top of page

Vinograd - Fascinantna vina Armenije

Bilo je čudno primijetiti wine bar slavenskog imena u srcu Jerevana dok nismo saznali da je vlasnica All rodom iz ruskog Sibira. Tamo doduše nema vinograda, ali ljubav prema vinu je dio njezinih gena s obzirom da joj djed dolazi iz Armenije.

Uostalom, armenskoj vezanosti za vino svjedoči i velika boca Karasa na izlasku iz međunarodne zračne luke. Danas u Armeniji postoji više od 600 različitih sorti vinove loze! Ova golema brojka samo dodaje značaju vinarstva za armenski turizam i eno-gastronomiju. Loza je specifična, obično ima više šećera pa su vina snažnija. Najvažnije i najpopularnije sorte su akhtanak, areni, caberne, saperavi, sultana, muškat, rkatseteli. Koliko je vino važno za Armence pokazuje i činjenica da je jedan od najvažnijih blagdana Armenske apostolske crkve blagoslov loze. Događa se svake godine za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. Ova ceremonija nema puno veze s kršćanskim marijanskim štovanjem, nego s poganskim sjećanjem na Navasard, negdašnju Novu godinu koju su Armenci slavili sredinom kolovoza. Vjernici obično provedu noć ispred samostana i crkava, pjevajući pobožne pjesme. Ujutro žrtvuju životinju, pripreme ručak, a potom prate svećenike koji blagoslivljaju vinograde i loze.

Mnogo ovih sorti može se pronaći u vinskom restoranu Vinograd, koji se sramežljivo krije u podrumu relativno prometne ulice Hanrapetutyan. U ugodnom okruženju koje podsjeća na vinski podrum zalaze ipak većinom stranci, mahom Rusi, ali Vinograd ponosno služi armenske goste koji više od četiri godine vjerno pohode ovo mjesto. Ugodno društvo nam je radila vlasnica Alla i njezina druželjubiva konobarica čije je oko uvijek budno pratilo količine vina u našim čašama.

Za početak smo probali Voskehat iz Hin Arenija, berba 2017., koji nam je bio puno blaži i bogatiji od onoga kojega smo kušali u samom podrumu u Areniju. Ubrzo nakon toga na stol dolazi Van Ardi Kangun 2018., vino s izrazitim bukeom voća (kruška, marelica, dunja), s laganim citrusnim notama što na kraju daje osvježavajuće i elegantno vino. Kangun je sjajno bijelo vino koje se može lako piti, ali ima 14 posto alkohola, što je karakteristika mnogih vina u Armeniji. Uz ova „lagana“ bijela vina posluženo nam je divno predjelo: ukusna pašteta od pilećih jetrica, na pepelu dovršen crni lavaš, domaće začinjene kobasice i domaći kravlji sir; drugim riječima, raj za isprobavanje različitih okusa u kombinaciji s vinom.


Armenci nisu samo mesojedi, već vole i razne salate. Među najpopularnijima nije armenska, već libanonska salata tabbouleh, koju su očito donijeli Armenci koji već stoljećima žive u toj levantskoj zemlji. U Vinogradu rade svoju salatu Vinograd koja je zamišljena kao sastavnica svega što raste u Armeniji. U njoj se može naći armenska šunka, grožđe, plavi sir, orasi, razno bilje. Ipak, takve salate dolaze isključivo kao prilog uz, recimo, haš koji je buillon čorba od kravljih koljenica s češnjakom i soli, u koju se umače lavaš. Vrlo jednostavno, zasitno, a u cijeloj Armeniji postoje male zalogajnice gdje se samo nudi haš.



Kušali smo opet Rose iz Hin Arenija i potvrdili naš osjećaj iz same vinarije kako se radi o vrlo blijedom suhom vinu bez osobitog izražaja, ali smo ovog puta shvatili da se radi o vrlo prevrtljivom vinu. Lagano i pitko, moglo bi se u njemu uživati ljeti dok paklene vrućine obuzimaju armensku visoravan. No, Rose Hin Arenija ima čak 14,9 posto alkohola! Ljetno vino odjednom postaje uživancija na čašice, a ne na flaše kako smo do tada mislili. Sva armenska vina imaju vrlo mali dodatak kvasca, što je također jedna važna enološka osobitost Kavkaza.






