top of page

Šetemana od pašte u Žminju

Žminj je poznat po svojim ručno rađenim paštama. U ovom gradiću u srcu Istre mogu se kušati makaruni, fuži, njoki, a sva ta ljubav prema tradicionalnoj tjestenini kulminira u ranu jesen kada se u Žminju održava Šetemana od pašte. Sjedimo na terasi restorana Pod Ladonjon i o svemu tome razgovaramo s direktoricom Turističke zajednice Općine Žminj Lenkom Šajinom.

„Šetemana se organizira već sedmu godinu za redom. Otkako se počeo organizirati Festival pašte, radilo se i na Šetemani od pašte; ideja je bila da se naši ugostitelji uključe u promicanje tjestenine. Kako oni imaju svoje objekte i nemaju toliko vremena da se posvete Festivalu pašte, došlo se na ideju da ih se uključi u poseban događaj „Šetemana od pašte“, koji je i prethodio Festivalu pašte. Ugostitelji su se uključili s promotivnim cijenama tanjura pašte“, kaže nam Lenka Šajina.


Ove godine se Festival pašte nije održao zbog pandemije, što znači da je izostalo i do osam tisuća posjetitelja koliko ih Žminj u ta dva dana ima, ali je Turistička zajednica odlučila održati Šetemanu od pašte. Tomu pridonosi i činjenica da je Žminj ponio brončanu povelju Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za Istarski festival pašte. To je bio dovoljan poticaj da se nešto napravi za Dan Općine, kada se slavi sveti Mihovil. U pet ugostiteljskih objekata nudi se tjestenina s drugačijim umacima. Konoba Puli Jurića, poznata po ručno rađenoj tjestenini i vlastitom vinu nagrađivanom na Vinistri te smotri u Gračišću, nudila je tijekom ovog tjedna makarune s vrganjima uz kiseli kapuz i ombolo. Konoba Puli Pineta, koju je osnovao bard istarske gastronomije Josip Pino Kuhar i koju preporučuje internacionalni gastro-vodič Gault & Millau, nudila je makarune s rukolom i pršutom uz teletinu na padelu.

Restoran Žminjka, koji dogodine slavi pedesetu obljetnicu rada, u Šetemani od pašte nudio je fuže sa šugom od kokoše uz kiseli kapuz s kobasicama. Bistro i bar Giardino, najmlađi ugostiteljski objekt na Žminjštini, otvoren ove godine i već poznat po spoju internacionalne i tradicionalne kuhinje te po velikom izboru piva, pripremao je pljukance s brodetom od hobotnice te fileom od brancina na žaru uz blitvu i krumpir. Svugdje je ove godine jelovnik obogaćen s kobasicama, ombolom, kiselim kupusom ili pak filetom brancina s blitvom. Svi ti restorani rade ručnu tjesteninu, a po tome je Žminj poznat.

„Ne znam za jednu tako malu općinu koja ima toliko ugostiteljskih objekata kao što je Žminj, od konoba i restorana do agroturizama. Osim toga, ti ugostiteljski objekti su tradicionalno u vlasništvu lokalnih obitelji i to od 30 do 50 godina. Restoran Žminjka će iduće godine proslaviti pola stoljeća rada. Svi oni rade cijelu godinu, a nude i marende po promotivnim cijenama“, govori nam Lenka Šajina, te podsjeća kako se i te marende temelje na lokalnim tradicionalnim okusima.

Restoran Pod Ladonjon, kultna žminjska konoba gdje se u vrijeme redovnog žminjskog samnja redovito dolazi na tripice, pripremala je njoke sa šugom od govedine te kiseli kapuz s kobasicama. Uživali smo u ovim okusima Istre kao i u golemim porcijama koje se nude Pod Ladonjon. Inače, na Bartulju goste bi dočekali uređeni domovi i obavezno kiseli kupus. Sajam na kraju mjesta, zabava i ples u jednoj od desetak "ošarija" dugo godina bilo je osnovno obilježje ove vrlo posjećene pučke fešte. Opće je poznato da se srijedom, na sajmeni dan (samanj), u Žminjki i Pod Ladonjon mogu pojesti tripice, jota i maneštra, a zbog toga u Žminj dolaze ljudi iz cijele Istre. Lokacija je iznimno atraktivna, uz samu Žminjsku kulu i pored crkve sv. Mihovila.

Marija Krajcar i Anica Pucić su trideset godina vlasnice restorana Pod Ladonjon, i postale su prepoznatljive gastronomske ikone Žminja i Istre. Gosti se rado vraćaju na tripice srijedom, a za Bartulju postoji dugotrajan običaj dolaska u Pod Ladonjon na kupus s ovčetinom, tripice, odojak, fuže, njoke… Stolovi su trajno puni već od devet ujutro, a cijela Istra je tada u Žminju!


Recent Posts

See All
bottom of page