top of page

Vina Romeo - vinska romansa istočne Istre

Kod Romea Licula na prvi je pogled vidljiva ljubav prema ženi, djeci, obitelji, ali svakako i prema besprijekorno čisto vinskom podrumu u Nedešćini nedaleko Labina. Na ovom vinogorju Istočne Istre, vinski bard Romeo i njegova unuka Antonela nas vode kroz nekoliko berbi klasičnih istarskih vina koje svojim okusom, mirisom i bojom odaju zašto je Istra na svjetskoj karti vinoljubaca.

Sijeda kosa, plavi radni kombinezon i tople oči odaju kod Romea njegovu mudrost, radišnost i ljubav za malvaziju, teran, cabernet, muškat… većina vina u inoxima je dvije godine stara. Novost u podrumu Romea Licula je pjenušac od malvazije, a tu je rose od terana. Isprobali smo sve vinske perjanice, a potom smo upoznali cjelokupnu obitelj uz neizbježan pršut i sir, masline i artičoke, bakalar na bijelo, koji su se odlično sljubili uz kapljice malvazije i terana. Sve uz neizbježan smijeh i sreću što smo na ovoj poziciji, jer Romeo je iznimno gostoljubiv i s velikim žarom pokazuje sve kutke svoje vinarije.

Za slađe vino potreban je i desert, pa uz odličan muškat žuti nije nedostajalo ni kolača. Sve nam je to pripremila Romeina kćer Mirjana, čiji je muž Roberto Paliska, bivši nogometaš NK Rijeke. U pozadini sve promatra i Romeova supruga Ana, a nije dugo trebalo da ovaj bračni par, koji je u ljubavi više od pedeset godina, nagovorimo na lijepu zajedničku fotografiju ispred kušaonice. Oni su ponosni nasljednici tradicije obitelji iz 1850. godine, a vidljivo je da će se vinogradarstvo Licula nastaviti i u idućim generacijama!

Puno sunca, vrhunska zemlja, blizina mora, te crvena i crna zemlja sastavnice su uspjeha Nedešćine i općine Sveta Nedelja koja broji mnoge agroturizme i vinske ceste. Antonela radi u Turističkoj zajednici općine pa skladno spaja turističku ponudu ovakvih obiteljskih imanja o kojima zna sve iz prve ruke. Aroma ovih vina je drugačija od ostatka Istre: iako nema jak miris, podloga malvazije je ovdje „čvršća“, što je samo dokaz koliko klima i zemlja utječu na istu sortu vinove loze. Malvazija se diči svojom slamnasto-žutom bojom, svježim voćnim notama u mirisu i okusu, te je naglašeno bez kiseline. Probali smo i vrlo mladu malvaziju od prošle godine koja obećava postati odličnim vinom.

Boje tamnog crvenog rubina, teran ima mekan, ali snažan okus. Iznenadili smo se blagošću ovog terana iz 2019. godine, koji je na mahove i svjež i sočan, s notama šljive. No, ostali smo oduševljeni teranom iz 2018. godine koji se još čuva u podrumu Licula i koji donosi toliko voćnih nota da je teško povjerovati da se radi o istarskom crnom prvijencu!

„Kod nas u Istri su malvazija i teran kao BMW i Mercedes u Njemačkoj“, diči se Romeo, čija se tradicija vinarstva broji u četiri generacije. Nešto manje od 250 godina su Liculi u Nedešćini, a obiteljski nadimak im je Fuhtar. Liculi su potomci iz nedalekog Šumbera, a Romeo i njegova unuka Antonela nam govore kako su došli do tog nadimka. Prilikom jedne svinjokolje u Šumberu, jedan mali Licul je došao na vrata obitelji koja je upravo objedovala. Obitelj se nasmijala djetetu i rekla: „Pogle kako huhti, dajte mu nešto jesti“, od čega je došao nadimak Fuhtar.

Osim malvazije i terana, kod Romea Licula se može kušati i Cabernet Sauvignon, izraženo vino uz tipične note bobičastog voća. Tu je i poluslatki Muškat Žuti, prekrasne zlatne boje, bogatog voćno-cvjetnog mirisa i svježih okusa. Vina se mogu naći u wine shopovima, hotelima, a često do Nedešćine dođu i grupe posjetitelja koje žele probati originalna istarska vina. Oni uživaju ne samo u blagodatima vinskog podruma već mogu vidjeti i sam vinograd, koji se nalazi tik uz obiteljsko imanje.


Sve to poziva na još, a ove vinorodne krajeve Istočne Istre možete jednostavno upoznati dolaskom do Nedešćine:

Vina Romeo

Nedešćina 67, 52231 Nedešćina

info@vina-romeo.com

https://www.vina-romeo.com/

Tel.: +385 52 865 401

Mob. 1: +385 99 744 1529

Mob. 2: +385 98 759 032


Recent Posts

See All
bottom of page