top of page

Birin - vinski ponos Vodica

Gotovo neprimjetno smješten u gospodarskoj zoni Vodica, vinski podrum Nikole Birina pruža odličan užitak u vinima šibenskoga podneblja. Građeno na iskustvu generacija obitelji, vinogradarstvo i podrumarstvo danas postiže nove uspjehe koji su prepoznatljivi po mnogim posjetama ugodnoj kušaonici okruženoj maslinama. U posljednjih petnaestak godina podiže se kvaliteta vina, a vinarija Birin sada stoji kao ponosan napredak Vodica i šibenskoga kraja sa šest etiketa.

Dok toćamo kruh u odlično maslinovo ulje obitelji Birin, divimo se iskustvu mladog vinara koji nagovještava novo vrijeme vinarskih zvijezdi u Dalmaciji koje su prigrlile novu i modernu tehnologiju a zadržale iskustvo starijih generacija. Nikola se poluozbiljno šali kako je izbacio svog oca iz podruma, ali mu je ostavio brigu oko loza koja raste na crvenici uz mali postotak kamena. Tvrdoglavi boj među generacijama česta je pojava u hrvatskih vinogradima i dobro je da je tako!

Navedeni teren razlikuje ova vina od ponešto učestalije bijele zemlje ili kamena. Sve se to potom prerađuje, vinificira, i odležava u podrumu Birin, koji smo obišli diveći se prostranosti i pripremljenosti. Uz Birinove bačve i inoxe, ovdje odležavaju i vina predsjednika udruge Vina Dalmacije, primoštenskog vinara Lea Gracina. Svjetlo dana ugleda oko 20 tisuća litara vina godišnje, što znači 25 tisuća butelja koja se prodaju štogod na kućnom pragu, ali i po vodičkim i šibenskim restoranima.

Prvo smo kušali lepršav i mineralno-slan Debit, slamnato-žute boje, koji je nježan podsjetnik ove bijele sorte vina koja uspjeha generacijama u sjevernoj Dalmaciji kao vrhunsko ljetno vino. Nakon velike popularnosti prije stotinjak godina, debit je doživio turbulentna vremena tijekom kojih se kvaliteta vina od ove sorte znatno srozala, da bi tek sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća ponovno počeo njegov polagani uzlet koji je doveo do svjetskih nagrada za neke od etiketa hrvatskih vinara.

Grožđe ove vinske sorte kasno dozrijeva, što znači da za vrijeme još uvijek vrućih mjeseci na početku jeseni uspije nakupiti šećera u bobicama, a razvija i kiseline. Vina koja nastaju od debita uravnotežena su i pitka, a predstavlja i odličnu sortu za izradu pjenušavih vina. Od debita se većinom rade suha vina blage kiselosti, lagana i lepršava, a sorta ima i veliki potencijal za proizvodnju desertnih vina. Vina od ove sorte najčešće imaju do 12 posto alkohola. Zlatnožute boje, debit je vino koje se može poslužiti uz mladu janjetinu, kuhanu bijelu ribu, kozice i škampe na žaru ili, ako je svježi debit u pitanju, uz jela s pilećim prsima.

Nasuprot Debitu stoji Maraština koja je vino kompleksnijih aroma i punijeg tijela, s dobrim potencijalom odležavanja, što joj daje odličnu priliku za sljubljivanje s jačom hranom. Maraština je svakako ponos vodičanskog vinogradarstva i bilo bi dobro promicati ovu vinsku sortu što je više moguće. Od lokalnih sorti Plavine, Lasine i Babića Nikola Birin radi Rose sa svijetlo-rozom bojom, bogatim voćnim aromama i cvjetnim mirisima. Plavina daje okosnicu s određenom kiselinom, Lasina aromatski doprinosi nježnosti ružičastog vina, dok Babić finišira ozbiljnošću i punoćom. Kako se vidi, davno su prošla vremena kada se Rose u Dalmaciji radio od ostatka grožđa ili vina lošije kvalitete. Dalmacija ima dobrog potencijala razvoja ružičastih vina, pa se ne tepa bezveze ovoj regiji da je hrvatska Provansa.

Veliki je ponos Birina Babić. Putevi Babića ne završavaju samo u Vodicama, ali Babić Birin oduševljava pitkoćom i mekoćom kakva se ne nalazi u mnogo drugih vina iste sorte. Nema pretjeranih tanina, a dolazi iz vinograda gdje se spajaju zemlja i kamen. Godinu dana odležava u hrastovim bačvama, a nadamo se probati i višegodišnje boce. Nikola Birin kaže da postoji potencijal i do deset godina odležavanja, ali vinoljupci očito sve popiju debelo prije toga. Uz Babić odlično paše plata tradicionalnih dalmatinskih zalogaja, pršuta, narezaka, sira, maslina, ukiseljenog povrća, koja se bogato priprema u kušaonici Birin.

Vinarija Birin

Put Gaćeleza 9, 22211 Vodice

nikola.birin@gmail.com

https://www.vinarijabirin.com/


Recent Posts

See All
bottom of page