu. Iako se ponosi kao nacionalno jelo, Pad Thai je daleko od toga, ovo je jelo osmišljeno za rastuću tajlandsku turističku industriju, no iznimno je popularno jelo. Podloga za kuhanje Pad Thaija nije lak zadatak; svaki sastojak mora biti pažljivo dodan kako bi se stvorilo ukusno jelo. Pad Thai se također mora brzo pripremiti kako bi bio vruć i ukusan.

Niti jedan okus se ne zaboravlja u izradi tajlandskog jela. Ljuti, kiseli, slatki, slani i gorki okusi gotovo će se zajamčeno pojaviti u najistaknutijim jelima Tajlanda. Crveni curry (Gaeng phed gai) je, unatoč imenu koje asocira na više začinjenosti, ipak manje ljut. Sastoji se od piletine, pasta od crvenog currya, kokosovog mlijekoa, mrkve, mahune, brokule, karfiola, bambusa, šampinjona i ribljeg umaka. I zeleni i crveni curry su popularni diljem Tajlanda, no mnogi se slažu da niti jedan može parirati ukusnom massaman curryju. Massaman curry pasta, nježni krumpir, luk i kokosovo mlijeko kuhani su do savršenstva. Umak, nakon što se zgusne, prelije se preko riže. U restoranu Sabai će se moći kušati s piletinom (Massaman gai curry) i s junetinom (Massaman nuea curry).

Kai med ma muang vole domaći i stranci. Ovo slatko i ukusno jelo je pržena piletina s indijskim oraščićima, soja umakom, medom, lukom, čilijem, paprom, gljivama, u osnovi onim povrćem koje kuhar ima pri ruci. Jednostavno, a vrlo ukusno. Dodatni egzotičan okus daje Gai pad priew wan odnosno piletina s kiselo-ljutim umakom od rajčice, paprike, luka, ananasa i mladog luka. Svi ti sastojci ne dolaze iz neke strane zemlje: „Posebnost naše tajlandske kuhinje je što upotrebljavamo svježe namirnice. Da, vjerovali ili ne, ali naši egzotični biljni prijatelji dolaze svježi na vaš tanjur, a umaci...? Mi umake ne kupujemo. Mi ih radimo vlastitim rukama od svježih začina iz egzotičnog tajlandskog vrta. Shvatit ćete da Sabai nije običan restoran, Sabai je obitelj. Obitelj u kojoj vlada ljubav prema hrani i životu. Poklonite nam dio svoje ljubavi i postanite dio naše obitelji“, ponosno nam govore vlasnici!

Možda jedini odmak od ovog pravila je preukusna kineska guska koja dolazi upravo iz Kine. Riža, također, se kupuje preko azijskih trgovina koji dostavljaju rižu iznimne kvalitete i prekrasnog mirisa i okusa. Ova lijepa gesta većinski domaćih proizvoda zaokružena je nekim od najtipičnih tajlandskih deserata. To je Kao niew ma muang je jednostavan, ali iznimno ukusan, napravljen od ljepljive riže, svježih kriški manga i slatkastog kondenziranog mlijeka.

U Sabai ćemo dolaziti često, posebno jer je tajlandska hrana kao stvorena za grad marendarnica poput Rijeke. Biti će mjesto iznimnih trenutaka, vanjske kuhinje i točka istančanih okusa na šarenim tanjurima koji prizivaju ugodne trenutke azijskog juga. Do tada, „sabai, sabai!“

Restoran Sabai

Šime Ljubića 8a, 51000 Rijeka

www.sabai.hr







0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page