top of page

Zrinski - institucija pašmanske gastronomije

Updated: Oct 12, 2021

Kad se govori o pašmanskoj gastronomiji, nemoguće je zaobići restoran Zrinski u Dobropoljani. Ova kulinarska institucija obitelji Bašić uspješna je ugostiteljska priča još od daleke 1969. godine! Malo je restorana duž jadranske obale koji se mogu podičiti ovom brojkom, a sve to dodatno opčinjava kad se spozna da sve što se sprema za goste u Zrinskom dolazi iz neposredne blizine restorana, iz obiteljskih vrtova i maslinika, kao i s pašmanskih OPG-ova.

Zrinski nam se otvorio punim plućima, gotovo doslovno, jer je bura donijela mnogo svježeg zraka na Pašman u trenutku našeg posjeta. Vlasnik Nikolino Bašić nam je stari znanac. Ugostio nas je u svom restoranu Intrade u Kalima, na susjednom otoku Ugljanu, a ovog puta smo se više družili s njegovim sinom Domagojem koji je pripremio ono što Zrinski najbolje radi: izvorna hrana jadranskih otoka!

Uz sjajnu domaću travaricu, neprozirnog zelenkastog izgleda i s mirisom koromača i citrusa, ušli smo u gastronomsku priču obitelji Bašić, otvoreni za iznenađenja. I doista se to obistinilo! Zvuci dalmatinskih klapa prodiru kroz restoran koji je pravi sklop raznih interijera koji se u svojoj punini mogu spoznati tek u zimsko vrijeme. Ali zima i rano proljeće je pravo vrijeme istraživanja otočnih okusa začinjenih maslinovim uljem iz obiteljskih maslinika raštrkanih po brdima oko Dobropoljane, mjesta čije ime samo govori da se ovdje nalazi dobra zemlja.

Osim plodnog tla, Dobropoljana ima i malu lučicu u kojoj Bašići dočekuju plodove noćnih ribolova. Vrijeme je šparoga i očekivano su se našle u predjelu. Iznose nam na valovitim tanjurima divan rižoto od kozica sa šparogama koje su stručno spravljene kako ne bi okusom prevladale blage morske životinjice. Uz to je poslužen vrlo sočan i svjež file od kovača, a sve je začinjeno čipsom od trlje odnosno hrskavim i slanim komadićem ove ribe čije je meso prepoznatljivo po crvenkastoj boji. Sjajno predjelo se može uživati s blagom malvazijom, a kapljice svježeg maslinova ulja se stapaju s domaćim kruhom.

U Zrinskom se trude imati što više sezonsku hranu, ali i iznenaditi goste novim kulinarskim sadržajima. Imali smo čast dobiti gastronomsku ekskluzivu i uživati u malim gradelama i mixu morskih plodova. Radi se o gradelama zamišljenim za svakog gosta individualno, sa žarom obogaćenim ružmarinom. Miris opčinjava, ali još više izgled ove majstorije! Na gradelama su se našle ukusna lignja, dagnja i grop, a posebno oduševljava lokalna školjka kunjka. Osim školjaka, gradele a la Zrinski nadopunjuju veliki škamp i odlično sočan tuna steak. U svakom zalogaju poštuje se ribarska tradicija Pašmana i život predaka na ovom otoku. Ovo jelo je totalni hit i ne dvojimo da će biti često naručivano u Zrinskom!

Restoran Zrinski nije samo gastronomska institucija već i kulturna s obzirom da je u potpunosti ukorijenjen u lokalni život Dobropoljane. Svaka fešta u mjestu, bilo da se radi o Dobropoljanskim guštima, Međunarodnoj smotri folklora ili fešti zaštitnika mjesta sv. Tome, čija se crkva nalazi u neposrednoj blizini restorana, ne može zaobići sudjelovanje restorana i obitelji Bašić. Vidljivo je to i u brizi za stare zanate i predmete koje Domagoj Bašić čuva u ime Dobropoljanske udruge mladih u nekadašnjoj uljari. Posebno se diči ručno pletenom vršom koju su nekoć koristili pašmanski ribari.

Mjesto svakodnevnih susreta domaćina i gastronomskih užitaka gostiju, Zrinski je nemoguće zaobići pa se nadamo kako ćete uživati u okusima i mirisima pašmanske dobrote!

Restoran Zrinski

Dobropoljana 111, 23263 Dobropoljana, otok Pašman

restaurant.zrinski@gmail.com

+385 23 269142

Fotografije: Cristiano Diaz

Recent Posts

See All
bottom of page