top of page

Španjolska u čaši


Brojna zanimljiva vina predstavljena su na radionici koju su u Zagrebu organizirali Ured za gospodarstvo Veleposlanstva Španjolske i Institut za vanjsku trgovinu ICEX.


Španjolska je nakon Italije i Francuske treća zemlja u svijetu po proizvodnji vina. Prema podatku OIV-a ( Međunarodne organizacije za lozu i vino), Španjolska će s milijun i sto tisuća hektara vinograda iz berbe 2018. proizvesti 40,9 milijuna hl vina. Španjolci imaju za vino 70 oznaka zaštićenog porijekla (DO = Denominacion de origen) i (DOCa =Denominacion de origen calificada) i 41 vinogorje sa zemljopisnom zaštitom(IPG) kao što su Rueda blanco (verdejo), Ribera del Duero,Rioja tinto (tempranillo i garnacha), Penedes cava (xarello, macabeo, parellada), Jerez sherry (pedro ximenez), Montilla Moriles Cordoba (tipologija sherryja).

U hotelu Westin u Zagrebu predstavljeni su pjenušci i sherry vina. Vina su bila iz raznih područja, s juga, iz Katalonije, pa sve do Galicije. Kušano je 10 pjenušaca s područja Castilla la Mancha, pa Rueda i Cava. Kušana su i dva koktela s niskim alkoholima. Među pjenušcima bila su i dva vina napravljena charmat metodom vinarije Felix Solis Avantis koja uvozi Vrutak koji uvozi i španjolske pjenušce i sherry Martinez Bujanda grupe (vinarije Finca Antiqua, Finca Bujanda, Finca Valpiedra i Cosecheros Y Criadores) i vina vinarije Felix Callejo and Gonzalez Byass.

Predstavljena su i tzv. fortificirana vina, grupa sherrya (D.O. Jerez), ali i vina nastala metodom solera, kad se bačve poslažu u nekoliko nizova i vina iz gornjih pretaču u bačve ispod. Pila su se vina od sorti palomino i pedro ximenez, bilo je i muškata iz regija Rueda, Montilla-Moriles, Manzanilla, Cava i Jerez.

Za kraj predstavljanja odabrano je vino Don PX Convento seleccion iz 1958. godine, DO Montilla Moriles, od sorte pedro ximenez, sa 17,5 vol % alkohola s ostatkom sladora 407 g/lit, proizvođača Bodegas Toro Albala Star čija je predstavnica Claudia Asencio Venegas govorila o tom vinu na promociji u Westinu. Te davne 1958. godine proizvedeno je 14.200 boca i preostale butelje prodaju se po 126,55 eura. Vino je staro ali nije ostarjelo. Grožđe se je sušilo na suncu. Vino ima tercijarni bouquet, arome kandiranog voća, osjeća se đumbir, čokolada, karamel i pepermint. Mineralno je a slatkost i sačuvane kiseline daju živost tom vinu.

Radionicu je vodio vinski publicist Saša Špiranec.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page