top of page

Stancija Collis - Jedinstvena vinarija u netaknutoj prirodi

Updated: Oct 25, 2021

Istarski jarac nas opako promatra dok obilazimo životinje na domaćinstvu Collis, smještenom između Rovinja i Buja. Isprva nezamjetljiv, njegovi rogovi strše ispod krošnje stabla. Ovu, gotovo mitsku životinju, lokalni narod naziva prč, a na Collisu su svi ponosni što se održala tradicija uzgoja istarskih koza u ovome kraju. Poznate po svojim bradicama i kod jaraca i kod koza, ova pasmina je simbol Istre. Nalazi se u njezinom grbu, ali rijetko koje istarsko domaćinstvo se danas brine o kozama.

Ova briga o autohtonosti način je kako djeluje Stancija Collis, predivno domaćinstvo usred prirode, koje je poznato kako po svojim vinima, tako i po sirevima i magarećem mlijeku. Dočekuje nas lavež pasa i nasmiješeni Juraj Mastilović, ponosni nasljednik ideje koju je začeo njegov otac Mirko. Ne tako davne 1988. godine Mirko i Carmen Mastilović su svoje vikende provodili okruženi šumom, vinovom lozom i maslinom, u miru i ljepoti kakvom Istra obiluje. Kako to obično biva, hobi je postao posao, osobito nakon što je Juraj 2015. godine postao inženjer vinarstva.

Hodamo po kamenom zidiću od kuda puca predivan pogled na Rovinj, Vodnjan, more i Brijune. Pored nas se razliježu čokoti vinove loze, a čarolija zelenila i plavog mora u pozadini zaustavlja dah i ostavlja samo uživanje u kultiviranoj istarskoj prirodi. Ispod nas se nalaze maslinici, a ove godine su nevjerojatno dobro rodili. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Collis je spoj buže, pendolina, leccina, rossignole i istarske bjelice, a kad smo ga probali osjetili smo intenzivan biljni miris i umjerenu gorčinu, što u konačnici daje predivan gušt toćanja kruha na terasi doma Mastilovića, ispod gustih listova i plodova kivija.

Kako ne bi samo maslinovo ulje bilo u središtu zanimanja, potrudila se ljubazna i vesela gospođa Carmen koja nam donosi platu sira i istarskih kobasica. Sav sir je miješani, kozji i kravlji. Radi se i kremasti sir chevres, po francuskoj recepturi. Ne dvojimo u originalnost ovih proizvoda, jer smo posjetili koze i krave, u nastambama koje su nevjerojatno čiste. Uz kravice, našao se tu i jedan boškarin koji svojim dobroćudnim pogledom osvaja srce posjetitelja. Nedaleko su i magarci, koji lutaju šumom, daju mlijeko i veselo žive na stanciji dok jednoga dana ne postanu dio gastronomske ponude. Naime, istarska kobasica se ovdje radi od magarca. Otac Mirko je kupio dva magarca kako bi čistili u šumi, a prirodno je onda došla ideja da se počne proizvoditi magareće mlijeko. Pomalo su se ljudi počeli javljati i uzimati magareće mlijeko, koje je vrlo zdravo i pomaže kod mnogih oboljenja. Magarci se isto koriste za proizvodnju mesa, posebno magareće istarske kobasice.

U nekadašnjoj garaži nalazi se vinski podrum. Posebnost vinarije jest prirodni proces proizvodnje vina. Juraj je studirao vinarstvo, gdje je naučio bazu vinarstva. Radio je u vinariji Zvonko Bogdan u Srbiji, u vinariji Matošević, te na Novom Zelandu gdje je berbu radio na Južnom otoku. Klima na tom području je slična istarskoj. Na Južnom otoku odlično uspijeva Sauvignon Blanc, sorta kojoj paše toplo vrijeme danju i hladno noću. Iskustvo stečeno na Novom Zelandu pokazala je Jurju što je industrija proizvodnja vina, na što ona cilja te kako vinari rade vina isključivo radi zarade. „Mene to ne bi ispunilo. Tražio sam druge stvari, biodinamiku i biološku proizvodnju vina. Moja filozofija i vizija jest da vino mora biti što prirodnije, da je zdravo i da liči na vino“, kaže nam Juraj. Neki vinari će mahnuti rukom i reći da je prirodno vino moguće imati par dana, nakon čega odlazi u ocat. Međutim, ima puno prirodnih vina koja mogu odležavati. Juraj stavlja malo sumpora u vino pred samo punjenje boca, a do prosinca ili siječnja ne stavlja ništa u vino, uz minimalnu količinu kvasca.

Kao rezultat, na Stanciji Collis se proizvodi pitko i prirodno vino. Osvježavajuća malvazija je puna prirodnih aroma, a na okus je kremasta. Ima aromu koja je tipična za malvaziju, a to je odlika prirodnih i lokalnih kvasaca. Originalnost je jako važna, govori nam Juraj i čudi se kako je moguće imati Malvaziju Istarsku s kvascima iz Južne Afrike od Sauvignon Blanca pa malvazija miriši po bananama, ananasu, mangu. Malvazija je ono što rade stari nonići, kaže Juraj i upozorava da će rađe otići nonićima i probati njihovo vino koje nije aromatično. Sauvignon i Muškat su aromatične sorte, no trend je u Istri da se od Malvazije pokušava napraviti nešto što ona nije. Znanje starih nonića se tako prenosi u modernu tehnologiju vinarstva. Na Stanciji Collis stoga rade pravu Malvaziju i zovu je upravo zbog toga Malvažija. Ovo vino rješenje je važno, jer se prava Malvazija Istarska počela gubiti, no mlađi vinari žele povratiti originalnost ovog tipičnog istarskog bijelog vina. I mikrolokacija ovdje igra svoju ulogu. Na rovinjskom području vina su mirna, imaju manje šećera od, primjerice, Bujštine. Vina su pitka, s manje alkohola.

Rose od terana 2018. ima jaču boju, ponovno zbog procesa bez filtracije. Svježe i voćno vino, ovaj Rose je upravo između bijelog i crnog vina. Juraj smatra se ovaj Rose odlično sljubljuje s rižotom od škampi, s lignjama, crnim rižotom, školjkama, ribljim paštetama, jagode. Blijedi i ružičasti, polusuhi i slatki Rosei ne oduševljavaju Jurja, jer Rose nije samo žensko vino. Sasvim posebno vino je Vita, koje je rađeno u malim količinama, a na etiketi je otisak Jurjeve kćerke Vite baš kao i na tetovaži koju nam Juraj ponosno pokazuje.

Trinitas je crna kupaža Merlota, Terana i Cabernet Sauvignona, kojega na Collisu nazivaju Sveto Trojstvo. Posebnost ovoga vina je što, nakon 25 dana maceracije, odležava godinu dana u barrique bačvama. Kao i druga vina koja smo kušali, i Trinitas ima posebno laganu notu, ali i bogatog voćnog okusa. Teran svakako daje jednu težinu ovome vinu, a vjerojatno nema istarskog vinograda koji bi zanemario ovu tradicionalnu crnu vinsku sortu. Stancija Collis se može pohvaliti i nagradom za najbolju Istarsku supu. Radi se o novoj manifestacijom povezanom s Antonjom u Rovinjskom selu. Rade tradicionalnu supu i time sudjeluju na otvaranju sezone karnevala u ovom dijelu Istre.

Ova predivna stancija destinacija je svih koji vole mir i prirodu, dobru hranu i još bolje vino, a sve što trebate napraviti je javiti se domaćinima na kontakt:


Stancija Collis

Sarižol 11, 52210 Rovinj

+385 98 944 8970



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page