top of page

Sirana ispod Velebita


Velebitski kršni pašnjaci nekoć su bili puni ovaca, koza i buša – ličkog goveda. Danas se tek poneko bavi stočarstvom i proizvodnjom mlijeka i sira. Jedan takav svijetli primjer je i sirana Vegium, koju je otvorila Općina Karlobag u Baškim Oštarijama. Ova se sirana smjestila u srcu ekološki čiste regije, pa su i proizvodi vrhunske i iznimne kvalitete.


U to smo se i sami uvjerili degustacijom mliječnih proizvoda u restoranu hostela Baške Oštarije. Krave, koje uživaju u raskoši Velebita i daju prvoklasno mlijeko, izvor su poznatih i manje znanih ličkih mliječnih okusa. Osim mlijeka, sirana nudi vrhnje, jogurt i voćni jogurt, ali naša je prednost dana prije svega predivnoj ličkoj basi. Lička basa je jednostavno jelo koje fascinira poklonike gastronomije, jer se vraćaju osnovnim jelima prošlosti. Nekoć se radila od mlijeka skromne i otporne krave buše, koja je bila otporna na negostoljubivu ličku prirodu. Njezino kvalitetno mlijeko othranjivalo je generacije. Basa se radi na razne načine u raznim dijelovima Like, a najbolje je – dakako – ona koju rade bake! Ionako se pravi recepti base prenose s koljena na koljeno, iako se zna da se pravi od kravljeg mlijeka i kiselog mlijeka, uz sol i kajmak ili jogurt u modernijim inačicama. Basa koju smo probali u sirani Vegium jedna je od sjećanja na stare okuse i već nam je žao što nismo kupili više base!

U sirani, koja se diči oznakom LikaQuality, probali smo i odličnu skutu, koja svojim blagim okusom može poslužiti kao osnova za mnoga maštovita slana i slatka jela. Tu su polutvrdi i tvrdi sirevi, a nezaobilazan je škripavac, taj prvoklasni predstavnik gorske Hrvatske. Već je svima jasno da doslovno škripi pod zubima, jer ima karakteristično gumastu teksturu. U Baškim Oštarijama smo saznali da je za škripavac karakteristično da se procijeđeno mlijeko siri neposredno nakon mužnje, odnosno radi se od termički neobrađenog mlijeka. Stoga su oduvijek bile važne higijenske mjere, kako sir ne bi bio zaražen bakterijama. U sirani Vegium je ovaj proces vidljivo osiguran u detalje jer se preko staklenog zida vidi cjelokupan proces proizvodnje sira. Danas je škripavac korišten u mnogim receptima zbog svog blagog mliječnog okusa koji se dobro sljubljuje s raznim namirnicama. Nama je nekako ipak najbolji u tradicionalnoj verziji, izrezan na ploške uz domaći kruh.


Obišli smo i same krave koje žive u staji nedaleko sirane. Znatiželjno su nas pogledavale preko bala sijena, uz poneko mukanje. Imaju svog čuvara koji nas srdačno pozdravlja ispred staje i hvali njihovu poslušnost. Tko ne bi bio poslušan, kad uživaju u čistoj prirodi bez industrije! Sirana Vegium nalazi se neposredno iza hostela Baške Oštarije, na samom početku Poučne staze Terezijana, a vjerujemo kako nitko od tamo neće otići praznih ruku!

Vegium d.o.o.Hostel Baške Oštarije

Baške Oštarije 31, Karlobag

00385 53 674 003, 00385 99 392 7127, 00385 99 266 2641

rc.baskeostarije@gmail.com

https://www.rekreativnicentar.eu

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page