top of page

Teraboto - vina iz vodnjanskih kažuna

Updated: Oct 12, 2021

Usred predivne i sunčane jeseni, naša ekipa je našla najkišovitiji dan za posjet vinogradima u okolici Vodnjana. Dok nebesko sivilo svom silinom spušta dažd na crvenu zemlju, vozimo se kroz vinograde na lokalitetu Teraboto. Kroz njih nas vozi Izabela Vitasović, koja sa svojim mužem Dariom brine o ovim lozama i spretno ih stvara u vinski užitak vinarije Teraboto. Kroz kišu naziru se trsovi malvazije, merlota, terana, muškata, a tu i tamo ukaže nam se i poneki kažun između redova loze.

Zahvalni smo što smo sve to i mogli vidjeti, s obzirom da nam je auto stao tik pred ulaz u Vodnjan, a samo hitrom reakcijom naših domaćina uspjeli smo izbjeći otkazivanje posjeta Terabotu. A kakva bi to šteta bila shvatili smo tek kasnije, isprobavajući vina i maslinova ulja uz stručno vodstvo gospođe Izabele. Ona i njezin suprug odlučili su se za anti-stres program života objedinjujući stare nasade prije 25 godina. Dario Vitasović je tada odlučio upisati vinarstvo i uložiti u modernizaciju vinske proizvodnje. S obzirom da je bilo premalo loza za takvu pripremu, obitelj je odlučila posaditi nove sadnice. U svemu im pomažu i dvije kćerke. Elisabetta studira kineziologiju, dok Valentina završava gimnaziju. Neumorni pomagači su i roditelji Josip i Zlata Pereša.

Vodnjanski terroir je poznat po vrlo škrtoj crvenoj zemlji, punoj kamenja, pa daje vino koje je više mineralno, s manje mirisa. Cijeli taj ambijent je nadopunjen suhozidima i kažunima, koji su se nekad koristili za zaštitu od oborina i žege, za skladištenje alata ili za odmor od rada, a tijekom velikih poljoprivrednih djelatnosti se znalo tu i prespavati. Danas njih obilaze mnogi turisti, a četiri kažuna nalaze se sada na posjedu obitelji Vitasović. Obnovljeni su u sklopu vodnjanskog projekta “Moj kažun – La mia casita“, u njima se često s gostima popije i poneka istarska rakija. Mnogi ni ne slute da se nalaze na području koje ima najviše očuvanih kažuna u Istri, a ove kamene poljske kućice koje krase ruralni krajobraz Istre nalaze se od 2019. godine pod zaštitom UNESCO-a.

U vinogradima se žuti lišće malvazije. Ovo blago vino simbol je Istre, a vrlo ju je lako piti uz svako jelo. Berba malvazije počinje sredinom rujna i vrlo brzo razvije miris bijelog cvijeća, bazge, citrusnog i tropskog voća. Dok ju pijemo divimo se i etiketama na vinima Terabota. Ovo je preslika ulja na platnu rovinjskog umjetnika Denisa Puhara koji je oslikao zvonike i kuće rodnoga grada za izložbu Ex Tempore. Pred nas Izabela postavlja i ukusne zalogaje, koji bi se trebali sljubljivati s vinom na razne načine. Tu su tri vrste kravljeg sira (mladi, tri mjeseca star, te dvije godine odležan) iz nedaleke poznate istarske sirane Vesne Loborike, te domaći pršut iz okolice Vodnjana. Za igru s okusima, na stolu su i Terabotine stolne masline, koje se čuvaju samo u slanoj vodi, te odličan motar, pokupljen u nekom zakutku nedaleke istarske obale.

Sve to još više budi osjećaje u nepcima kada se proba Merlot. Intenzivnog je voćnog okusa i mirisa šumskog voća. Izabela nam govori o ovom vinu kao da je školarac: „Tijekom godina smo shvatili da je ovo područje iznimno dobro za Merlot. Kad usporedite Teran i Merlot, Teran je upetljan u lozu, sipa se dok se bere, dok Merlot kao da je bio na školovanju, sa savršenim grozdovima, visokim šećerima, dobre kiseline, a na rezultatima degustacija dobivamo pohvale za Merlot kao naše najbolje vino. Teran bio trebalo još školovati!“ Sam Teran nosi sa sobom opojne mirise trešnje i maraske, a vino je klasični nestaško Istre. Osim što se nudi uz teža i mesnata jela, Izabela nas podsjeća da je to i vino za zimske dane, od kojega se radi nadaleko poznata istarska supa.

