top of page

Curry Bowl - Intenzivna hrana Šri Lanke


Jeste kad sudjelovali u natjecanju brzog jedenja kotthua? Ako niste bili u Curry Bowlu onda vjerojatno niste, a po svoj prilici niti ne znate što je kotthu. Radi se o omiljenoj uličnoj hrani na Šri Lanci, kojemu je osnovica iscjepkani kruh s povrćem (luk, češnjak, đumbir, čili, mrkva, zelje) jajem ili mesom, te začinima. Sve se sasječe i pomiješa te se servira uz ljuti umak. Kruh – zvan roti – je sličan indijskom chapatiju, odnosno tankom kruhu koji je zajednički cijelom indijskom potkontinentu. Kotthu se radi od godhamba rotija, a začini koji se nude hrvatskom nepcu su blagi, ljuti, šrilankanski i „nisi normalan“ ljuti. Znoj curi u potocima dok nam se preko stola smiješka Clement Senaratne, koji zajedno sa svojim bratom Brianom i ženom Tamarom vodi Curry Bowl, jedini restoran koji nudi jela sa Šri Lanke.


Curry Bowl se nalazi u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, punoj turista, te zaziva svakog prolaznika svojom žutom bojom koja daje ozračje otvorenosti, poletnosti i mladosti. Tako diše i cijeli restoran, s mladim osobljem, širokom osmjesima i atmosferom zabave. Clement tu atmosferu naziva „curry bowl experience“. To iskustvo nudi svojim gostima od kraja 2015. godine, kada je otvorio prvi restoran, a sada djeluje i ljetni restoran blizu Šibenika. Osim po šrilankanskom curryu i srdačnosti, poznat je i po kotthu challenge natjecanju, gdje se sudionici natječu tko će brže pojesti kotthu i popiti šrilankansko pivo. Za sve hrabre, iduće natjecanje je u listopadu ove godine.

Spomenuto pivo je zaista odlično. Probali smo Lion Lager, koji je sa svojim umjerenih 4,8 posto alkohola odličan za gašenje žeđi. Ovaj Lager je osvojio zlatnu medalju 2011. i 2012. u Monde Selectionu, koji vodi ugledna belgijska pivarska institucija. Pili smo i Lion Stout, koji nas je dobrano uzdrmao sa svojih 8,8 posto alkohola. Ovo moćno pivo se proizvodi od britanskog, češkog i danskog slada, štajerskog hmelja i engleskog kvasca, ali ipak ponosno pronosi ime šrilankanskog piva diljem svijeta, osvajajući brojne nagrade. Lion je prava institucija jer radi od 1881. godine. Piva je odlična, a podjednako primamljiva je i etiketa s lavom.


Posebice Lion može utažiti žeđ nakon začinjene šrilankanske hrane. Često se ona poistovjećuje s indijskom hranom, no razlike su velike. Prije svega, indijska kuhinja se temelji na gheeu, a Šri Lanka kuha na kokosovom mlijeku. Postoje sličnosti, no i goleme razlike. Hrana Šri Lanke je jedinstvena, okusi su različiti, ali uvijek su intenzivni. U njoj se osim domaćih tradicija miješaju i utjecaji južnoindijske, indonezijske, nizozemske i kineske kuhinje. Osnovica prehrane je riža, kokos i začini, po kojima je Šri Lanka postala poznata diljem svijeta. U Curry Bowlu se začini miješaju uz pomoć domaće proizvodnje začina i umaka Volim ljuto, a ovdje se može probati i zaista originalna kokosova vodica koja se proizvodi samo na Šri Lanci. U posljednje vrijeme Šri Lanka dolazi pod utjecaj kineske gastronomije, pa tako najvoljenije jelo Clementa je kinesko-šrilankanska mješavina s plodovima mora!

Gastronomsko putovanje okusima Šri Lanke započeli smo s nekoliko startera. Probali smo juhu od leće (dhal) koja se u šrilankanskoj verziji kuha s kokosovim mlijekom. Blaga je i osvježavajuća, s punim okusom leće, ali se nazire i kurkuma koja pridodaje boji dhala. Riblji kotleti od tune i krumpira su zapravo okruglice koje se umaču u začinjene umake i time mijenjaju svoj okus. Osobito ukusni starter je parippu wadai odnosno popečci od leće u kojima se skriva i luk, slatka paprika i kim, te se umače u zeleni umak.


Kuhari i konobari bez problema znaju sve male tajne šrilankanske kuhinje. Kako i ne bi, kad ih je učio chef Chaminda Liyanage koji je doputovao u Hrvatsku i započeo s visokom kvalitetom ponude šrilankanske hrane. Između ostaloga, kvalitete se očituje u curry prahu koji je organski i dolazi iz Šri Lanke. Tradicionalni šrilankanski curry servira se sa svježim naribanim kokosom u začinima (Pol-Sambal, gdje uz kokos dolaze još luk, rajčica, limun, čili u prahu, sol i slatka paprika) i uz basmati rižu kuhanu na pari. U curry ulazi kokosovo mlijeko, luk, češnjak, rajčica, đumbir, curry prah, čili prah, kurkuma, korijandar, kardamom, cimet, klinčić, a vjerojatno ne postoji poznatiji začin koji ne bi ušao u neki od currya. Curry se služi uz piletinu ili mješano povrće, a posebno jelo je curry od crne svinje koje se lagano kuha tri sata. Postoje i đavolska jela rađena s hrskavim povrćem i pohanim mesom umočenim u kombinaciju umaka i začina. Servira se s Pol-Sambalom i basmati rižom, te može doći s piletinom, svinjetinom, govedinom ili povrćem. Ne treba previše pogađati zašto je vrag uključen u ime.


Ugodno je sjesti na terasu Tkalče i gledati prolaznike koji ponekad sa sućuti pogledavaju na patnike koji su naručili jače začinjenu hranu. Svatko bira po svom nahođenju, ali ljutina ima svoje razloge i odlično je pojesti začinjenu hranu ljeti. Temperature su šrilankanske, ali bez tropskog povjetarca i hladne kokosove vodice; stoljeća gastronomskog razvoja cijelog indijskog potkontinenta ipak ovisi o tim klimatskim uvjetima. Hrana se na višim temperaturama brzo kvari, pa su potrebni snažni začini kako bi se očuvala. Postoji i tvrdnja da ljudi koji žive u sparnim područjima Južne Indije i Šri Lanke jedu začinjeno kako bi se znojenjem ohladili i uravnotežili unutarnju (tjelesnu) i vanjsku temperaturu. O tome su pisane knjige i knjige, ali nama je najviše pomogao šrilankanski Lion!


Za one koji su ozbiljni u gastronomskom uzdizanju neće na kraju odbiti desert, pri čemu Curry Bowl nudi Šrilankanski čokoladni biskvit serviran s tučenim vrhnjem i svježim umakom od jagoda ili kolač od vanilije preliven kremastom karamelom. Slatki okusi jedva da prekrivaju zakašnjeli učinak začina, ali potvrđuju glavnu postavku šrilankanske kuhinje – intenzivno!

Ukoliko i vi želite probati intenzivnu hranu u odličnom raspoloženju, posjetite Curry Bowl: Curry Bowl Tkalčićeva 44, Zagreb, Croatia Email: alteraesca@hotmail.com Phone: 00 385 1 5579 175 https://www.srilankancurrybowl.com/

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page