ArmAs je prvo crno vino koje smo probali u Vinogradu. Također dolazi iz regije Areni, ovo vino zagasito crvene boje iz 2012. godine daje arome šumskog voća, svježe lavande i izrazito je elegantno, s uravnoteženim taninima. Ovakvo vino je pamtljivo, a boca odaje skrivenu poruku kako se radi o asu armenskih vina. Uz njega jedemo klasično armensko jelo – tolmu bogatu okusom, u kojoj se doista razaznaju pojedini sastojci, što je svakako odlika dobrog kulinarstva.

Dodatna nezaobilazna armenska hrana je kufte, što nije ni približno balkanskoj ili bliskoistočnoj verziji jela istoga imena. Radi se o mesnoj štruci koja se sastoji od mljevene junetine, brašna i malo konjaka. Obavezno se miješa rukom i ne postoji svadbena svečanost u Armeniji koja prolazi bez ovog jela. Uz njega smo kušali Ariats 2016, crno vino iz regije Areni, kojega proizvodi vinarija Gevorkian kao kupažu četiri armenske sorte po talijanskoj Ripasso tehnologiji.

Ono po čemu se Vinograd kulinarski ističe je jelo kojim je restoran osvojio prvo mjesto na natjecanju najboljeg jela Jerevana 2018. Radi se o svinjetini u umaku od vina, konjaka i grožđica sa cimetom. Prvo nas je opčinio predivan miris na dimljeno meso i konjak. Zapečena korica se fenomenalno stapa s grožđem natopljenom u umaku, dok u pozadini lagano pjeva Doris Day „Dream a Little Dream of Me“.


U tim prasećim ekstazama dolazimo do zaključka da je armenska kuhinja doista imperijalna, uz sve najbolje verzije mesa, uz hektolitre vina i konjaka i masu povrća, na prastaroj visoravni koja daje uravnoteženu klimu tijekom godine! Bog je Noi dao pravo mjesto za ponovno početak civilizacije! Uz ovo fantastično jelo pitko ide VanArdi 2017, klasična kupaža tri sorte: Areni, Kakhet i Haghtanak, koji zajedno čine sasvim poseban armenski terroir. Duboka crvena boja, voćne arome i začini savršeno odgovaraju nagrađenom jelu, a opet je vino lagano (13% alkohola) i elegantno.




Slatka završnica u Vinogradu nije ništa manje složenija od dosadašnjih užitaka. Gata i baklava su lijepo posluženi kao pozadina iznimnog vina Maran Special Blanc. Ovo desertno vino sa 17 posto alkohola je napravljeno od sorte Khatun Kharji u vinariji koju već 200 godina vodi ista obitelj. Vrlo slatko vino s jasnom kiselošću u pozadini daje note breskve, marelice, naranče, marcipana. U Armeniji ga zovu konjakom vina, u čemu zasigurno ne griješe. Njegova kombinacija slatkoće ali i osvježavajućeg okusa pokazuje enološke vještine armenskih vinara. Najbolje ga je uživati samoga, a gata i baklava ionako mogu dobro proći uz vino od nara iz vinarije Gevorkian, koje odaje trpkost voćnog vina ali ne i previše kiselina. U mirisu i okusu prevladava nar, to kraljevsko voće koje je postalo simbol Armenije. Za kraj, kako to već ide u Armeniji, ne može se napustiti restoran a da se ne kuša jedan Ararat konjak. Probali smo onaj deset godina star i, naravno, nismo požalili.

Velika je vjerojatnost da oni koji prvi puta posjećuju Armeniju ne znaju mnogo o armenskim vinima. Mogu istraživati na internetu, ali pravi vodič je dolazak u Vinograd. Ovo je mjesto u kojemu smo doista uživali svake sekunde: od brižljivo pripremljene hrane, preko ambijenta do, naravno, vina koje opčinjava i koje ruši mnogobrojne predrasude o Armeniji kao zemlji bez posebne vinarske tradicije.



Vinograd

62 Hanrapetutyan St, Yerevan 0010, Armenia

+374 77 520357













0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page