No, prije nego li se proba ovo snažno vino, dobro je da nepca okuse i ekstra djevičansko maslinovo ulje, samo po sebi gastronomski hit Vodnjana. Masline su zasađene na pet različitih mjesta, otkuda dolaze tri vrste maslinova ulja koja proizvodi Teraboto. Među njima su i stare sorte. „Masline se beru ručno od sredine listopada pa do kraja mjeseca, nakon čega se odmah odnesu u uljaru. Što manje vremena prođe od berbe do prešanja, to je veća kvaliteta ulja. Stručna tajna maslinarstva je u tome što su daleko kvalitetnije masline koje se ranije beru, iako ulja tada ima manje“ objašnjava nam Izabela dok toči ulje u malene čašice za degustaciju. I sam položaj Vodnjana pomaže lokalnim maslinarima, koji su i te kako poznati u Hrvatskoj i u svijetu. Istra je šestu godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta, a Vodnjanci ovdje čine velik udio. Sam grad i okolica nalaze se na razmeđi klima i to pomaže da se sačuvaju polifenoli u maslini i ulju, koje nastaje kao zdravstveni proizvod! Ulje od sorte buža je najblaže, dok sorta karbonaca daje najpikantnije ulje, a ovu paletu uljnih okusa spaja selekcija devet različitih ulja (buža, bjankera, karbonaca, rosinjola, žižolera, puntoža, moražola, žutica, marana).

Teraboto je vinarija poznata i po slatkim izdancima vinogorja. Muškat Žuti je vrhunsko vino, koje je karakteristično po mirisu istovjetnom grožđu. Najljepši grozdovi muškata se suše do Božića i od toga se radi Vin de Rosa, sjajno desertno vino koje opčinjava mirisima i okusima. Možda je upravo muškat bio nadahnuće mami Zlati da napravi tortu Teraboto od maslinovog ulja od sorte buže, s muškatom žutim, sušenim smokvama i bademima iz vrta. Brašno je od lokalnog proizvođača u Vodnjanu, pa je ovo po svemu prava vodnjanska poslastica!

No prava poslastica nas je čekala na samom kraju. Sve je započelo otvaranjem sasvim posebnog pjenušca, kojega su Vitasovići pustili na tržište za 25. godišnjicu svog rada. Ovo je jedan od rijetkih pjenušaca koji se radi klasičnom metodom, priprema se od muškata žutog. Suhi extra brut se potom polaže vodoravno u dva metra duboku rupu, gdje odležava tri godine na ujednačenoj temperaturi od 13 stupnjeva. Svaki korak pripreme ovog pjenušca se obavlja ručno. Na kraju se stvara sjajno iskustvo i doživljaj kušanja ovog vina.

I dok smo grabili malo po malo pjenušca, Izabela nas zove u malo skladište gdje nas čeka sasvim poseban zadatak. U prazne boce natočili smo vino po svojoj želji, te smo krenuli u ručno buteljiranje. Zabavni zadatak uveseljava svakog gosta, od stavljanja pluta do etiketiranja boce, što svakako čini vinsku turu u vinariji Teraboto jedinstvenim doživljajem možda i u cijeloj Hrvatskoj! Svakako preporučamo da se okušate u cijeloj priči od kažuna do butelje dolaskom u Vodnjan:

Teraboto

Istarska 99, 52215 Vodnjan, Croatia

Dario Vitasović, tel: +385 (0)52 512 521, cell: +385 (0)98 668 094

Izabela Vitasović, cell: +385 (0)99 456 6224

E mail: izabela.vitasovic@gmail.com

Recept mame Zlate:

7 jaja+2 bjelanjka

15 dkg šećera /pola miks u žut pola u bjelanj miks

1 vanilija

1,5 dcl ulja maslinovo extradjev

2 dcl teraboto muškata

Malo korice od limuna

30 dkg brašna

Malo badema i suhih smokava ili marmel od smok

Za preljev teraboto muškat i malo šećera

Miksati odvojeno jaja sa šećerom žuto dok ne postane svijetlo, te dodati ulje-miksati dod ati muškat miks. Brašno se dodaje ručno i na kraju lagano bjelanjak s ½ šećera

Izliti u kalup za tortu ubacujući komadiće smokava. Na vrh poslagati bademe u krug te peći na 180 st 15 min i onda smanjiti na 160 stupnjeva 25-30 minuta dok čačkalica ne bude suha.

Gotovu toplu tortu preliti s 2 dcl reduciranog Teraboto muškata.



Fotografije: Ivana Bolković, Danijela Adler, Elvis Morina, Vinarija Teraboto i Taste of Adriatic

Recent Posts

See All
bottom of page