top of page

Vina Radoš - četiri generacije istarskih vina

Updated: Dec 12, 2023

Dejan, četvrta generacija vinarstva u obitelji Radoš u Tadinima pored Kaštelira stvara zanimljive enološke uspješnice pod budnim okom svojih roditelja. Iako je Dejan Radoš danas priznati i stručan enolog, ipak baštini vinsko naslijeđe od svoje majke Nadije, što nije toliko česta pojava u istarskom vinarstvu. I otac Silvano brižljivo prati sve okuse i mirise iz vinskog podruma. Sve se to odvija u lijepom krajobrazu ovoga mjesta, uz staru krušnu peć koja je postala toliko omiljena obitelji da su je stavili na svoje vinske etikete! Krušna se peć nalazi na samom ulazu u obiteljsko gospodarstvo, a na etiketi se vidi pedeset godina stari crtež iste te peći. Autor je putopisac Matija Pokrivka koji je bio oduševljen ovim ostatkom starinske Istre. U njoj se peklo dvanaest štruca kruha za cijelo selo i obitelj Radoš s ponosom održava taj spomen istarskog sela.

Radoši na sveukupno pet hektara vinograda uzgaja Malvaziju istarsku, Chardonnay i Muškat žuti od bijelih vina te Merlot, Teran i Borgonju od koje se radi o rose vino. Malvazija, Muškat, Teran i Rose se buteljiraju, a sveukupno proizvode između 30 i 40 tisuća litara vina. Sa svojim vinima se redovito pojavljuju na vinskim sajmovima poput Vinistre i Smotre vina u Gračišću, gdje se dobivaju i mnogobrojne medalje. Loza se uzgaja na desetak pozicija ali sve u okolici Tadina, na najviše kilometar i pol udaljenosti. Svaka pozicija ima svoju mikroklimu, ali posebno je dobro za vinogradare što stalno puše vjetar u ovom kraju.

Malvazija čini najveći dio ponude Radoša, a u ljetno doba je najbolje piti upravo ono po čemu su poznati – svježu Malvaziju. Slamnato-žute boje, ova Malvazija ima izražene cvjetne arome koje podsjećaju na bagremov cvijet. Takva Malvazija se sve manje može kušati jer je ovo tipično istarsko vino počelo dobivati znatno više voćnih aroma kod mnogih vinara. Radoši su jedni od rijetkih istarskih vinara koji rade rose od Borgonje, a ne od Terana. Roze nije maceriran i ima blagu boju te baršunasti okus s dugim trajanjem. Probali smo i Teran koji oduševljava svojom lakoćom, nešto što starije generacije Istrijana možda nikako ne bi prihvatili.

„Bilo je malo teško prihvatiti ženu vinara, ali nisam htjela napustiti obiteljsku tradiciju“, priča nam Nadija Radoš o svojoj poziciji vinarke u vrijeme kada je malo koja istarska obitelj stavljala cijelu vinsku slavu na ženu. Posebno se brinula za vinogradarstvo i podrumarstvo dok je Dejan studirao agronomiju. U njeno doba se promijenila i tehnologija. Od metoda preuzetih od očeva i djedova, Radoši su se odjednom morali suočiti s modernijom tehnologijom kako bi odgovorili na zahtjeve tržišta koje traži laganija i aromatičnija vina. Obitelj se držala savjeta struke, ali s teškim prihvaćanjem novih metoda među starijim generacijama. Danas je gotovo nezamisliv povratak na staro.

Dok razgovaramo, Radoši nam s ponosom pokazuju diplomu s pazinske manifestacije Stoljeće vina. Naime, davne 1901. godine je u Pazinu održan „Prvi istarski javni pokus vina“, pa su Radoši navratili 2001. sa svojim vinima. Cjelina istarske vinske ponude je određena klasika u vinogradima najvećeg hrvatskog poluotoka: Malvazija, Borgonja i Teran. S pravom se Radoši ponose što su održali sve te sorte, a zasigurno će njihova ponuda biti opažena po posebnostima s kojima se uspješno mogu predstaviti sve zahtjevnijem tržištu.

Vina Radoš

Tadini 6, 52464 Kaštelir

tel: 052 / 455 246 | gsm: 098 190 16 56



Recent Posts

See All
bottom of page