top of page

Snack Bar Rio - gastrolegenda Rovinja

Rovinj je jedan od najromantičnijih gradova u Hrvatskoj, a mnogi zaljubljeni parovi su sigurno posjetili i snack bar Rio na rovinjskoj rivi. Rio je gastronomska institucija grada svete Eufemije, a da romantika nije tek uobičajena floskula kazuje nam i jedna gospođa u restoranu u koji ona dolazi redovito od 1981. godine odnosno otkada se udala i imala vjenčanje u Rovinju. Organizaciju dotičnog vjenčanja preuzeo je Corrado Pellizzer, legenda rovinjskog i istarskog ugostiteljstva. Corrado je umro 2020. godine, ali njegova vedrina, gostoljubivost i karizma žive i dalje u njegova četiri restorana: Puntulina, Giannino, Bugadur i Rio.

Svaki od ta četiri restorana donosi nešto posebno, a Rio je mjesto za jutarnju kavicu i marendu još od 1968. godine. Ipak su se i ovdje dogodile promjene, prostor je moderniziran, a za mnoge goste je to korak više u pripremi najukusnijih i najsvježijih plodova mora, što je trajno obilježje svih Corradovih restorana. Ne treba gledati daleko za pronalazak ribarskih brodova, jer se oni nalaze već na samoj obali Alda Rismondija, a voditelj restorana Davide Kmet – Gigi se ustaje u cik zore ne bi li najbolja riba došla upravo na dnevnu ponudu Ria!

Sva se ta svježina već pronašla na našem prvom predjelu koje dolazi uz odličan pjenušac, suhi brut od malvazije iz vinarije Medea. Sezona je sipa i na stolu nam se našao ovaj morski mekušac s mladim lukom, lešo krumpirom, celerom, maslinovim uljem i paprom. Proljeće je vrijeme kada je sipa dobrošla namirnica na jadranskom stolu, iako svuda po obali i dalje žive ljudi koji ju se sjećaju kao nedobrodošli ulov u ribarskim mrežama. S druge strane je ovdje vrlo tražena roba – svježa tuna pripremljena kao tartar na posteljici od korijena celera. Sjajno paše uz prepečene kruščiće s kojima tvori odlične zalogaje dok se kroz stakleni zid zalogajnice Rio gleda prema suncem okupanoj staroj jezgri Rovinja. Kako bi se osigurala i snažna istarska prisutnost, tu je i bakalar na bijelo, serviran na palenti, kao ukusno i vrlo traženo predjelo koje veže Istru s okusima ostatka sjevernog Jadrana!

Sve nam to spretno donosi Gigi kojemu se ponudio posao vođenja ristorantina Rio nakon dugo godina rada s Corradom u Gianninu. Dok chef Radomir Oreščanin iz kuhinje dostavlja zamamne okuse, stolovi na terasi i tik uz samo more pune se neviđenom brzinom. To doista nije nikakvo čudo za možda najstariji i zasigurno najpoznatiji kafić u Rovinju.


Ovdje Rovinjezi sjede svakodnevno na jutarnjoj kavi, a laganim pogledom na sat se vidi kako je već vrijeme marende pa mnogi odluče ostati i jednostavno se predati ovim sjajnim okusima i mirisima. Oni su vješto izbalansirani kao što smo saznali kušajući raviole punjene domaćom kravljom ricottom i tartufima. Znalačka ruka kuhara zna onu tanku granicu gdje tartuf može preuzeti cijelo jelo i ovo je iznimno rijedak slučaj kad smo odjednom osjećaji i ricottu i tartuf.

Prije toga smo uživali u blažim okusima istarskih kozica i kanaštrela s tjesteninom koja se spretno proizvodi u nedalekoj tvornici Mia Zia. Možda niste čuli za nju, ali svakako hoćete, jer se radi o netom otvorenoj proizvodnji mladog poduzetnika koji je prepoznao uvijek rastuću potražnju za domaćom paštom po kojoj je Istra toliko poznata i cijenjena. Kad se ona spoji s kanaštrelama, onda se dobiva izvrsno gastronomsko iskustvo jer su ove školjke mesnate i bogatog okusa i odlično se slažu s drugim morskim plodovima poput slatkastih kozica. Sve uz sjajnu mladu malvaziju Radovan 2020, koja se sa svojim voćnim aromama jabuke i breskve odlično slaže s istarskom morskom kuhinjom.

Gigi nas ne štedi, kako s novim kulinarskim prizorima za fotografije tako i iznenađenjima koja se nižu jedno za drugim. U Riu su razvili odličan oblik jelovnika: umjesto čitanja niza jela, osoblje donosi svježu ribu i morske plodove u starinskoj drvenoj kašeti, baš kako bi ribari izložili svoj ulov. U toj kašeti se nađe svo blago rovinjskog podmorja, od plave i bijele ribe, pa sve do školjaka i škampi. Rio nije mjesto za najbolja mesna jela, ali kad se nađu u dnevnoj ponudi onda su i ona dobrodošli kulinarski odah od mora. Posebno se to tiče tradicionalne istarske mesne ponude kao što su boškarin i razni gulaši.

Naše glavno jelo je ipak bila morska plata. Na njoj se našao iznimno sočan tuna steak, s predivnom bojom i teksturom mesa, kao i odličan filet od orade. Na žaru su se okrenule lignje, kao i gamberoni, koji su svojim slatkim okusom upotpunili platu praćenu krumpirom i povrćem. Malvazija Coronica Moreno 2019 upotpunila je svojom čvrstinom ovu morsku divotu i svaki je zalogaj tražio još. Sve to odražava okuse starinskih rovinjskih konoba – spacia, gdje se njegovao prirodan okus ribe, rakova i školjaka uz sol, papar, ocat, luk, češnjak, lovorov list, peršin, palentu, kelj, radič i razne salate koje niču na crvenoj zemlji u neposrednoj okolici grada.

Slatka završnica našeg boravka u rovinjskoj kulinarskoj legendi bio je sjajan semifreddo s lješnjacima, borovnicama i umakom od šumskog voća. Uz svu morsku svježinu do ovog trenutka, desert se nepogrešivo uklopio u guštanje koje se u Riu protegne satima. Atmosfera je sjajna, osoblje iznimno ljubazno i stručno, pa i ne čudi da je sva ta kombinacija dala velike rezultate. Zasigurno se i Corrado smiješi s nebeskih visina na svoju ostavštinu, a nama je samo planirati idući posjet Rovinju!

Snack Bar Rio

Obala Alda Rismonda 13, 52210, Rovinj

https://www.facebook.com/Snack-bar-Rio-Rovinj-422002364627438/

+385 52 813 564

snackbarriorovinj@gmail.com


Fotografije: Cristiano Dias





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page